Gorilla Baby Boom!

Home / Gorilla Baby Boom!
Damsi, Artis

Gorilla Baby Boom!

Eind 2018 zijn er maar liefst 3 westelijke laagland gorilla’s geboren in de Nederland, België en Duitsland. In deze blog vertellen we jullie graag wat meer over deze drie knappe gorilla baby’s en de groepen waar zij in leven.

Artis

Op 18 oktober 2018 was het dan eindelijk zover en beviel moeder Dafina van een gezonde zoon genaamd Damsi! Damsi liet even op zich wachten. We dachten dat we deze kleine spruit namelijk van de zomer al mochten verwelkomen. De vliezen van de moeder waren 18 oktober al vroeg gebroken. Toch duurde het daarna nog zo’n vijf uur voordat de gorillababy om 13.45 uur in het Gorillahuis in Artis geboren werd. De eerste momenten na de geboorte waren spannend. De moeder pakte de gorillababy namelijk in het begin niet op, maar was vooral bezig met het bestuderen en opeten van de nageboorte. Gelukkig pakte zij het jong alsnog op en daarna begon het te drinken.

De gorillagroep van ARTIS was de hele dag al bezig met de bevalling. Doordat de vliezen gebroken waren, roken de gorilla’s aan de zoete geur dat de geboorte in aantocht was. Een van de andere vrouwelijke gorilla’s bleef de hele dag in de buurt van de aanstaande moeder, en de jonge mannetjes uit de groep waren erg geïnteresseerd. Voor hen was het de eerste keer dat ze oud genoeg waren om een geboorte bewust mee te maken.

In Artis woont zilverrug Akili samen met 3 vrouwen, 5 zonen en één adoptie-dochter.

Damsi, Artis

Damsi, Artis

 

Zoo Antwerpen

26 november iets voor 12 uur ‘s nachts is moeder Mayani bevallen van een gezonde dochter genaamd Thandie. De bevalling gebeurde ’s nachts, in alle rust.

Mayani beviel in de gorillagroep en haar groepsgenoten reageren meteen net zo goed en ontspannen op de kleine spruit als Mayani zelf. Vader Matadi wijkt niet van haar zijde en volgt haar waar ze gaat. ZOO Antwerpen is uiteraard enorm blij met de geboorte. De ZOO speelt een belangrijke rol in het fokprogramma voor deze bedreigde gorilla’s. Het is nog geen jaar geleden dat de gorilla’s hun intrek namen in hun prachtige mensapenvallei en dat Mayani de groep kwam versterken. Het is belangrijk dat Mayani een goede moeder is en het moederschap goed laat zien. Ook als voorbeeld voor Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep. Mensapen leren moederschap namelijk van elkaar. Mambele is heel erg geïnteresseerd in moeder en kind. Ze zit er letterlijk met haar neus bovenop. Vader Matadi blijft in de buurt van de kersverse moeder.

Naast Matadi, Mayani en Mambele is er ook nog een andere gorilla in de groep genaamd Amahoro. Amahoro is een Oostelijke Laagland gorilla. Antwerpen is de enige dierentuin ter wereld, waar je een Oostelijke Laaglandgorilla kunt zien. Amahoro blijft op gepaste afstand van de kleine maar kijkt er met respect naar. Zo nu en dan gaat Mayani naast haar zitten om te eten. Amahoro staat dan na een paar minuten weer op om verder te gaan (uit respect).

Thandie, Zoo Antwerpen

Thandie, Zoo Antwerpen

 

Zoo Krefeld

Op de valreep is er nog een gorilla in 2018 geboren. Op oudejaarsdag kwam er een verassingsbaby bij de gorilla’s in Zoo Krefeld. Kidogo en Miliki zijn opnieuw ouders geworden van een zoon, genaamd Bobóto!  Zij kregen samen in 2015 ook al een zoon met de naam Pepe.

In Krefeld woont zilverrug Kidogo samen met zijn vrouwen Oya, Muna en Miliki en zonen  Tambo en Pepe.

Bobóto, Zoo Krefeld

Bobóto, Zoo Krefeld

Ontwikkeling van een gorilla

Gorilla’s zijn heel klein als ze geboren worden. Zij wegen zo tussen de 1,5 en 2 kilo. De eerste maanden draagt moeder haar baby dicht tegen haar buik aan. Na ongeveer 2 á 4 maanden verhuist de baby naar de rug, waar hij/zij zich vastgrijpt aan mama’s haar. Daarna verhuist hij/zij naar mama’s arm of soms been.

Damsi - Artis

Damsi – Artis

Vanaf een maandje of 4 gaat de baby langzaam aan kruipen en probeert het wat vast voer te ‘eten’. Dat eten wordt echter wel vaak gejat door moeder of (half)broertjes/-zusjes.

Thandie - Zoo Antwerpen

Thandie – Zoo Antwerpen

Gorillakindjes hebben een wit ‘pluimpje’ ter hoogte van de plek waar bij andere apen de staart begint. Het verschijnt als de gorilla zo’n 3 à 4 maanden jong is. In een gorillagroep is een sterke hiërarchie (de zilverrug staat helemaal bovenaan, dan is 1 vrouwtje het hoogst in rang en de anderen komen daaronder; kinderen ‘varen mee’ op de rang van hun moeder). Baby’s/kinderen hoeven in principe dus nog niet mee te draaien in die hiërarchie. Zij mogen dingen testen en doen zonder dat ze van hun vader op hun donder krijgen. Er is niet een precieze leeftijd te noemen waarop ze dat pluimpje verliezen.  De groei van gorilla’s gaat echter minder snel dan bij mensen. Ze blijven best wel lang klein waardoor mensen dus denken dat het nog baby’s zijn als ze al 4jaar oud zijn.

(Foto: Douli (5jaar) en Shae (3jaar) – Artis)

(Foto: Douli (5jaar) en Shae (3jaar) – Artis)

Vrouwtjes zijn rond hun 8e jaar geslachtsrijp en dienen dan ook rond die leeftijd te verhuizen naar een dierentuin met een mannetje dat niet aan haar verwant is (of worden op anticonceptie gezet). Mannetjes zijn officieel rond hun 10e geslachtsrijp. De jongens mogen over het algemeen langer in hun groep blijven. In principe zo lang als ze hun vader niet al te erg uitdagen. Zodra dat gebeurt, moeten ook zij verhuizen. Voor gorilla’s in het wild is het allemaal wat anders uiteraard.

Wij hopen dat jullie deze blog leuk vonden, laat het weten in de reacties op onze facebookpagina! We zien jullie graag terug bij de volgende blog.

Team Zoovaria 

Geschreven door: Lieke van de Griendt van www.liekesshotoflife.com.

Foto’s gemaakt door: Lieke van de Griendt

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Meer berichten

BLOG template

Hier plaatsen we straks het blogbericht in. Afbeeldingen toevoegen is geen probleem, alleen niet in dit textvak, maar klik rechtsboven op de blokjes en kies

Er is een jaguar welpje geboren!

In Best Zoo is op 9 december een jaguar welpje geboren! Zaterdag 16 januari zette het welpje zijn eerste stapjes in het buitenverblijf voor de