Er is een jaguar welpje geboren!

Home / Er is een jaguar welpje geboren!
LRM_EXPORT_660067371746953_20190222_225118973

Er is een jaguar welpje geboren!

In Best Zoo is op 9 december een jaguar welpje geboren! Zaterdag 16 januari zette het welpje zijn eerste stapjes in het buitenverblijf voor de ogen van publiek en pers. In deze blog vertellen we jullie meer over de jaguar! En uiteraard spelen de jaguars van Best Zoo de hoofdrol in deze blog.

Jaguar welpje - Best Zoo

Vader Radja uit Zoo Dortmund (Duitsland) en moeder Maya uit Skærup Zoo (Denemarken) zijn al sinds 2016 samen in Best Zoo. En het klikt goed tussen de twee, dat blijkt maar weer uit de geboorte van deze kleine zwarte jaguar. Moeder Maya is ook zwart, maar de kleur zegt niets over het geslacht van de welp. Jaguars hebben vlekken in rozetvorm en zwarte jaguars hebben die vlekken ook, maar die zijn pas te zien als het licht op hun vacht schijnt. De zwarte kleur ontstaat door een dominant gen. Binnenkort zal worden bekeken of het welpje een mannetje of een vrouwtje is. De naam is ook nog niet bekend, ondanks dat vele dachten dat het welpje de naam ‘Mango’ zou hebben.

Jaguars Maya en Radja- Best Zoo 
Een jaguar heeft een draagtijd van ongeveer 100 dagen. Het vrouwtje brengt de welp alleen groot. Ze verdedigd haar welp zeer fel tegen iedere indringer, inclusief de vader. Na een jaar is een jonge jaguar volledig zelfstandig. Bij geboorte zijn de ogen nog dicht en na twee weken gaan ze open. De ogen van een jonge jaguar zijn in het begin grijsblauw gekleurd. Langzaamaan leert hij focussen en worden de tinten van een volwassen jaguar zichtbaar. Om stres te vermijden werd er tijdens oudjaar muziek gedraaid in het binnen verblijf van moeder en welp. Stres kan er namelijk voor zorgen dat moeder haar welp doodbijt. Gelukkig hebben ze samen oudjaar doorstaan en is er nu een schattig welpje buiten te zien in Best Zoo. De eerste drie maanden drinkt de welp bij de moeder, daarna gaan ze geleidelijk over op het eten van vlees. Toch kan de welp nu al met zijn ruwe tong kleine stukjes vlees en vleesvocht binnenkrijgen.

Jaguar welpje - Best Zoo

Jaguars (Panthera onca) zijn solitaire roofdieren die alleen samen komen tijdens de voortplantingsperiode. Nadat de jongen geboren zijn, brengt het vrouwtje de jongen alleen groot. Ze krijgt één tot vier welpen per worp. Jaguars leven vooral in tropische bossen en hebben een voorkeur voor waterrijke gebieden. Jaguars zijn krachtig gebouwd en behoren tot de grootste katachtigen van Zuid- en Midden-Amerika. Met hun volhardende beet komen ze zelfs door het schild van een schildpad. Ze zijn ook niet bang voor water en kunnen goed zwemmen. Hun dieet is zeer divers. Ze jagen bij voorkeur op grote prooien, zoals tapirs, capibara’s en pekari’s. Maar de jaguar neemt ook genoegen met kleinere dieren, van zoetwaterschildpadden tot kevers.

Jaguar Radja - Best Zoo

Hoewel de jaguar nog niet het gevaar loopt als soort uit te sterven, wordt hij plaatselijk wel bedreigd. Op veel plaatsen waar hij van oorsprong voorkwam, is hij nu verdwenen. Tot enkele tientallen jaren geleden was de jacht een belangrijke oorzaak van zijn achteruitgang. Nu is het verdwijnen van zijn leefgebied het grootste probleem. Vooral de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland zorgt ervoor dat het leefgebied van de jaguar steeds kleiner wordt. Waar jaguars vee doden, komen ze in conflict met boeren en worden ze soms gedood. Er wordt door verschillende projecten gekeken naar hoe ze het leefgebied van de jaguar kunnen beschermen.

Jaguar welpje - Best Zoo

Wil jij deze kleine schattige jaguar ook bewonderen? Ga dan zeker een kijkje nemen in Best Zoo. Ze zijn vanaf nu ook weer door de weeks geopend. Later dit jaar zullen we nog een blog maken in samenwerking maken met dit park over de uitbreiding van het park! Vond je dit een leuke blog? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!

Geschreven door: Lieke van de Griendt van www.liekesshotoflife.com
Foto’s gemaakt door: Remco Walravens en Lieke van de Griendt

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Meer berichten

BLOG template

Hier plaatsen we straks het blogbericht in. Afbeeldingen toevoegen is geen probleem, alleen niet in dit textvak, maar klik rechtsboven op de blokjes en kies

Er is een jaguar welpje geboren!

In Best Zoo is op 9 december een jaguar welpje geboren! Zaterdag 16 januari zette het welpje zijn eerste stapjes in het buitenverblijf voor de