Vandaag was het dan zover, Zoovaria ging op bezoek bij de nieuwe eigenaren van Zoo Veldhoven.
Dit Belgisch koppel heeft de Zoo een kleine maand geleden overgenomen.  Ze hadden hiervoor een bouwbedrijf en hielden als hobby roofvogels. Zo hebben ze ook de vorige eigenaar leren kennen die ook een roofvogelliefhebber was. Van het een kwam het ander en het jonge stel besloot het voormalige papegaaienpark over te nemen.

Papegaaienpark

Waar nu Zoo Veldhoven ligt was vroeger het terrein camping ‘het Vlutterke’. Maar toen het nabijgelegen vliegveld de start- en landingsbaan ging verleggen moest deze verhuizen. Op het lege campingterrein van ongeveer 11 hectare begon Tonnie van Meegen (een papegaaienhandelaar) een opvangcentrum voor papegaaien.

De stichting N.O.P. was officieel opgericht op 16 februari 1987, door Tonnie van Meegen. Voor de oprichting was hij een papegaaienhandelaar. Er kwamen veel mensen die niet meer voor hun vogels konden zorgen naar hem toe, waardoor hij in een mum van tijd een hele zolderkamer vol papegaaien had. Hij stopte toen met zijn werk als papegaaienhandelaar en richtte met enkele vrienden en zijn gezin de stichting N.O.P. op. Omdat de zolder te klein werd verhuisde ze naar een zolder boven een oude meubelfabriek in Geldrop. Al snel werd ook deze zolder te klein, en na een brand in de meubelfabriek was de stichting verhuisd naar het huidige terrein, dat sinds 1992 gebruikt wordt door de stichting. Dit terrein beslaat vandaag de dag ongeveer 90.000 vierkante meter, en sinds de oprichting waren er steeds meer nieuwe volières bijgebouwd om aan het grote aanbod van de vogels te kunnen voldoen.
Op 29 januari 2013 sprak de rechtbank Oost-Brabant het faillissement uit van Stichting Nederlands Opvangcentrum Papegaaien (N.O.P.). In verband met het faillissement was het park een jaar lang gesloten voor publiek. Ook konden er geen nieuwe vogels worden opgenomen
Vervolgens werd er uitgekeken naar een koper. Er dienden zich potentiële kopers aan, maar uiteindelijk werd het in maart 2013 overgenomen door een particuliere roofvogelhouder. Deze maakte op 2 augustus 2013 bekend dat hij het park in een compleet nieuw jasje zou steken en open zou stellen voor het publiek, onder een andere naam en met veel nieuwe dieren.  Uiteindelijk, op 19 april 2014, opende het volledig gerenoveerd park onder de naam ‘Zoo Veldhoven’ haar deuren.

(Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Papegaaienpark_N.O.P.)

En nu is dus sinds 16 oktober van dit jaar het park weer in nieuwe handen terecht gekomen.

Roodpootvalk Zoo Veldhovenwitwangtoerako`Zoo Veldhoven
bastaardarend Zoo Veldhovenzebra Zoo Veldhoven

Nieuwe wind

Nu Zoo Veldhoven weer in nieuwe handen is gekomen zal er weer een frisse nieuwe wind door het park gaan waaien. Het jonge stel is zeer enthousiast, maar wil vooral eerst het park wat opruimen en opknappen. Later zullen er dan ook weer nieuwe dieren toegevoegd gaan worden.  En het blijft niet alleen bij vogels!
En wanneer je moet gaan puinruimen en achterstallig onderhoud moet plegen is ervaring in de bouw (zoals de eigenaar dus heeft) erg handig.
Veel mensen verklaren het jonge koppel voor gek dat ze een dierentuin overnemen. Het is immers bekend dat hier niet gemakkelijk een goed belegde boterham mee te verdienen is. ‘Het is een passie en zolang we er gewoon van kunnen rondkomen is het mij al lang goed’ zei de nieuwe eigenaar. Ervaring is een bedrijf runnen heeft deze pas 26 jarige eigenaar al heel wat jaren. Zijn bouwbedrijf in Brugge liep immers ook al heel wat jaren heel erg goed. Maar hoe vaak krijg je de kans om van je hobby je werk te maken? Immers hij draaide al jaren mee in het roofvogelcircuit.

Het stel staat gelukkig met beide benen op de grond en beseft dat ze de Zoo niet in de 3 maanden dat de wintersluiting duurt geheel op kunnen knappen. Maar binnen een aantal jaar moet het weer een volwassen park zijn waar bezoekers uit de regio maar ook zeker van daar buiten weer graag komen. Het vroegere papegaaienpark haalde immers ook op haar hoogtepunt ruim 100.000 bezoekers per jaar binnen. ‘We zijn harde werkers en we gaan er vol voor om het weer een park te maken voor de bezoekers’ zei de eigenaar. En eerlijk gezegd hebben wij van Zoovaria vandaag ook die indruk gekregen!

Al is het park nog maar een kleine maand van hun, je ziet dat ze er voor gaan. Veel kunnen we nu niet over hun ideeen zeggen maar ze gaan eerst opruimen, de horecagelegenheid aanpassen, er komt een nieuwe toiletunit en er zullen vernieuwingen in de voileres gaan plaatsvinden.

Zoo Veldhoven en Zoovaria

We hadden een zeer leuk gesprek met de uiterst vriendelijke eigenaren van het park. En zowel zij als wij zien samenwerking wel zitten. Kunnen we er al over vertellen??? Nee helaas nog niet veel, dus hou vooral onze Facebookpagina in de gaten. Wat kunnen we al wel vertellen? Nou dat we samen enkele leuke en verrassende evenementen gaan organiseren, dat we jullie als Zoovaria volger op de hoogte gaan houden van de vernieuwingen in dit leuke park en dat we vooral jullie ook laten genieten van leuke foto’s van de dieren in dit park.

Zoo Veldhoven ook bezoeken?

Willen jullie ook graag Zoo Veldhoven een bezoek gaan brengen? Vergeet dan niet dat het park nu gesloten is ivm de wintersluiting. Vanaf zaterdag 4 maart is het park weer open.

Wil je alle ontwikkelingen volgen? Volg ons dan op onze Facebookpagina en onze Facebookgroep
Of kijk op de website en Facebookpagina van Zoo Veldhoven

Uil Zoo VeldhovenUil2 Zoo Veldhoven

Zoovaria dankt de nieuwe eigenaren voor dit leuke gesprek en zal er alles aan doen om een samenwerking tot een succes te brengen. Veel succes!