Europese vlagElk land in Europa heeft wel een vorm van een dagje uit waarbij dieren centraal staan.
Van Aquarium tot Zoo en van boerderij tot museum, wij bij Zoovaria noemen dat ‘een dagje uit tussen de dieren’.
Daarom zullen wij per land de vele vormen van een dagje uit tussen de dieren wij benoemen.
Of het nu om Dierenparken, vlindertuinen, musea, kinderboerderijen of een andere vorm van een dagje uit tussen de dieren gaat, wij zullen zoveel mogelijk uitjes noemen waarbij u een dag(deel) zich tussen de dieren begeeft.

De eerste keus die u dus nu moet maken is van welk land u deze dierenuitjes wilt weten.

klik daarom hieronder op de naam van het land voor alle uitjes tussen de dieren in dat land.

Wij van Zoovaria wensen u veel plezier in een van de parken!

(NB: We zijn nog druk bezig om de lijst met parken per land uit te breiden, daarom kan het zo zijn dat het park van uw keuze nog genoemd staat. Als dat zo is hebben wij uw park misschien gemist neem dan aub contact met ons op dan wordt uw park zsm op onze site toegevoegd!
Nu alle landen in Europa online staan zullen we eerst alles nalopen en het gebruiksgemak gaan vergroten en daarna steeds meer parken een eigen pagina gaan geven met alle info over dat park! Zo groeien we dus langzaam uit tot de grootste Nederlandstalige site op het gebied van een dagje uit tussen dieren)

Kies uw land

Druk op + of – om in en uit te zoomen!
Druk Linksboven op het vierkantje met pijltje voor meer informatie, een overzicht van alle landen en de linken naar de pagina met het overzicht van alle parken in dat land!

Het antwoord op de vraag ‘hoeveel landen heeft Europa?’ hangt af van verschillende criteria. Als afbakening voor wat wel en niet tot Europa wordt gerekend, is uitgegaan van de landen die geografisch, institutioneel of cultuur-historisch tot Europa behoren. Indien een land aan twee van deze drie criteria voldoet, is het in onderstaande lijst opgenomen.

44 Landen liggen zonder meer binnen het Europese continent, terwijl Azerbeidzjan, Georgië, Kazachstan, Rusland en Turkije geografisch gezien slechts ten dele in Europa liggen. Cyprus ligt geografisch zelfs geheel in Azië, maar kan om cultuur-historische redenen en op basis van het lidmaatschap van de EU ook als onderdeel van Europa worden beschouwd. Eenzelfde verhaal is van toepassing op Armenië, dat eveneens geheel in Azië ligt, maar lid is van de Raad van Europa en cultureel ook meer Europees is.

Omdat er verschillende criteria gehanteerd kunnen worden om te bepalen of een land al dan niet tot Europa behoort, is het mogelijk zelf de selectie aan te passen, d.w.z. bepaalde landen wel of juist niet mee te laten tellen bij de berekening van het totaal. Standaard staan alleen de staten die geografisch geheel tot Europa behoren aangevinkt. Overzeese gebiedsdelen zijn bij deze selectie buiten beschouwing gelaten.

Van de landen hierboven zijn alleen Kazachstan, Kosovo, Vaticaanstad en Wit-Rusland géén lid van de Raad van Europa.

(Bron: www.europa-nu.nl)

Een dierentuin, dierenpark, of zoo is een verzameling levende, oorspronkelijk wilde dieren die in een vaak parkachtige omgeving in gevangenschap worden gehouden om het publiek de gelegenheid te geven ze te kunnen bekijken. De oudst bekende dierentuin is de Tiergarten Schönbrunn (1752). Wereldwijd zijn er circa 3.000 dierentuinen, waarvan circa 250 in Europa. De dierentuinen in Europa dienen volgens Europese wetgeving (de Europese Dierentuinrichtlijn) over een Dierentuinvergunning te beschikken.
Veel dierentuinen hebben een mix van allerlei verschillende diersoorten, zoals katachtigen, apen, beren, vissen, zeezoogdieren, vogels, grote hoefdieren, reptielen, insecten en knaagdieren. Elke dierentuin legt echter een eigen nadruk, om zichzelf te specialiseren en te profileren, maar ook afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare ruimte. Ook zijn er dierenparken die zich specifiek toeleggen op één diersoort of familie, zoals het Dolfinarium in Harderwijk,Apenheul in Apeldoorn en Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn.

Tegenwoordig zitten de dieren vaak in ruim opgezette verblijven waarbij wordt geprobeerd enigszins de natuurlijke leefomgeving van de diersoort na te bootsen. Vroeger, en in sommige ouderwetse nog bestaande dierentuinen, zitten de dieren in kleine kooien of hokken. In veel dierentuinen zijn ook speeltuinen en eet- en drinkgelegenheden (zowel kraampjes als restaurants) aanwezig. Ook bevinden zich in veel dierentuinen exposities met informatiepanelen, foto’s en vitrines over dieren of natuur- en milieuonderwerpen.

(Bron: teksten van https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierentuin)

In deze rubriek zullen wij aandacht gaan besteden aan de geschiedenis van Dierentuinen. Hoe zijn dierentuinen ontstaan en hoe ontwikkelen ze zich? Wist je dat er in Nederland al heel wat dierentuinen zijn verdwenen? Dierentuinen die failliet zijn gegaan of gewoon zijn opgeheven. Klik hieronder op de dierentuinen van weleer en lees meer!
Wist jij bijvoorbeeld dat Eindhoven, Haarlem en Tilburg ook een dierentuin hadden?

Vanaf begin 2016 is Zoovaria van plan haar activiteiten uit te breiden met Evenementen. Deze evenementen zullen in een ontspannen sfeer, geheel in het teken staan van een van deze thema’s: Dierenparken, wildlife en verzorging.
De plannen zijn nu volop in ontwikkeling en zullen steeds meer vorm gaan krijgen. Wat zijn we van plan te gaan doen?

Zoovaria wil voor iedereen bereikbaar zijn en daarom zal er een divers aanbod komen van evenementen, van gratis toegang tot wat duurdere meerdaagse reizen. Voor elke beurs dus wat aanbod. De volgende onderdelen zullen zeker aan bod gaan komen als evenement:

Reizen: er zullen reizen georganiseerd gaan worden naar dierenparken in binnen en buitenland. Dit kunnen dagreizen worden maar ook meerdaagse reizen. Alles compleet verzorgd en all-inclusive.
Workshops: Er zullen diverse workshops georganiseerd gaan worden waar u als deelnemer echt actief aan deel kan nemen. Denk hierbij o.a. aan cursussen zoals fotografie van dieren (voor beginners en gevorderden), dierverzorging voor een dag en EHBO voor dieren, en meer.
Lezingen: Diverse mensen uit dierenparken (of die daarmee te maken hebben) vertellen hierbij over hun werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dierenartsen, dierverzorgers, ontwerpers van verblijven, mensen uit opvangcentra, etc. Kortom een zeer gevarieerd aanbod.
Tentoonstellingen: Waar dierentuinen zijn zijn ook mensen die spullen uit zo’n tuin verzamelen, van knuffels, foto’s tot brochures e.d. Om die mensen hun werk onder de aandacht te laten brengen willen wij hun het podium geven hun hobby tentoon te stellen.
Beurzen: hierbij willen wij verzamelaars de kans geven hun spullen te ruilen, maar ook diverse informatieve beurzen over speciale reizen naar bijvoorbeeld opvangcentra van dieren in hun land van herkomst.
We hopen begin 2016 ons eerste evenement te organiseren. We beginnen daarbij natuurlijk eerst kleinschalig en in Nederland, maar later zullen ook meerdaagse trips naar dierenparken buiten Nederland worden georganiseerd. En daarna zal zeker met het enthousiasme van de mensen in ons team steeds meer worden georganiseerd.

Nieuwsgierig geworden? En wilt u op de hoogte blijven van onze plannen? Blijf dan tot die tijd op de hoogte via deze website of via onze Facebookpagina

Wij zijn natuurlijk erg nieuwsgierig hoe jij het in een van de parken hebt gehad.

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events