Logo Harry Malter

Het Familiepark Harry Malter is een recreatiepark in de Belgische plaats Heusden (gemeente Destelbergen) in de provincie Oost-Vlaanderen.

Het park werd in 1992 opgericht door Harry Malter, een telg uit een Duitse circusfamilie. Hij is bekend van onder meer het Tirolercircus en Circus Piste waarmee Malter in 1968 begon. In 2008 kreeg het park fikse kritiek van dierenrechtenorganisatie GAIA. In de daaropvolgende periode is de situatie voor de dieren grondig verbeterd, daardoor kreeg het in 2009 een beter rapport. Anno 2010 runt Malter het park samen met zijn dochter Sarah. Het richt zich op kinderen in de leeftijdscategorie van twee tot twaalf.

Familiepark Harry Malter is een domein van kleiner formaat (3,5ha) gericht op kids van peuter- en kleuteronderwijs. Geen snelle rollercoasters of immense dieren maar charme en nostalgie troef!

Neem de tijd om met je kleintje onze kabouterhuisjes te bezoeken, kleinere maar lieve diertjes van héél dichtbij te leren kennen. In het spiegelhuis is het altijd lachen geblazen maar laat je ook verbazen door de kunsten van onze gekke fietsenprofessor en clown Luigi tijdens de circusshow !

(Bron: Logo en teksten van www.harrymalter.be en https://nl.wikipedia.org/wiki/Familiepark_Harry_Malter)

Contactgegevens

Bosheidestraat 15
9070 Destelbergen (Heusden)
België

Tel: +32 (0)9 252 22 56

Einfo@harrymalter.be

Wwww.harrymalter.be

Routebeschrijving

Openingstijden:

Hoogseizoen:
10.00-18.00

Laagseizoen:
11.00-17.00 (niet elke dag!)

Let op het park is ´s winters gesloten en gaat pas open in de paasvakantie!

Let op Harry Malter hanteert vooral in het laagseizoen wisselende openingstijden en is dan niet alle dagen geopend!
Klik hier voor de actuele openingstijden!

>

Entreeprijzen (2017):
– Kinderen < 1m: GRATIS
– Kinderen / volwassenen: € 12,50
– Senioren 60+: € 6,00
– Grabbelpas: € 6,00
– Lerarenkaart: € 6,00 (enkel voor de kaarthouder)
– Anders-validen: € 6,00
– Groepen vanaf 15 pers.: € 10,50
– Groepen vanaf 25 pers.: € 9,50
– Seizoensabonnement 1 pers.: € 35,00
– Seizoensabonnement 4 pers.: € 120,00
– Seizoensabonnement senioren: € 20,00

Parkeren € 1,00

Parkplattegrond:

http://www.harrymalter.be/nl/info/plan.html

Klik op de plattegrond voor de huidige versie en meer informatie

Klik op de plattegrond voor de huidige versie en meer informatie

Geschiedenis:

Karl Heinrich (Harry) Malter, telg uit de bekende circusfamilie Malter, werd geboren op 9 april 1938 in Berlijn. Als kind groeide hij met z’n 7 broers en zussen op in Duitsland waar zijn vader een dierentuin in Schweinfurt uitbaatte van 1942 tot 1944.

 In de dierentuin trof je ondermeer bruine beren, apen, wolven, leeuwen, ezels, kamelen, siervogels, kangoeroes & papegaaien.

 Op 13 augustus 1944 werden na bombardementen de gevaarlijke dieren doodgeschoten door het leger wegens veiligheidsoverwegingen (ontsnappingsgevaar).

De dierentuin werd gesloten en de Malters trokken noodgedwongen samen met hun resterende dieren doorheen Duitsland met een rondreizende mini-zoo.

De dierentuin in Schweinfurt is na de Tweede Wereldoorlog nooit meer heropend. Na jaren doorheen Duitsland & Nederland te hebben gereisd en als artiesten bij verschillende circussen te hebben gewerkt, stichtte de familie Malter in België het Tiroler Circus. In 1968 besloot Harry Malter dat het tijd was om op eigen benen te staan en richtte het circus Piste op. Al snel werd het circus bekend in binnen- en buitenland door z’n prachtige façade en internationale artiesten van topniveau.

Harry werkte er zelf met o.a. olifanten, roofdieren en een Houdini act.

Het circus reisde gedurende 10 jaar doorheen de Benelux met 45 vaste medewerkers, meer dan 100 dieren en een circustent met 2000 plaatsen.

In 1978 werd de laatste voorstelling gegeven in Antwerpen: gedurende 11 dagen kwamen maar liefst 28.000 liefhebbers een laatste keer het circus bezoeken.

In 1978 vestigde Harry Malter zich in Heusden bij Gent.

Vele dieren uit het Circus Piste verhuisden mee en kregen een vaste thuis waaronder het nijlpaard Max, olifanten Chamba, Sinbad & Kala, tijger Goliath, Hij besloot toen vanuit een vaste thuisbasis verder met de dieren te werken.De dieren werden “gehuurd” voor fotoshoots, filmopname, …

 Nijlpaard Max werkte mee aan de Nederlandse versie van het bekende tv-programma “Banana Split” (hij wandelde rond in een porseleinwinkel), tijger Goliath werd het uithangbord van “Esso”, de olifanten waren het populairst en waren te zien in verschillende films: Une femme pour deux, Springen, Koko Flanel (zebra), K3 en het IJsprinsesje, …reclamespots: KBC, Het Nieuwsblad, Côte d’Or, Rollo, …

In 1992 werd, nabij de verblijfplaats van dieren & baasje, het Familiepark Harry Malter opgericht. Een combinatie van speeltuin, dierenpark, attracties & shows boden een familiedagje uit aan kinderen van het kleuter- en lager onderwijs.

Hoofdattractie waren olifanten Chamba (Indische olifant) en haar adoptiedochter Afrikaanse olifant Suzy. De twee waren onafscheidelijk.

Chamba werd ondertussen een dagje ouder en ging in pensioen.

Nadien kreeg zij last van artrose in haar achterpoot waardoor ze moeilijker te been was. Er werd echter alles in het werk gesteld om haar zo comfortabel mogelijk van haar oude dag te laten genieten. In 2001 werd ze echter geëuthanaseerd…

Haar skelet staat tentoon in het Gentse Museum voor Dierkunde.

Wegens plaatsgebrek kwam er geen andere olifant, Afrikaanse olifant Suzy was daarna alleen, ter verrijking werd het contact met de andere dieren in het park nog meer verhoogd en ook de persoonlijke verzorging, training en aandacht werden uitgebreid. In 2010, een olifant verhuis je niet in 1-2-3, vond Suzy een nieuwe thuis in het Henegouwse Parc Pairi Daiza (Paradisio). Zij beschikt daar over een verwarmde stal van 300m², ruim buitenverblijf met modderpoel en dagelijkse toegang tot het zwembad.

 In 2012 vierde het Familiepark z’n 20 jarige bestaan met nieuwigheden & extra attracties. Een combinatie van ervaren tradities en een moderne kijk moeten ervoor zorgen dat het park ook de volgende 20 jaar een thuis biedt aan exotische dieren en een “thuis” gevoel oproept bij de bezoekers.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 2007
Oppervlakte: 25 hectare
Aantal diersoorten: 150
Afstand vanaf Utrecht: 182 km

Harry Malter is een speelpark met een (mini)zoo!

De dieren:

Het park herbergt een diversiteit aan dieren, van boerderij tot aap.
Verwacht geen Leeuwen of Olifanten, welke dieren wel?

Klik hier voor een overzicht van de dieren in Harry Malter

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Harry Malter!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events