Logo zoo Planckendael

Logo zoo Planckendael

Planckendael is verdeeld in 5 continenten en heeft per continent een wandelroute. Vijf lussen vertrekken en eindigen allemaal vanaf één centraal punt bij de ingang, zo mis je niets van het park. Goed voor vijf avontuurlijke tochten vol verrassende ontmoetingen. en wees maar zeker… kronkelend door het groen sta je regelmatig oog in oog met de dieren

(Bron: Logo en teksten van www.planckendael.be en https://nl.wikipedia.org/wiki/Planckendael)

Contactgegevens

Leuvensesteenweg 582
2812 Mechelen
België

Tel: (+32) (0)3-224 89 10

E: Via hun contactformulier

W: www.planckendael.be

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Dagelijks open vanaf 10.00 uur
(vanaf 09.00 voor abonnees)

Sluitingstijd is afhankelijk van het seizoen!

Klik hier voor alle tijden!

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Entreeprijzen (2019):

Prijzen van de tickets aan de kassa:
– Kinderen -3 jaar: Gratis
– Kinderen 3 t/m 17 jaar: €20,00
– Kinderen 12 t/m 17: 24,00
– Volwassenen: €26,50
– Studenten (18 t/m 25 jaar op vertoon van een geldige studentenkaart): €24,00
– 60+: €25,50
– Personen met een handicap/noodzakelijke begeleider: €24,00
– Rondleiding: 1 gids / 25 pers.**
(exclusief toegangsticket) €50,00
** Uitgezonderd de rondleiding ‘Planckendael backstage’: €75,00 (max. 20 personen per gids).

– Parkingticket: €8,00 / dag
– Huur kinderwagen: €3,00 + €10,00 waarborg.
– Huur bolderkar: €6,00 + €10,00 waarborg
Huur rolstoel: gratis, na reservatie

Bestel uw tickets online met €1,50 korting druk op het ticket hierboven voor alle online prijzen!

Wintertarief: vanaf 05/11/2018 tot en met 01/03/2019 krijg je € 5 korting op een dagticket.

Groepsprijzen:
Voor groepen vanaf 15 betalende bezoekers geldt een groepskorting.klik hier

Parkplattegrond:

https://www.planckendael.be/nl/plattegrond-van-planckendael/

Parkplattegrond Planckendael (2017)

Parkplattegrond Planckendael (2017)

Geschiedenis:

Wist je dat de Romeinen Planckendael al bezochten? Ok, het heette toen nog niet Planckendael, en er liepen nog geen neushoorns en bizons rond, maar in dit waterrijke landschap was zeer waarschijnlijk wél een Romeinse nederzetting. Je zag er, naast mannen met rokjes, ook inheemse bevers, ooievaars, otters en dassen, toen weliswaar nog in het wild.

De naam Planckendael verscheen voor het eerst in de archiefstukken in 1780. Toen was het nog geen dierentuin, maar een landgoed. Het kasteel aan de hoofdingang van het park dateert ook van 1780. Het werd gebouwd in sobere rococostijl.

Te koop: landgoed Planckendael
In 1956 om precies te zijn, kocht de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA vzw) het landgoed Planckendael aan. Vier jaar later opende dit kleine, stoere broertje van ZOO Antwerpen zijn deuren voor het publiek.

Het domein was eigendom van de schilder Michiel Coxie, in de XVIde eeuw, en van diens familie. Latere eigenaars verbeterden de afwatering door het graven van grachten en een vijver, want het laaggelegen domein was gevoelig voor overstromingen. Grote openbare werken amputeerden het domein aan drie zijden: het graven van de Vaart (kanaal Mechelen-Leuven, 1750-1753), de spoorweg (1926) en de Leuvensesteenweg (1936). Het huidige kasteel Planckendael werd gebouwd in opdracht van Hendrik Moons, in 1780. In 1813 werd het domein verworven door de adellijke familie van Langhendonck, die het goed uitbreidde met stallingen en dienstgebouwen (tweede helft 19de eeuw). In 1956 kocht de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) het landgoed Planckendael aan. Waarschijnlijk was Planckendael oorspronkelijk een Romeinse nederzetting te midden van een waterrijk landschap. Het is pas in 1780 dat het landgoed voor het eerst onder de naam Planckendael in de archiefstukken voorkomt en het is in datzelfde jaar dat het kasteel aan de hoofdingang van het park gebouwd werd in sobere rococo-stijl.

Wat later opende het park zijn deuren voor het publiek. Aanvankelijk werd het domein door de Antwerpse ZOO gebruikt als een soort “buitenverblijf” voor de dieren: om te herstellen, voor kweekprogramma’s of als er in Antwerpen wat ruimtegebrek was. De publieke belangstelling was aanvankelijk erg matig, en beperkte middelen maakten ook slechts een langzame uitbouw mogelijk.

In 1985 werd een herstructureringsplan opgemaakt waarbij het dierenpark verder uitgebouwd werd tot een jong, ruim en open wandelpark met grote dierenverblijven. Dit volwaardige, moderne dierenpark vormt een perfecte aanvulling bij de Antwerpse ZOO: de dierenverzamelingen vullen elkaar aan, zodat men beide parken kan bezoeken zonder de indruk te krijgen tweemaal hetzelfde te zien. Inmiddels wil het park graag een eigen complete dierencollectie hebben.

In 2014 werd het continent Amerika heropend voor het publiek. Er werd onder meer een grote doorloopvolière geopend voor humboldtpinguïns, incasternen,Chileense flamingo’s en magelhaenstoombooteenden. Een andere nieuwe diersoort is de reuzenmiereneter, die nooit eerder in het park was te zien.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1960
Oppervlakte: 46 hectare
Aantal diersoorten: 300
Afstand vanaf Utrecht: 159 Km

Plackendael is tegenwoordig niet meer het kleine zusje van de Zoo in Antwerpen maar eerder de grote Zus! Mooi gelegen groen park met een bijzondere collectie dieren, zoals een Australië gedeelte met Wombats en Koala’s, Tasmaanse duivels en nog veel meer

De dieren:

Planckendael is verdeeld in 5 continenten en heeft per continent een wandelroute. Vijf lussen vertrekken en eindigen allemaal vanaf één centraal punt bij de ingang, zo mis je niets van het park. Goed voor vijf avontuurlijke tochten vol verrassende ontmoetingen. en wees maar zeker… kronkelend door het groen sta je regelmatig oog in oog met de dieren.

Klik hier voor een overzicht van de dieren in dit park

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Planckendael!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events