kinderboerderijen

Kinderboerderijen in België

Een kinderboerderij is een boerderij die openbaar toegankelijk is voor het publiek. Op de kinderboerderij worden veel verschillende boerderijdieren in doorgaans lage aantallen gehouden. De meest gehouden dieren zijn geiten, schapen,paarden, koeien, ganzen, konijnen, varkens, kippen, eenden en vele andere (boerderij)dieren. De kinderboerderij is speciaal ingericht voor kinderen (maar ook toegankelijk voor volwassenen) om kennis te kunnen maken met de boerderijdieren. Kinderboerderijen hebben zowel een educatieve als recreatieve functie. Kinderboerderijen bevinden zich meestal in grote en middelgrote steden. Ze zijn doorgaans opgericht als lokaal initiatief vanaf de jaren vijftig toen België steeds verder verstedelijkte. Met als doel om kinderen (en volwassen) in contact te kunnen blijven brengen met de boerderijdieren en te leren waar ons voedsel vandaan komt. Door deze ontstaansgeschiedenis zijn de kinderboerderijen zeer divers. De kinderboerderij is vaak eigendom van de gemeente, een stichting of vereniging of een zorginstelling. Maar ook andere vormen zijn mogelijk. Kinderboerderijen die niet toegankelijk zijn voor het (grote) publiek – maar wel openbaar zijn- kunnen omschreven worden als dierenweides.

(bron en tekst: https://nl.wikipedia.org/wiki/kinderboerderij )

UitMetKinderen.be

België kent vele kinderboerderijen. En omdat wij het wiel niet meteen zelf willen uitvinden hebben wij hieronder de linken staan van de Belgische site: www.uitmetkinderen.be/kinderboerderij/

En ook links van de site: Vlaamse Federatie van kinder-jeugd-gezinsboerderijen

En ook links van de site: Uitstapjes met kinderen: kinderboerderijen en ook kijkboerderijen

En ook links van de Waalse site: Agence Wallone pour la promotion d’une agriculture de qualité
(Kinder)boerderijen per provincie

Provincie Antwerpen

Provincie Limburg

Provincie Oost-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen

Provincie Vlaams-Brabant

Provincie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Provincie Brabant walon/Waals-Brabant

Provincie Hainaut/Henegouwen

Provincie Liège/Luik

Provincie Luxembourg

Provincie Namur/Namen

Kijkboerderijen

Bij sommige boeren kan je op bezoek gaan en hun dieren en werkwijze bewonderen. Erg leuk als je dichtbij op vakantie bent. Klik hieronder op de link van ‘kijkboerderijen België’ voor alle deelnemende bedrijven

(Kinder)boerderijen België op kaart
Tab contentOndanks de grote zorg die wij aan deze site besteden kan t zijn dat wij een kinderboerderij over het hoofd hebben gezien die wel op de website genoemd had moeten worden. Kent u zo’n kinderboerderij of exploiteert u er een en wilt u dat deze een plekje krijgt op onze website en staat u niet op de site: www.uitmetkinderen.be/kinderboerderij/? Neem dan contact met ons op. Wij zullen dan bekijken of het park toegevoegd kan worden aan deze lijst. Zo bouwen wij samen aan de grootste lijst van Nederland. Kijk ook eerst eens in de overige categorieën:

Vogelparken
Aquariums
Dierentuinen/-parken
Reptielenparken
Vlindertuinen
Opvangcentra
Kinderboerderijen
Musea, Bezoekers- en informatiecentra
Overige bijzondere dierenuitjes

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan een kinderboerderij in België!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op Zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria Evenementen