Logo Museum voor Dierkunde Auguste Lameere

Het Museum voor Dierkunde Auguste Lameere is een museum in de Brusselse gemeente Elsene. Het aan het dierenrijk gewijde museum is genoemd naar Auguste Lameere (1862 – 1942), een eminent entomoloog van de Université Libre de Bruxelles (de Franstalige universiteit van Brussel).

Het museum werd opgericht in 1860 en is het oudste museum van de ULB. Er worden ongeveer 3000 stukken tentoongesteld, verdeeld over 122 vitrinekasten. Een van de topstukken is een coelacant die in 1981 werd gevangen.

De universiteit van Brussel kent 12 verschillende musea in diverse soorten:

ONTDEK DE MUSEA:
– Anatomie en Embryologie LOUIS DEROUBAIX
– Science Centre
– CRETAP
– ECOMUSEUM VIROIN
– Experimentarium CHEMIE
– Experimentarium FYSICA
– Botanische tuin JEAN MASSART
– GENEESKUNDE
– mineralogie
– GENEESKRACHTIGE PLANTEN en apotheek
– Archieven en RESERVE KOSTBARE
– ALLENDE ZAAL
– DIERKUNDE en antropologie

(Bron: logo en teksten van www.ulb.ac.be/sites/musees/zoologie/presentation.html en www.ulb.ac.be/actulb/dds/muzoo/)

Contactgegevens

Avenue Franklin Roosevelt 50
1050 Bruxelles
Campus du Solbosch
ULB CP160/15
België 

T: +32 (0)2 650 3678

E: jcbiseau@ulb.ac.be

W: www.ulb.ac.be/musees/zoologie/site/index.htm

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Het Museum voor Dierkunde is open van 13.00 tot 16.00 op maandag, dinsdag en woensdag behalve op feestdagen (mogelijke opening op afspraak in de ochtend).

Entreeprijzen (2017):

Toegang is gratis!

Parkplattegrond:

Helaas heeft het museum geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

Sinds haar oprichting in de negentiende eeuw, hebben veel exemplaren het Museum voor Dierkunde van de ULB verrijkt. Het heeft een paar duizend exemplaren representatief zijn voor alle huidige zoölogische groepen; ongeveer duizend van hen zijn blootgesteld aan het publiek permanent. Deze uitgebreide collecties hebben om de evolutie van diersoorten draad. De nadruk ligt op speciale aanpassingen van organisaties, waaronder de bezoeker wordt uitgenodigd om de diversiteit te ontdekken.
Onder de belangrijkste aanwinsten, een indrukwekkende coelacanth exemplaar gevangen in 1981. Dit toont aan vis, die vrijwel onveranderd voor 400 miljoen jaar is gebleven, maakte het nieuws op het moment van de ontdekking, want het is dicht bij gewervelde landdieren zelfs als het een beetje te snel beschouwd als de directe voorouder.
Het museum van de ULB is daarom een ​​hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in zoölogische wetenschappen zijn: studenten, docenten, onderzoekers en natuurliefhebbers. Het staat open voor alle nieuwsgierige geesten die willen beter te begrijpen de natuur.
Het museum bevat ook een antropologie kamer met de menselijke evolutie.
Het museum werd gerenoveerd in 2010. De presentatie van de algemene collectie volgt fylogenie. Het neemt een U-vormig pad: de basis van de U is gewijd aan didermiques, rechts afslag naar protostomes tridermiques en links afslag naar nieuwmondigen tridermiques. De dieren zijn moeilijk waar te nemen als gevolg van hun geringe omvang en / of transparantie worden gepresenteerd op digitale media in sommige vensters geïnstalleerd. Bovendien is in elke showcase, een band regeling plaatst de organismen blootgesteld in hun algemene en specifieke fylogenetische context.
Naast deze fylogenetische presentatie, het museum biedt verschillende permanente tentoonstellingen. * Twee ‘galeries bezetten de centrale ruimte van de grote lokale: één van vergelijkende anatomie (zoogdier skeletten, vogels en reptielen), de andere gewijd aan de diversiteit van de zoogdieren (opgezette dieren). * Drie nissen geplaatst voor ‘vis-à-vis de lijn van protostomes illustreren biologie dier onderzoeksthema’s ontwikkeld in de Wallonië-Brussel Academy. Het Museum voor Dierkunde is een lid van het Netwerk van Musea van de ULB, Wetenschap Verspreiding Department en de Brusselse Museumraad.

(Zie ook pagina DédiSciences van MuZoo: http://www.ulb.ac.be/actulb/dds/muzoo/)

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: ? in de 19e eeuw

Oppervlakte: ?

Naast het museum voor diergeneeskunde zijn er nog 11 andere zeer interessante musea te vinden op de campus:

ONTDEK DE MUSEA:
– Anatomie en Embryologie LOUIS DEROUBAIX
– Science Centre
– CRETAP
– ECOMUSEUM VIROIN
– Experimentarium CHEMIE
– Experimentarium FYSICA
– Botanische tuin JEAN MASSART
– GENEESKUNDE
– mineralogie
– GENEESKRACHTIGE PLANTEN en apotheek
– Archieven en RESERVE KOSTBARE
– ALLENDE ZAAL
– DIERKUNDE en antropologie

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Museum voor Dierkunde Auguste Lameere!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events