Logo Museum Voor Dierkunde Gent

Het Museum voor Dierkunde is een wetenschappelijk museum in de Vlaamse stad Gent. Het museum werd in 1817 samen met de Universiteit Gent opgericht, met het doel een didactische collectie bijeen te brengen die kon bijdragen aan het onderwijs in dierkunde en vergelijkende anatomie. Tegenwoordig richt het museum zich niet meer enkel op universitaire studenten, maar ook op het bredere publiek. Het museum bezit een uitgebreide collectie gewervelde en ongewervelde dieren en anatomische preparaten.

“De UGent brengt haar rijke collecties die nu versnipperd zijn over de verschillende faculteiten samen in één overkoepelend universitair museum. “In 2018 willen we in de Ledeganck een museum over de wetenschap openen, toegankelijk voor het grote publiek”, zegt Jeroen Vanden Berghe, logistiek beheerder van de UGent.
LAURENCE VAN EENAEME

Woensdag las u nog in uw krant dat de familie van Bobbejaan Schoepen een deel van haar privécollectie heeft geschonken aan de collectie etnografische verzamelingen van de Gentse universiteit. Die collectie is een van vele die de UGent rijk is. “Onze universiteit heeft jarenlang rijke collecties opgebouwd in allerlei disciplines, zoals de collectie etnografische verzamelingen, een archeologische collectie, het museum voor de geschiedenis van de geneeskunde, het museum voor de dierkunde, enzovoort. Die collecties zijn vandaag allemaal verbonden aan de verschillende faculteiten. Ze dienen voor onderwijs en onderzoek, maar worden niet getoond aan het publiek”, zegt logistiek beheerder van UGent Jeroen Vanden Berghe.

Daar wil de universiteit nu verandering in brengen. “We hebben het plan opgevat om die diverse collecties onder één koepel te brengen. In 2018 openen we in de Ledeganck een museum waarin we het verhaal willen brengen van de liefde voor de wetenschap. De Plantentuin zal dan dienst doen als ‘entree’ voor het museum. Het museum wordt opgezet op drie van de vijf verdiepingen van de laagbouw. De renovatie van het Ledeganckgebouw zal in december 2017 afgerond zijn, maar daarna hebben we nog wel een halfjaar nodig voor de binneninrichting. Het samenbrengen van de collecties – we hebben maar liefst 650.000 stukken in ons bezit -, de topstukken eruit selecteren en een rode draad door het museum bedenken, is immers een hele klus.”

In kelder:
En topstukken hébben ze bij de UGent. “Zo staat in ons museum voor dierkunde in de kelders van de Ledeganck de oude olifant die vroeger geleefd heeft in dierentuin van Gent. De kurkmaquette van het Pantheon in Rome, gemaakt door Antonio Chichi en een deel van onze archeologische collectie, werd onlangs nog erkend als topstuk binnen het Vlaams decreet ter bescherming van roerend cultureel erfgoed. Ook aan de faculteit diergeneeskunde hebben we een verzameling van skeletten van uitheemse dieren”, somt Jeroen Vanden Berghe op.

Het museum wordt een soort ode aan de wetenschap. “Het zal niet opgebouwd worden zoals Technopolis, waar kinderen allerlei proeven en experimentjes kunnen doen. Ons doelpubliek zijn scholieren en beginnende studenten, in de hoop hen warm te maken voor een wetenschapsrichting”, laat Vanden Berghe weten. “Dat museumconcept – gefocust op de fascinatie voor wetenschap en onderzoek – bestaat nog niet in België.”

Voor het zover is, doet de UGent al haar best om een deel van de collecties toegankelijk te maken voor het publiek. Dit jaar wil de universiteit een tentoonstelling rond Vesalius en zijn fascinatie voor wetenschap en kadavers opzetten. “Het oude gebouw aan de Bijloke waar tot voor kort de dienst gerechtelijke geneeskunde zat, leent zich daar perfect voor. Het is er nogal luguber met de snijtafel en de frigo’s waar de lijken in bewaard werden”, licht Vanden Berghe al een tipje van de sluier.”

(bron: www.hln.be/regio/nieuws-uit-gent/ugent-opent-museum-in-2018-a2289528/)

Contactgegevens

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35
9000 Gent
België

Tel: +32 9 264 52 28 / +32 474 97 58 53

Edominick.verschelde@ugent.be

W: tijdelijk alleen via Facebook online!

Routebeschrijving

Het museum is tot de verbouwing in 2018 GESLOTEN!
Prijzen van de tickets aan de kassa:

onbekend, momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw museum.

Parkplattegrond:

Helaas heeft het museum geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

De oprichting van het museum hing samen op een wet uit 1816, die het aanleggen van een collectie verplicht stelde voor universiteiten die dierkunde en anatomie onderwezen. Om snel tot een acceptabele collectie te komen werden er in de beginjaren collecties en deelcollecties aangekocht. In 1870 besluit het verantwoordelijke ministerie de vakken vergelijkende anatomie en dierkunde onder één leerstoel samen te voegen. Vanaf dat moment kent het museum zijn huidige structuur van één collectie met twee afdelingen. De collectie groeit in deze periode sterk en bevat rond de eeuwwisseling circa 25.000 objecten, ondanks het feit dat er 1888 een groot aantal museumstukken werd vernield (mogelijk in een brand).

Vanaf 1910 stagneert de groei van de collectie sterk. Mede door de beide wereldoorlogen worden er tot het midden van de 20e eeuw geen nieuwe stukken aangekocht, en in de oorlogen wordt bovendien een deel van de collectie door de Duitse bezetter geroofd. Na incidentele uitbreidingen in de tweede helft van de 20e eeuw wordt er in 1997 een vaste curator aangesteld en een begin gemaakt met een actief beleid gericht op het restaureren, uitbreiden en conserveren van de collectie.

In 2017 wordt het hele museum gerenoveerd en heropend het museum weer medio 2018

(Bron: Logo,foto’s en teksten van nl.wikipedia.org/wiki/Museum_voor_Dierkunde)

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1870
Oppervlakte: ?
Afstand vanaf Utrecht: 186 km

Een van de oudste musea van België en wanneer de verbouwing klaar is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het heeft de grootste collectie op het gebied van dieren en diergeneeskunde!

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Museum voor dierkunde in Gent!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events