Logo NAVIGO

Het NAtionaal Visserijmuseum NAVIGO nodigt jong en oud uit op een historische wandeling door de Vlaamse zee- en kustvisserij. Maak kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard, een unieke levende traditie in Oostduinkerke. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee.
Wist je dat je in het museum zelf een Morse-bericht kunt verzenden of een (bijna) echte storm beleven? Het kustvissersvaartuig OD.1 Martha pronkt fier boven de sfeervolle aquaria, garant voor een streelzachte ontmoeting met verrassende Noordzeebewoners.

De collectie van het NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum omvat objecten die getuigen van de culturele en materiële geschiedenis van de Vlaamse en buitenlandse visserij en nevenbedrijven.
Het museum heeft o.m. volgende objecten in bezit: vissersgereedschap, visserijbenodigdheden, scheepsmodellen, gereedschap (scheepsbouw, zeil- en tonnenmakers), materiaal van garnaalvissers te paard en gebruikt in de strandvisserij, materiaal van de visverwerkende sector, diverse kunstwerken, …
De kernverzameling van het NAVIGO –  Nationaal Visserijmuseum is vooral gericht op attributen die gebruikt worden in de Vlaamse visserij. De kunstcollectie met o.a. schilderijen van  Edgard Farasyn, Aloïs Boudry, Paul Delvaux, Louis Artan, … en beeldhouwwerken van Koenraad Tinel, Charles Trentesaux, Josué Dupon, Piet Florizoone, Margriet Van Nuffel, Arnost Gause, … behoort eveneens tot deze kernverzameling.

Het garnaalvissen te paard zoals beoefend in Oostduinkerke, is een eeuwenoude ambacht die nauw verbonden is  met de natuur en afhankelijk is van de elementen en het getij. De taaie mannen op hun robuuste paarden door de golven te zien zwoegen, is zeker een uitstapje waard! ‘De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke’ werd op woensdag 4 december 2013 door UNESCO officieel toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Tijdens de maanden maart, april, mei, september, oktober en november volgen de paardenvissers het ritme van de natuur en vissen ze ter hoogte van de Schipgatduinen (St. André) en aan Groenendijk. In juli en augustus demonstreren ze bijna dagelijks hun ambachtelijke vaardigheden ter hoogte van het centrum van Oostduinkerke–Bad. Op www.paardevissers.be vindt u onder ‘kalender’ het volledige overzicht van de demonstraties, al dan niet gevolgd door het koken van de garnaal op de dijk.

(Bron: Logo en teksten van http://nl.navigomuseum.be/ en https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Visserijmuseum)

Contactgegevens

Pastoor Schmitzstraat 5
8670 Oostduinkerke
België

Tel: +32 (0)58 51 24 68

Einfo@navigomuseum.be

Wnl.navigomuseum.be

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Van 1 november te.m. 31 maart
maandag: gesloten
dinsdag: 10u00 tot 17u
woensdag: 10u00 tot 17u
donderdag: 10u00 tot 17u
vrijdag: 10u00 tot 17u
zaterdag: 14u00 tot 17u
zondag: 14u00 tot 17u
De laatste tickets worden een uur voor sluitingstijd verkocht.
Op feestdagen zijn we open van 14u tot 17u, behalve op maandag.

Van 1 april t.e.m. 31 oktober
maandag: gesloten
dinsdag: 10u00 tot 18u
woensdag: 10u00 tot 18u
donderdag: 10u00 tot 18u
vrijdag: 10u00 tot 18u
zaterdag: 14u00 tot 18u
zondag: 14u00 tot 18u
De laatste tickets worden een uur voor sluitingstijd verkocht.
Op feestdagen zijn we open van 14u tot 18u, behalve op maandag.

Sluitingsdagen
In januari zijn we gesloten (na de kerstvakantie) en de volgenden dagen:
– 24 en 25 december
– Kerstmis
– 31 december en 1 januari
– Nieuwjaar

jaarlijkse sluitingsperiode: 24 december, 25 december, 31 december, 1 januari, maand januari (na de kerstvakantie)

In principe worden de laatste tickets een uur voor sluitingstijd verkocht.

Entreeprijzen (2017):

Individuelen
basistarief: €7
reductietarief individuelen (65+, reductiekaarten): €5
jongeren 7-18 jaar en studenten: €2
kinderen tot 6 jaar: gratis

Elke eerste zaterdag van de maand: gratis toegang voor iedereen!

begeleider van personen met een beperking: gratis
leerkrachten (op vertoon van lerarenkaart): gratis
inwoners Koksijde, tweede residenten (op vertoon van K-pas): gratis
ICOM/VMV: gratis

Tip! Het gebruik van een audiogids is inbegrepen in het toegangsticket.

Ben je jarig? Dan verwennen we jou die dag met een gratis bezoek!

Heeft u het financieel moeilijk en wenst u en/of uw gezin toch deel te nemen aan het gemeentelijk vrijetijdsaanbod? Miusschien kunt u aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming?

tegemoetkomingen Sociaal huis van Koksijde-Oostduinkerke
fonds vrijetijdsparticipatie
vakantieparticipatie

Families en groepen
familieticket (ouders & kinderen): €15
familieticket reductie: €12

groepen (vanaf 10 personen): €5 p.p.
groepsbezoeken in schoolverband: €1 per leerling (eventueel met bijkomende kost i.f.v. gidsbeurt of educatief pakket)
leerkrachten (op vertoon van lerarenkaart): gratis

Combiticket ‘Musea Koksijde’
Ontdek het Abdijmuseum Ten Duinen én het NAVIGO-museum voor een prikje! Met het ticket ‘Musea Koksijde’ kunt u beide musea bezoeken aan een sterk reductietarief!

Musea Koksijde individuelen: 11€
Musea Koksijde Reductie (65+, studenten, groepen vanaf 10 personen, reductiekaarten): 8€
Musea Koksijde 7-18j.: 3€
Musea Koksijde 0-6 jaar: gratis

Musea Koksijde Familie: 24€

Museumpas Koksijde
Zin om je bezoek aan het Delvauxmuseum te combineren met een bezoekje aan de gemeentelijke musea? Dat kan! Een museumpas Koksijde geeft recht op toegang voor Abdijmuseum Ten Duinen, NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum én Delvauxmuseum.
De museumpas is geldig tijdens het kalenderjaar van aankoop. De pas kost € 18 voor volwassenen, en € 13 voor volwassenen met recht op reductie (senioren, studenten en groepen).

Parkplattegrond:

Helaas heeft het museum geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

Het visserijmuseum werd opgericht door Honoré Loones. Er wordt vermoed dat hij zich liet inspireren door het eerste maritiem museum te Oostduinkerke dat zich boven het gemeentehuis bevond. Dit museum verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het visserijmuseum werd opgericht in Oostduinkerke omdat tussen deze gemeente en Nieuwpoort ooit een heus vissersdorp lag. De Nieuwe Yde moet ontstaan zijn in de eerste helft van de 13de eeuw rond het vloedgat, een geul die reikte tot de huidige Duinparklaan. Het vissersdorp is verdwenen rond 1600.

In het boek van Jules Filliaert De laatste Vlaamse IJslandvaarders wordt verteld dat in het dorp Oostduinkerke de meeste IJslandvaarders leefden wat dus ook een reden is waarom het museum in Oostduinkerke staat.

Het vissen begon ooit met strandvissen. Oostduinkerke-Koksijde is dé strandvissersgemeente bij uitstek. Er is in archiefteksten van de Duinenabdij al van in 1600 sprake van paardenvissers. Deze traditie is tot op heden bewaard gebleven in Oostduinkerke

Oostduinkerke was vroeger ook een vissersdorp met eigen vaartuigen en een eigen haven. De vaartuigen die aan de monding van de IJzer lagen in het toenmalige Oostduinkerke hadden de registratieletters OD. Door een grensverandering in 1949 werd een deel van Oostduinkerke Nieuwpoort-Bad.

De beslissing tot oprichten van een visserijmuseum viel op 1 juni 1960. Nu moest nog worden gekeken naar een locatie. Aanvankelijk zou men het museum oprichten waar ooit de Nieuwe Yde zich bevond maar uiteindelijk koos men ervoor om het museum te bouwen in het centrum van Oostduinkerke. Aangezien de kerk van Oostduinkerke werd vernield gedurende de Tweede Wereldoorlog vond men deze plaats zinvoller: een rustige plaats waar de vroegere vissers hun laatste rustplaats was gelegen.
De eerste steen werd op 23 juni 1963 gelegd door Renaat Van Elslande, toen minister van cultuur. Maar door vele misverstanden, administratieve problemen en tegenkantingen werd pas veel later van start gegaan met de uiteindelijke bouw van het museum.
Op 18 september 1976 vond de officiële opening plaats niettegenstaande het al twee jaar open was voor het publiek.
In 2004 werd begonnen met de bouw van een nieuw museum, hiervoor werd bijna het gehele museum van 1974 tegen de vlakte gegooid. Het museum bevat een scheepjongensatelier, een bezoekerscentrum en het effectieve museumgedeelte. De visserswoning en de traditionele vissersherberg De Peerdevisscher, waarnaar een bier is genoemd, maken deel uit van het museum. In het tentoonstellingsgedeelte wordt de geschiedenis van de visserij (strandvisserij, ijslandvisserij,…) uit de doeken gedaan aan de hand van een tijdlijn gebaseerd op het levensverhaal van een echt bestaande vissersfamilie. Via levensechte taferelen waant de bezoeker zich aan de vloedlijn, in het scheepsatelier, in een visserskapel, onder de zeespiegel en in de vismijn. Hiervoor werd niets geschuwd: een echte vissersboot van voor WOII: de OD1 Martha werd door het dak gehesen en in de nieuwbouw geïntegreerd. Ook beschikt het museum nu over 2 indrukwekkende aquaria van elk 20000 liter met zeevissen. In 2012 werd bovendien een streelaquarium geïntegreerd tussen de twee bestaande aquaria. Hier kan de bezoeker van heel nabij kennismaken met roggen en haaitjes. In de presentatiezaal vooraan in het museum, met prachtig zicht op het binnenplein hangen foto’s van de topfotograaf Stefan Vanfleteren. De bouw van het nieuwe museum duurde langer dan verwacht: Pas in de zomer van 2008 opende het vernieuwde museum zijn deuren.

Het museum speelt een rol in het verhaal De bonkige baarden uit de Suske en Wiske-reeks. Dit verhaal gaat over het verdwenen dorp van de IJslandvaarders Jan, Pier, Tjores en Korneel (van het lied “Al die willen te kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn”).

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1974
Afstand vanaf Utrecht: 186 km

Onder de waterlijn sieren twee Noordzeeaquariums de romp van het kustvissersvaartuig Martha. Hierin bevinden zich meer dan 25 soorten vis en andere dieren uit de Noordzee.

De vissen worden dagelijks gevoederd met garnalen en kleine visjes (1,5 kg per aquarium). Twee keer per dag kunnen bezoekers mee genieten van dit unieke spektakel.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Nationaal Visserijmuseum NAVIGO!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events