logo natuurpark het Zwin

internationale luchthaven voor vogels!

Het Zwin is een prachtig natuurgebied aan de Belgische kust, een ‘internationale luchthaven voor vogels’, maar ook een droom voor plantenliefhebbers, want hier overleven soorten die elders aan onze kust nauwelijks nog te vinden zijn.

Natuurherinrichting in het park

Het parkgedeelte van het Zwin, het natuurpark Zwin, is momenteel niet toegankelijk voor het publiek door de werken voor het bouwen van het nieuwe Zwin Natuurcentrum.

Het project omvat de herinrichting van het natuurpark en de realisatie van nieuwe, eigentijdse bezoekersinfrastructuur.

In het park worden de verouderde gebouwen en kooien, vijvers, wandelpaden en asfaltparking vervangen door een waterrijk natuurgebied, dat aantrekkelijk moet zijn voor de talrijke vogels die in het Zwin broeden en er voorbijtrekken.

Een nieuw in het polder- en Zwinlandschap geïntegreerd bezoekerscentrum, dat duurzaamheid hoog in het vaandel zal dragen, wordt opgericht aan de rand van het natuurpark, zodat er veel ruimte vrijkomt voor nieuwe natuur in het park.

Ontdek het nieuwe Zwin Natuur Park in vogelvlucht

De Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos van het Vlaamse Gewest realiseren in het Zwin een uniek, eigentijds natuurpark dat dé nieuwe natuurgerichte topattractie aan de kust wordt.

In het nieuwe Zwin Natuur Park krijgt de bezoeker de gelegenheid om de typische en bijzondere Zwinnatuur op een attractieve en prikkelende manier te ontdekken en te beleven, interactief of via rechtstreeks contact met de natuur. Dit zowel in het nieuwe bezoekerscentrum als in het natuurpark zelf, als in de van daaruit toegankelijke Zwinvlakte, aan Vlaamse zijde van de Zwingeul.

Het natuurbelevingsaanbod van het eigentijdse Zwin Natuur Park is gericht op een breed en divers publiek: individueel of in groep, jong en oud, families, scholen, verenigingen, maar uiteraard ook de professionele natuurliefhebber.

De werken zijn volop aan de gang en vorderen vlot. Als alles volgens plan verloopt kan het nieuwe Zwin tegen de zomer van 2016 de deuren openen voor het grote publiek.

(Bron: Logo en teksten van www.zwin.be)

Contactgegevens

Graaf Léon Lippensdreef 8
B-8300 Knokke-Heist
België

Tel: + 32 (0)50 60 70 86

Einfo@zwin.be

Wwww.zwin.be/nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

De openingstijden van het Zwin wisselen sterk

Klik hier voor alle openingstijden

Entreeprijzen (2017):

Individueel:
– Kinderen 6 t/m 17 jaar: € 5,00
– Volwassenen: € 12,00 (€10,00 bij online aankoop)

– Parkeren: € 5,00

Klik hier voor alle prijzen

Parkplattegrond:

Zwin kaart alle routes samen

Klik op de plattegrond voor de huidige versie en meer informatie

Geschiedenis:

De geschiedenis van het Zwin in een notendop. Het Zwin: een unieke combinatie van een bezoekerspark en een natuurgebied Graaf Léon Lippens lag aan de basis

Het natuurgebied:
Tegenwoordig hoor je regelmatig dat één of ander gebied beschermd wordt en als natuurreservaat zal beheerd worden, maar in 1952 was dat een heel gedurfd, vernieuwend idee.
Het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van Graaf Léon Lippens, directeur van de vastgoedmaatschappij Compagnie het Zoute, lagen aan de basis van de beslissing om het prachtige natuurgebied van 150 hectare (waarvan 25 hectare op Nederlands grondgebied) te vrijwaren. Hij was niet alleen de directeur van de Compagnie het Zoute, maar was ook een natuurliefhebber én een vogelkenner, die oog had voor de ecologische samenhang. Bovendien vond hij het erg belangrijk dat mensen de natuur leerden kennen en waarderen. Hij was een ‘ecoloog-avant-la-lettre’.

Het educatief vogelpark:
In 1953 vormde de Compagnie het Zoute, onder impuls van Graaf Léon Lippens, de voormalige koninklijke tuin om tot een educatief vogelpark. De koninklijke villa werd ingericht als restaurant en in de omliggende tuin kwamen kooien waarin een soortenrijkdom van inheemse vogels waaronder zangvogels, meeuwen, steltlopers, roofvogels, … werd gepresenteerd. Zo konden bezoekers van dichtbij kennis maken met de vogels die ze tijdens hun wandeling in het natuurreservaat enkel van ver konden waarnemen.

De combinatie van een educatief park met een natuurreservaat was in die tijd baanbrekend. Deze gewaagde onderneming kende echter een bijzonder groot succes. Het Zwin groeide geleidelijk in belang en aanzien, zowel in binnen- als in buitenland. Het aantal bezoekers steeg zienderogen en de belangstelling van schoolgroepen nam toe. Het Zwin werd ook de thuisbasis voor allerlei wetenschappelijk onderzoek. Er werden duizenden vogels geringd en uitgebreid onderzoek werd verricht op de unieke vegetatie. Het concept kreeg tot ver in Europa navolging. In Frankrijk en in Spanje vonden beheerders van reservaten op hun beurt inspiratie in het Zwin.
Voor de oprichting van zijn reservaat, met aan de ingang een vogelpark, had Graaf Léon Lippens zich laten inspireren door de realisatie van Sir Peter Scott in Slimbridge (Engeland).
In 1990 kreeg het vogelpark een grondige opknapbeurt. In 2006 besliste de Compagnie het Zoute om het Zwin te verkopen. Op 1 oktober 2006 kwam het vogelpark in handen van de Provincie West-Vlaanderen. Het natuurgebied, de Zwinvlakte, werd aangekocht door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse Overheid.

Een blik in de toekomst: het nieuwe ZWIN natuurcentrum
Momenteel werken de provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos aan een nieuw Zwin en zijn de werken voor het bouwen van een nieuw Zwin Natuurcentrum van start gegaan.
Het is de bedoeling om het Zwin terug een voortrekkersrol te geven door het uit te bouwen tot een volwaardig natuurcentrum.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 2016
Oppervlakte: 155 hectare
Afstand vanaf Utrecht: 182 km

Als individuele bezoeker kan u genieten van een wandeling in het natuurgebied op eigen houtje. U kan ook aansluiten bij de zondag ochtendwandeling of een gids reserveren.

Vrij bezoek

Een fikse wandeling maken in de Zwinvlakte, het natuurgebied dat onder invloed staat van de getijdenwerking en een bijzonder rijke en boeiende fauna en flora herbergt, is steeds een unieke ervaring.

Tijdens de wandeling geniet u van de vogels die er aangevlogen komen om er te rusten of naar voedsel te zoeken of van de bijzondere plantjes die er in soms bijzonder moeilijke omstandigheden groeien.

Vergeet uw laarzen en uw verrekijker niet om onder meer de verschillende soorten steltlopers die er dribbelen van dichtbij te bekijken. Ook warme kledij wordt aanbevolen.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Zwin!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events