logo natuurhistorisch museum BoekenbergNatuurhistorisch Museum Boekenberg, het meest onverwachte museum van Antwerpen.

Het museum is sedert 1963 ondergebracht in het 18de-eeuwse grottencomplex van het Boekenbergpark in Deurne. De onderaardse zalen en gangen herbergen een permanente tentoonstelling met als hoofdthema’s paleontologie, mineralogie, archeologie en prehistorie.

Het Natuurhistorisch Museum Boekenberg bevat:
– een zeer uitgebreide verzameling fossielen van dieren en planten vanaf het pré-Cambrium tot het Quartair.Het oudste fossiel is nagenoeg 1 miljard jaar oud en het jongste 2,5 miljoen jaar.
– Meer dan 300 verschillende mineralen en gesteenten in al hun kleuren en verscheidenheid van vormen zijn in het museum tentoongesteld. Een bezoek aan de kamer met fluorescerende mineralen is een unieke ervaring.
– op de afdeling archeologie (de kleinste van het museum) voornamelijk gebruiksvoorwerpen uit het middeleeuwse Antwerpen. Oudere gebruiksvoorwerpen zoals vuistbijlen en pijlpunten uit het steentijdperk zijn ondergebracht in de afdeling prehistorie.
– Het Natuurhistorisch Museum Boekenberg brengt de prehistorie in beeld met voorwerpen zoals wapens, werktuigen en kunstwerken die werden vervaardigd door prehistorische mensen. Ze zijn in chronologische volgorde voorgesteld en voorzien van talrijke tekeningen, schema’s en maquettes. De bezoeker krijgt een goed beeld van de belangrijkste culturen en leefgewoonten uit het steentijdperk.

(Bron: www.museumboekenberg.be/)

Contactgegevens

Contactgegevens:

Adres:
boekenbergpark
2100 Antwerpen
België

Correspondentie per post kan worden verzonden naar

Werkgroep Natuurhistorisch Museum Boekenberg vzw
p/a Oudedonklaan 16
2100 Deurne

T: ?

E: www.museumboekenberg.be/museumbezoek/contact/

W: museumboekenberg.be

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Tussen half mei en half oktober is het Natuurhistorisch Museum Boekenberg elke zondagmiddag geopend (14u00 tot 18u00, de kassa sluit om 17u30). In de winterperiode (vanaf half oktober tot half mei) en op wettelijke feestdagen is het museum gesloten.

Bezoek in groep buiten de gewone openingstijden van het museum is mogelijk mits afspraak vooraf en onder voorbehoud van de beschikbaarheid van een museummedewerker.

Entreeprijzen (2017):

De toegangsprijs voor een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Boekenberg bedraagt € 1,00. Voor volgende bezoekers is het museum gratis toegankelijk:

  • Kinderen tot 7 jaar
  • Leden van de Werkgroep Natuurhistorisch Museum Boekenberg vzw
  • Sponsors van het Natuurhistorisch Museum Boekenberg
  • Leden van Turninum vzw
  • Houders van een lerarenkaart

Groepsbezoeken buiten de gewone openingstijden van het museum kosten € 20,00. Bezoek in groep is mogelijk mits afspraak vooraf en onder voorbehoud van de beschikbaarheid van een museummedewerker.

Parkplattegrond:

Helaas heeft het museum geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

Het Boekenbergpark is één van de mooiste bosparken in Antwerpen. Het kasteelpark heeft een lange ontstaansgeschiedenis waar het grottencomplex deel van uitmaakt.

Cijfers en bijzonderheden:

In 1961 werd het grottencomplex ter beschikking gesteld aan de Speleologische Stichting Deurne, die er een Natuurhistorisch Museum inrichtten. Opening daarvan was op 1 september 1963. Tegenwoordig worden de grotten beheerd en onderhouden door de Werkgroep Natuurhistorisch Museum Boekenberg vzw.

Naast haar huidige functie als museum is het grottencomplex ook van belang als toevluchtsoord voor vleermuizen. Jaarlijks vinden tellingen plaats door Natuurpunt vzw waarbij verscheidene vleermuissoorten worden aangetroffen die hier overwinteren. Onder meer de baardvleermuis, watervleermuis, franjestaart en gewone grootoorvleermuis overwinteren in de grot. Wegens het belang als vleermuishabitat is de grot in het Boekenbergpark door het Agentschap voor Natuur en Bos (Vlaamse overheid) erkend als ‘vleermuisvriendelijk object’.

In het museum is ook de schedel te bezichtigen van de laatste kabouter die in het Boekenbergpark heeft geleefd. Deze kabouterschedel werd in de grot gevonden kreeg een eervolle plaats in de museumcollectie. De Boekenbergkabouter werd naar schatting 210 jaar oud.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Natuurhistorisch museum Boekenberg!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events