logo natuurhulpcentrum OpglabeekHet Natuurhulpcentrum is een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren in Opglabbeek. Mensen die al van hun gehoord hebben, kennen hun dan ook meestal via een van onze reddingsacties, verschenen in de media. Maar het Natuurhulpcentrum staat voor veel meer dan dat alleen. Dag in dag uit trachten zij niet alleen wilde dieren te helpen, maar proberen ze ook mensen milieubewuster te maken via educatie of acties ten voordele van de natuur. Hiervoor kunnen ze altijd rekenen op de steun van hun vrijwilligers. Deze mensen hebben ervoor gezorgd dat het Natuurhulpcentrum vandaag is uitgegroeid tot het grootste en meest professionele opvangcentrum voor wilde en gewonde wilde dieren in de Euregio. Het Natuurhulpcentrum is reeds sinds 1976 actief en telt intussen meer dan 16.000 leden.

Wat doen ze?

Het Natuurhulpcentrum houdt zich bezig met:

  • Zieke en gewonde inheemse dieren opvangen, verzorgen en voorbereiden op een leven in de vrije natuur
  • Exotische dieren opvangen die door overheidsdiensten in beslag werden genomen
  • Exotische huisdieren opvangen die door hun eigenaars afgestaan werden
  • Exotische dieren plaatsen in gespecialiseerde opvangcentra, gerenommeerde dierentuinen en dierenparken,…

Het uiteindelijke doel is om te blijven groeien en zo telkens betere verzorging te kunnen bieden aan zieke en gewonde wilde dieren. Daarnaast willen ze ook meer bekendheid krijgen waardoor ze automatisch meer dieren zullen kunnen helpen.

(Bron: Logo en teksten van www.natuurhulpcentrum.be/)

Contactgegevens

Industrieweg Zuid 2051
3660 Opglabbeek
België 

Tel. : +32 (0)89 85 49 06

Einfo@natuurhulpcentrum.be

Wwww.natuurhulpcentrum.be

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Als individu het Natuurhulpcentrum bezoeken is enkel mogelijk tijdens de ‘Opendeurdagen die in september georganiseerd worden. Op afspraak en in groep kan het Natuurhulpcentrum echter wél bezocht worden. We beginnen onze rondleiding met het bekijken van een videofilm die ons meeneemt naar momenten waar we als groep niet aan kunnen deelnemen. Zo zien we bijvoorbeeld het vangen van reeën en een operatie. Daarna brengen we onder begeleiding van een van onze medewerkers een bezoek aan de revalidatiekooien, lopen we door de intensive-care afdeling, de operatiekamer en de hokken met gekwetste wilde dieren. We zien de grote readaptatiekooien, de egelhokken, de watervogel-verblijven, de vossenkooi, enz…

Duur

Een bezoek aan het Natuurhulpcentrum neemt ongeveer 2 uur in beslag, een beetje afhankelijk van het weer en van de aanwezige patiënten. Korter kan desgewenst uiteraard ook.

Open Zondag

Elke eerste zondag van de maand houden we een “Open Zondag“. Iedereen die wil mag het Natuurhulpcentrum dan komen bezoeken onder begeleiding van een gids.
Let op lees hier de voorwaarden voor de open zondagen!

Entreeprijzen (2017):

ALS U HET PARK WILT BEZOEKEN, DOET U HET VOLGENDE
1. Of u komt tijdens de open deurdagen in September
2. Of u komt tijdens de open Zondagen en wordt of lid of donateur
3. Of u komt in een groep

Prijs groepen

Werkdagen: € 3,5/persoon met een minimum van € 70 per groep
Weekends & feestdagen: € 5/persoon met een minimum van € 100 per groep

Inlichtingen en reservaties

Reservaties moeten telefonisch gebeuren omwille van onze drukke agenda. Tel: 089/85.49.06

Parkplattegrond:

Het Natuurhulpcentrum heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Het ontstaan

Het Natuurhulpcentrum werd opgericht in 1976. Het initiatief groeide uit de liefde voor de natuur van enkele jonge mensen. In de zomer van ’76 werd het eerste gebouwtje geplaatst. In het ‘tuinhuisje’ van 6 bij 3 meter was plaats voor een piepklein bureautje en voor een viertal kooien. Hierin werden de eerste vogels opgevangen. In die tijd heette ons centrum ook nog ‘vogelasiel’. De eerste leden werden geworven in de zomer van ’76. Het waren Stefan Ceyssens en Luc Gerard. Zij werden ook de eerste medewerkers.

Natuurhulpcentrum vzw

In 1981 werd de naam ‘vogelasiel’ veranderd in Natuurhulpcentrum en werd de feitelijke vereniging omgevormd tot vzw. Jaar na jaar werd de accommodatie uitgebreid. In 1984 werd een groter gebouw uit hout opgetrokken op de eerste terreinen die we van de gemeente Opglabbeek mochten gebruiken. In 1986 werd een ietwat groter metalen gebouw opgetrokken. Dat gebouw werd nog vergroot in het begin van de jaren ’90. Het aantal patiënten nam jaar na jaar toe. Begin jaren ’90 kwamen ook de eerste personeelsleden in dienst van het Natuurhulpcentrum.

Uitbreiding

Dankzij de steun van de gemeente Opglabbeek, de Provincie Limburg, van het Vlaamse gewest én van de Europese gemeenschap werd in 1995 begonnen aan de bouw van een groter en solider gebouw. Dit gebouw werd in september 1997 geopend door niemand minder dan Prins Laurent.

Rond de eeuwwisseling werd de nood aan opvang voor allerhande uitheemse dieren steeds groter. Dieren als slangen, apen, papegaaien en zelfs een krokodil en een heuse leeuw werden opgevangen. In 2003 begon het Natuurhulpcentrum met steun van diverse overheden en bedrijven aan de bouw van een nieuwe vleugel, speciaal ingericht voor de opvang van tropische dieren.

In 2007 drong een nieuwe uitbreiding zich op en kon een bijkomend terrein ingericht worden met diverse buitenkooien, rennen en dierenverblijven.

Het Natuurhulpcentrum bouwde in zijn geschiedenis een van de grootste Europese opvangcentra voor wilde dieren uit. De werking wordt er nu verzekerd door 12 personeelsleden en een 100-tal vrijwilligers.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1976

Oppervlakte: ?

Opvang van zowel inheemse als exotische dieren!

De dieren:

De diversiteit aan dieren in dit park is groot, van gewone tuinvogels tot aan exotisch wildlife als apen en zelfs leeuwen heeft t park ooit opgevangen.

Bekijk hier het fotoalbum van het park

Deel jouw foto’:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Natuuropvangcentrum te Opglabbeek!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events