Foto Alpacaboerderij

Welkom op de Alpacaboerderij. Alpaca’s zijn onze passie en we delen deze passie graag met u! Wilt u meer leren over dit kleine neefje van de lama? Of bent u op zoek naar een gezellige en actieve uitstap? Dan bent u bij De Alpacaboerderij aan het juiste adres. Of het nu gaat om een rondleiding voor een grote groep, een leuke speurtocht met het gezin of een toffe activiteit voor een verenigingsuitje, er is van alles mogelijk.
Wilt u graag kennis maken met onze alpaca’s, maar bent u niet met een hele groep voor een rondleiding? Dan bestaat ook de mogelijkheid om ons bedrijf te bezoeken zonder gids. Hiervoor gelden per maand wisselende openingstijden, welke u op de pagina openingsuren kunt vinden.

Behalve rondleidingen kunt u bij De Alpacaboerderij ook terecht voor een actief dagje uit! Wij hebben verschillende activiteiten welke geschikt zijn voor grote en kleine groepen.
U kunt op uw eigen tempo het bedrijf verkennen in de verschillende weides en in de stal vindt u vele informatiebordjes. Op deze manier ontdekt u al veel van wat er te weten valt over de alpaca en over onze boerderij. Voor de kinderen hebben we een leuke speurtocht uitgezet. Zo kunnen ook zij op een leuke en interactieve manier kennis maken met onze wollige, nieuwsgierige dieren.

Nieuw op De Alpacaboerderij: Alpacagility!
Bij deze activiteit is het de bedoeling om een alpaca over een hindernissenparcours te leiden. Een zigzagparcours, een wipwap en iets ogenschijnlijk simpels als een zeil op de grond zijn dingen die een alpaca niet dagelijks tegenkomt. Om het nog eens extra lastig te maken, maken we er natuurlijk wel een wedstrijdje van: wie is het behendigst met een alpaca?

Boerengolf
De Alpacaboerderij heeft een officiële boerengolfbaan! Boerengolf is een leuk spel dat buiten in de alpacaweide gespeeld wordt. Individueel of in groepsverband probeert u de bal te putten in de holes. Pas onderweg op voor de alpaca’s, alpacakeutels en de leuke hindernissen die het spel iets extras geven. Een zeer leuk spel voor uw personeelsuitje, familiedag, vrijgezellenfeest of gewoon gezellig met het gezin. De duur van het spel is afhankelijk van uw tempo, meestal rond de 1,5 à 2 uur.

(Bron: Logo en teksten van www.alpacaboerderij.be)

Contactgegevens

Lillerbaan 104
3950 Kaulille
België

Tel. +32 (0) 11 601 394

E: uitstap@alpacaboerderij.be

Wwww.alpacaboerderij.be

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Individuele bezoeken en boerengolf (Tot en met maart is De Alpacaboerderij gesloten voor individuele bezoeken. Vanaf het eerste weekend van april bent u weer van harte welkom! Hier vindt u vast de openingsuren van april. Binnen deze openingsuren kunt u zonder reservatie terecht om op eigen houtje de boerderij te verkennen. Voor boerengolf en als u met een groep van meer dan 10 personen wilt komen, belt u best even vooraf.

Groepsbezoeken:
Voor groepsbezoeken zijn wij het hele jaar geopend, ook op zon- en feestdagen.
Let op! U moet altijd op voorhand reserveren!

Groepsactiviteiten:
De activiteiten op De Alpacaboerderij zijn weer te boeken vanaf 1 april 2017. Groepsactiviteiten (vanaf 10 personen) kunnen op elke dag van de week gereserveerd worden. Reserveren dient minimaal een week op voorhand te gebeuren.

entreeprijzen 2016

– Kinderen tot 3 jaar: GRATIS
– Kinderen 2-14: € 1,50
– Volwassenen: € 2,00
Klik hier voor de mogelijkheden en kosten van groepsbezoeken

Parkplattegrond:

Helaas heeft het park geen online parkplattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Hoe bedenkt iemand zich toch om alpacaboer te worden? Voor John was het liefde op het eerste gezicht toen hij in 1999 voor een stage op een alpacaboerderij in Australië aan kwam. Eenmaal weer thuis is hij direct het bedrijf gestart, zij het in eerste instantie als alpacascheerder. In 2001 is de boerderij in Kaulille aangekocht. Na de bouw van de grote stal, welke specifiek voor alpaca’s is ingericht, kon de kudde uitgebreid worden.

Onze kudde bestaat uit zo’n 85 dieren. Ieder jaar worden er op De Alpacaboerderij ongeveer 30 veulentjes geboren. Alle veulens worden verwacht tussen mei en augustus.

Sinds 2004 geven wij rondleidingen op onze boerderij. Mede door de komst van Hanneke, met haar ervaring en opleiding op toeristisch-recreatief gebied, is De Alpacaboerderij inmiddels uitgegroeid naar een heuse activiteitenboerderij! Op onze website vindt u alle nodige informatie om een toffe daguitstap of een leerzaam weekendje weg te organiseren.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 2001
Afstand vanaf Utrecht: 133 km

De dieren:

De alpaca

Alpaca’s zijn zeldzame en waardevolle dieren. Samen met de dicht aan hen verwante lama zorgden de alpaca’s voor kleding, voedsel, transport en gezelschap voor de Zuid-Amerikaanse Inca beschaving. Deze Inca’s begonnen zo’n 5.000-6.000 jaar geleden met de domesticatie van alpaca’s en lama’s.

Na de Spaanse verovering van het Inca rijk waren de alpaca’s bijna verdwenen uit Zuid-Amerika. Zij hebben toch overleefd omdat zij zo belangrijk waren voor de locale bevolking, en omdat de dieren zich aan kunnen passen aan zeer barre klimaatomstandigheden. Pas rond 1850 werd de schoonheid en de luxe van alpacawol ontdekt door de rest van de wereld.

Vandaag de dag vindt men de meeste alpacafokkerijen in de Altiplano, een hoogvlakte in de Andes op de grens tussen Peru, Bolivia en Chili. Het leven is hard op deze hoogvlakte. De alpaca’s worden blootgesteld aan een bar klimaat, met een brandende zon overdag en strenge vorst tijdens de nacht. Toch overleven de dieren hier, al zijn er niet veel. In heel Zuid-Amerika zijn niet veel meer dan 3 miljoen alpaca’s te vinden.

De Zuid-Amerikaanse alpaca-industrie kampt met vele problemen, zoals overbegrazing, een slecht management en een slechte selectie van fokdieren. Eind jaren ’80 hebben de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw Zeeland alpaca’s geïmporteerd. In deze landen zijn de zachtere klimaatomstandigheden en het betere management voordelig voor de dieren. Het is dan niet vreemd dat deze landen de voortrekkers zijn van de wereldwijde alpaca-industrie.

Begin jaren ’90 ontstonden ook de eerste alpacabedrijven in Europa. De alpaca-industrie staat in Europa nog in haar kinderschoenen. Echter zowel de markt voor dieren, als de markt voor producten zijn beiden groeiende, wat groeimogelijkheden biedt voor de Europese industrie.

Alpacageluiden
Alpaca’s zijn hele rustige dieren, maar ze maken wel zeker geluid. Het bekendste geluid van alpaca’s is hummen. Ze hummen als ze letterlijk ‘in hun hum’ zijn en ‘uit hun hum zijn’. Dus bij ontspanning en onrust. Het klinkt een beetje als rustig neuriën. Maar wordt het ietsjes doordringender, dan staan ze gewoon te zeuren. Ook gebruiken ze een alarmroep bij onraad en hengsten maken een heel specifiek geluid tijdens de dekking. Hieronder vindt u enkele geluidsfragmenten.

Hummen
Alarmroep
Gorgelen (dekkende hengst)
Spugen

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Alpacaboerderij!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events