Logo Bison Ranch

Breng een bezoekje aan ons westerndomein!

Programma geleid bezoek met de kar: indianendorp, goudmijn, geisers en onze beroemde Amerikaanse bizons.

Duur van het bezoek: 45 minuten.

Tijdens onze openingstijden organiseren wij drie geleide bezoeken per dag: 11.30 u, 14 u en 16.30 u.

Wij zijn een fokkerij, maar ook een toeristisch centrum dat u kunt bezoeken. Tijdens ons geleid bezoek met de kar beantwoorden wij uw vragen over de bizon en zijn Noord-Amerikaanse geschiedenis dan ook met plezier.

(Bron: Logo en teksten van www.bisonranchorchimont.com/nl/)

Contactgegevens

56, rue d’Angleterre
5550 Orchimont
België

Tel: +32 (0) 61 29 29 68

Ecandice_leroy@hotmail.com

Wwww.bisonranchorchimont.com/nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Breng een bezoekje aan ons westerndomein!

Programma geleid bezoek met de kar: indianendorp, goudmijn, geisers en onze beroemde Amerikaanse bizons.

Duur van het bezoek: 45 minuten.

Tijdens onze openingstijden organiseren wij drie geleide bezoeken per dag: 11.30 u, 14 u en 16.30 u.

Ook in de weekends, tijdens schoolvakanties en op feestdagen van 01/04/2017 tot 12/11/2017 (alle dagen open in juli en augustus).

Entreeprijzen (2017):

Volwassene: 6,00 €
Kind < 8 jaar: 3,00 €
Groepen van minimaal 24 personen: €5,00

Let op alleen te bezoeken met rondleiding en die start op een van onderstaande tijden:
11h30 – 14h00- 16h30

Parkplattegrond:

Helaas heeft het park geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

In 1998 begonnen wij in Orchimont met het fokken van bizons.

Wij wilden een milieuvriendelijk landbouwbedrijf creëren waar het vooral draait om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vandaag hebben wij zo’n 200 bizons onder onze hoede die verspreid leven over verschillende sites.

Biologische landbouw:
De Amerikaanse bizon blijft een wild dier. Daarom is het een ideale diersoort om biologisch te fokken. Het fokken vereist heel weinig menselijke inbreng:

de voortplantingscyclus en de geboortes verlopen volledig natuurlijk;
de bizon is bestand tegen verschillende klimaattypes en kan dus het hele jaar door buiten leven;
het dier bezit ook een uitstekend overlevingsinstinct, dat vele van onze runderen verloren zijn vanwege domesticatie.
Onze bizons eten ook volledig natuurlijk voedsel: ze grazen tijdens het goede seizoen en in de winter krijgen ze ruwvoer. De dieren die gekweekt worden voor de vleesproductie krijgen ook nog wat graanvoer, maar blijven in de volle natuur leven tot ze geslacht worden.

Bizonvlees heeft bovendien een uitzonderlijke smaak en is een bron van energie. Het vlees is arm aan cholesterol en vet, maar rijk aan ijzer en eiwitten. Dit uitzonderlijke en natuurlijke vlees valt dan ook in de smaak bij vele consumenten.

Wij zijn een fokkerij, maar ook een toeristisch centrum dat u kunt bezoeken. Tijdens ons geleid bezoek met de kar beantwoorden wij uw vragen over de bizon en zijn Noord-Amerikaanse geschiedenis dan ook met plezier.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1998

oppervlakte: ?

Het is een fokkerij, maar ook een toeristisch centrum dat u kunt bezoeken. Tijdens een geleid bezoek met de kar beantwoorden zij uw vragen over de bizon en zijn Noord-Amerikaanse geschiedenis dan ook met plezier.

De dieren:

De bizon (Bison bison) of Amerikaanse bizon is een Noord-Amerikaans rund van het geslacht Bison.

Het dier is zwaargebouwd met een hoge schouderbult, een grote zware kop, een korte dikke nek en een breed voorhoofd. Kop, nek, schouders en voorpoten zijn lang en ruig behaard. De rest van het lichaam is bedekt met korter en lichter haar. De kin bevat een verwilderde baard. Het dier heeft een schouderhoogte van 1,90 meter en de lengte van de stier is bijna 3 meter. De staartlengte bedraagt 30 tot 60 cm. De bizon kan een snelheid tot 50 km/u halen.

Amerikaanse bizons worden ongeveer 25 jaar oud. Hun bruine tot zwarte vacht bestaat uit twee lagen: een warme binnenlaag en een dikke, beschermende buitenlaag. Deze dikke vacht is geen overbodige luxe, omdat ze ook voorkomen in bergachtige gebieden, waar ze aan extreem lage temperaturen blootstaan. Jongen van de Amerikaanse bizon staan al na 30 minuten na de geboorte recht. Enkele uren later kunnen ze al lopen.

In de paartijd leveren bizonstieren felle gevechten om het bezit van de vrouwtjes, door met de koppen tegen elkaar te rammen. Vrouwtjes die met de dominante stier willen paren, galopperen rond om de rivaliteit tussen de stieren aan te wakkeren.

Heden ten dage is de bizon een beschermd dier; er zijn er nog zo’n 30.000 over. In de Oude Wereld leeft de eveneens zwaar beschermde wisent (of Europese bizon), een nauw verwante soort. Wilde kuddes leven alleen in het Yellowstone National Park en in het Theodore Roosevelt National Park in de VS en het Nationaal park Wood Buffalo in Canada.

De Amerikaanse bizon is bijna systematisch uitgeroeid. Enkele honderden jaren geleden leefden er in Noord-Amerika miljoenen exemplaren. In het voorjaar trokken ze langs de buffelpaden naar het noorden, in het najaar naar het warmere zuiden. De uitroeiing van de bizon wordt vaak aan de blanken geweten, maar de historicus Pekka Hämäläinen wijst erop dat ook de Indianen eraan hebben bijgedragen. In de periode 1830-1839 doodden de Comanche en bevriende stammen op de zuidelijke prairie circa 280.000 bizons per jaar, wat al bijna het maximumaantal was dat gedood kon worden zonder dat de populatie afnam. Door een meer dan 15 jaar durende periode van droogte die in 1845 begon nam de druk op de populatie verder toe.

In de loop van de 19e eeuw begon de grote slachting. Bizons werden bejaagd omdat ze voedselconcurrenten waren van de koeien van veeboeren. Ook spoorwegmaatschappijen moedigden de jacht aan; botsingen van locomotieven op bizons veroorzaakten schade, en bizons schuilden vaak op plaatsen waar spoorlijnen door heuvels of bergen sneden, en veroorzaakten zo spoorvertragingen. Op bizons werd ook gejaagd om hun huid die als aandrijfriem of vloerkleed werd gebruikt. Grote hoeveelheden bizonhuiden werden naar Europa geëxporteerd. Ten slotte werd op bizons gejaagd om de prairie-indianen te dwingen hun nomadische leefwijze op te geven en zich in reservaten te vestigen. Nog in 1875 pleitte generaal Philip Sheridan in het Amerikaans Congres om die laatste reden voor het uitroeien van de bizon.

Jagers organiseerden speciale bizon-jachttreinen, van waaruit dan op de kuddes geschoten kon worden. Het gevolg was dat de bizon tegen 1884 vrijwel was uitgeroeid. De indiaan verloor zijn indianenbuffel, onmisbaar om zijn huid en vlees.

(Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_bizon)

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Bizon Ranch Orchimont!!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events