Logo Struisvogelkwekerij Pont D’Amour

Struisvogelboerderij Pont d’Amour

De grootste vogels ter wereld, u vindt ze in de Belgische Ardennen!

Vlakbij Dinant in de provincie Namen, op één van de rustigste plekjes van het land, treft u de struisvogelboerderij van Pont d’Amour. De eigenaars gaan 100 procent voor gezonde teelt in een gezonde omgeving.

Dit domein van ruim 12 hectare op een plateau langs de vallei van de Maas huisvest niet alleen struisvogels. Ook de kleinere neefjes de emoe, de nandoe en de kasuaris zijn van de partij op de boerderij.

Autrucherie Pont d’Amour nodigt jong en oud uit voor een bezoek. De uitleg tijdens de rondleiding is aangepast aan de leeftijd van het publiek. U komt er alles te weten over deze buitengewone dieren en over het kweken ervan. Na het bezoek hebben deze loopvogels voor u geen geheimen meer.

De Struisvogelboerderij Pont d’Amour in Dinant is één van die typische bedrijven die nog trouw blijven aan ambachtelijke werkmethodes.

(Bron: Logo en teksten van http://www.ardennes-etape.nl/vakantie-ardennen-Ontspanning-99/Autrucherie-Pont-d’Amour-3581.html en http://www.autrucherie-pontdamour.be/)

Contactgegevens

Rue de la Sablonnière, 2
5503 Dinant (Sorinnes)
België

Tel: +32 (0)82 22 28 99 / +32 (0)497 29 52 73

Ereginald.miechels@autrucherie-pontdamour.be

W: www.autrucherie-pontdamour.be

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Een bezoek begint in de educatieve ruimte, en wij zullen u graag onze expertise op incubatie, het fokken op verschillende leeftijden, de levering en productie van struisvogels uit te leggen.

De tocht gaat verder naar buiten, waar u in aanraking komen met de grootste en de grootste vogels ter wereld. Struisvogels, en even nieuwsgierig emoes, rheas en cassowaries.

Na deze informatieve wandeling, zullen wij u informeren over alle producten van de struisvogel.

Vlees – Vlees – Eieren – Veren – Leather.

Al deze producten zijn in de verkoop daar, met alle garanties van oorsprong.

In 2017, dagelijks geopend van 1 april 2017 om te 8 november 2017.

Vaste uren voor bezoeken: 11:10-01:20 – 14:30-03:40 – (04:50).

Groepen op afspraak het hele jaar door.

Onze site is toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Entreeprijzen (2017):
– volwassenen € 4,00
– Kinderen (<1,40 m) € 3,00
– Honden aan de lijn zijn toegestaan (m.u.v. gebieden waar dieren vrij rond lopen)

Groepen ((min. 20 pers.):
– Volwassenen / studenten € 3,50
– Kinderen (<1,40 m) / scholieren € 3,00

Parkplattegrond:

Helaas heeft t park geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

Geschiedenis van de boerderij. Oorspronkelijk was de operator is een fotograaf en filmmaker.

1977/1978 , tijdens een verslag over de Provincie Kaap in Zuid-Afrika, ging hij voor het eerst in contact met deze grote vogels die zijn struisvogels. In het wild dan op boerderijen.

In 1992 , na jaren van discussie in het kader van diversificatie, het idee om dit soort landbouw hier in België de verleid. Wallonië wil innovatie, die creëert, die diversifieert … Het werd gedaan.

1993/1994 , een lange reis en administratieve strijd voeren voor de goedkeuring van alle goedkeuringen en vergunningen van alle soorten.

26/01/1995 , officiële licentie te bedienen. The Ostrich Pont d’Amour was geboren.

01/02/1995 , kale grond op begin van de bouw van boerderij infrastructuur.

01/03/1995 , aankomst op de boerderij van de eerste kweekouder stam. (3 vrouwen, 2 mannetjes).

27/03/1995 , de eerste ei gelegd in de boerderij operatie gestart.

30/01/2000 , constructie van de snij & processing vleeswinkel .

09/03/2009 , start van de bouw van het hoofdgebouw.

01/03/2010 , ging het nieuwe hoofdgebouw van de boerderij.

2013/04/23 , begin van de bouw van het slachthuis.

16/12/2013 , eerste slag op de boerderij in nieuwe installaties.

2014/2015: In project: de bouw van een nieuwe moederschap.

Tot op heden zijn enkele cijfers:

Meer dan 4500 gaten geboord voor meer dan 4.500 stakes gereden

16000 meter geïnstalleerd hekken, tralies of houten palen

3000 m² boards

1950 kg van de nagels van alle soorten

In 20 jaar:

Meer dan 7700 eieren gelegd

+/- 1.000.000 kg voedsel

De boerderij is nog in ontwikkelingsfase. Nieuwe projecten worden bestudeerd.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1995

Oppervlakte: 12 Ha

De dieren:

De struisvogel (Struthio camelus) is een Afrikaanse loopvogel en het enige nog levende lid van de familie Struthionidae. Het is de grootste en zwaarste nog levende vogel en de snelste loopvogel ter wereld. De struisvogel is nauw verwant aan andere grote loopvogels, waaronder de nandoes, de emoes en kasuarissen.

De struisvogel is de grootste en zwaarste hedendaagse vogelsoort. Volwassen mannetjes kunnen tot 2,75 meter hoog en 155 kilogram zwaar worden, maar gemiddeld 1,80 tot 2,10 meter; vrouwtjes zijn iets kleiner en lichter, tot 1,90 meter hoog en 110 kilogram zwaar. De struisvogel heeft krachtige, lange en onbevederde poten. Er zijn aan elke poot twee tenen (de enige vogelsoort met dit aantal), waarvan een grote, sterke met een nagel van 10 cm en een kleinere zonder. De grote teen wordt gebruikt bij het rennen. Struisvogels hebben een relatief kleine kop, maar erg grote ogen. Met een diameter van 50 mm zijn het zelfs de grootste ogen van alle landdieren. De lange, kale nek vertegenwoordigt bijna de helft van de lichaamslengte.

Het lijf is bedekt met veren (geen donsveren). Het verenkleed van het mannetje is voor het grootste deel zwart, maar heeft witte vleugeleinden. De staart is in de regel wit tot grijs, maar een ondersoort heeft een kaneelbruine staart. De kop, nek en poten zijn voor het grootste deel ongevederd en grijs tot blauw van kleur. Het vrouwtje en onvolwassen dieren zijn hoofdzakelijk grijsbruin, ook op de licht bevederde kop, nek en poten. De vleugeluiteinden van vrouwtjes zijn vuilwit van kleur.

In de voortplantingstijd verkleuren de nek en de poten van het mannetje. De populaties in Oost- en West-Afrika worden oranjeroze, terwijl in Zuidelijk Afrika de schenen rood kleuren. Het mannetje van een ondersoort, de Somalische struisvogel, heeft een blauwe nek en poten en een rode streep over de schenen.

De struisvogel is de snelste vogel op de grond en het snelste landdier op twee poten. De struisvogel kan een snelheid van 50 kilometer per uur over een periode van dertig minuten volhouden. In een korte sprint kan hij zelfs snelheden tot 70 kilometer per uur behalen, waarbij hij stappen maakt van 3,5 meter. Deze snelheid is mogelijk doordat hij energie erg efficiënt in zijn pezen kan opslaan.

De struisvogel is over het algemeen stil, maar beide geslachten kunnen sissende, snuivende en fluitende geluiden maken. Ook klapt hij geregeld met zijn snavel. Bij nachtelijk gevaar en bij de balts laat het mannetje een diepe, luide galm klinken, boe-boe-boee-boee, vergelijkbaar met de brul van een leeuw.

De struisvogel kwam oorspronkelijk voor in het grootste deel van het Afrikaanse vasteland (uitgezonderd de Sahara en de regenwoudgordel) en Arabië. Tegenwoordig is de soort vooral te vinden in de Sahel, ten zuiden van de Sahara, in Oost-Afrika en het zuidwesten; ten noorden van de Sahara en in het Midden-Oosten is de soort inmiddels uitgestorven. De struisvogel komt voornamelijk voor in open, halfdroge savannes, kortegraslanden, struikgebieden, halfwoestijnen en woestijnvlakten. Zij zijn niet afhankelijk van waterbronnen.

De soort telt 4 ondersoorten:

  1. S. c. syriacus: Syrië en de Arabische woestijnen.
  2. S. c. camelus: van zuidelijk Marokko en Mauritanië tot zuidelijk Egypte en noordelijk en westelijk Ethiopië, Kameroen en noordelijk Oeganda.
  3. S. c. massaicus: zuidelijk Kenia en centraal Tanzania.
  4. S. c. australis: zuidelijk Afrika.
(Bron en LEES MEER: https://nl.wikipedia.org/wiki/Struisvogel)

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan L’Autrucherie du Pont d’Amour (Struisvogelkwekerij Pont D’Amour)!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events