Vlinder afbeelding roodVlindertuinen zijn tuinen die speciaal zijn ingericht voor het houden van vlinders. In vlindertuinen groeien planten die nectar leveren voor vlinders en waardplanten voor de rupsen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen al dan niet door gaas overdekte buitentuinen en tropische vlindertuinen die in broeikassen zijn gevestigd.

In buitentuinen komen inheemse vlinders voor die door planten als de vlinderstruik worden aangetrokken. In overdekte buitentuinen kunnen ook uitheemse vlinders worden gehouden als deze uit streken komen met een vergelijkbaar klimaat als de inheemse vlinders.

In tropische vlindertuinen worden tropische vlinders en planten gehouden. Er zijn vaak nectarplatforms omdat het moeilijk is om de nectar leverende planten voortdurend te laten bloeien. Op deze platforms zitten kuipjes met daarin een vloeistof met een samenstelling die gebaseerd is op die van nectar (bevat onder andere koolhydraten en aminozuren). Ook wordt er vaak fruit op deze platforms gelegd. In dit soort vlindertuinen zijn ook vaak poppenkasten gevestigd, waar de vlinders zich verpoppen.

De International Association of Butterfly Exhibitors and Suppliers (IABES) is een organisatie die zich richt op de internationale promotie van vlindertuinen.”

(bron en tekst: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlindertuin )

Vlindertuinen in België:

België kent maar één echte vlindertuin. Een park dus waarbij de nadruk ligt op vlinders. Dit houdt niet in dat sommige parken ook geen andere dieren houden. Daarom kan het zo zijn dat bepaalde parken al onder een ander rubriek zijn ingedeeld en dus niet onder dit thema in de rechter zijbalk. Deze parken kunt u wel vinden via de link hieronder of via de rechter zijbalk. Dierentuinen die een vlindertuin hebben worden buiten beschouwing gelaten omdat deze niet los te bezoeken zijn en de vlindertuin in de entreeprijs van de dierentuin zitten.
Vlindertuinen op kaart

Druk op + of – om in en uit te zoomen!
Druk Linksboven op het vierkantje met pijltje voor meer informatie, een lijst van de parken en de linken naar de parken!
Ondanks de grote zorg die wij aan deze site besteden kan t zijn dat wij een park over het hoofd hebben gezien die wel op de website genoemd had moeten worden. Ken jij zo’n park of exploiteert u er een en wilt u op onze website een plekje krijgen? Neem dan contact met ons op.
Kijk ook eerst eens in de overige categorieën:

Vogelparken
Aquariums
Dierentuinen en -parken
Reptielenparken
Opvangcentra
Kinderboerderijen
Musea, Bezoekers- en informatiecentra
Overige bijzondere dierenuitjes

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan een vlindertuin in België!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

Adverteren op Zoovaria

Advertentie

Zoovaria events