Logo alwetterzoo MünsterIn Allwetterzoo Münster leven op het moment ongeveer 3.000 dieren met 298 soorten uit alle werelddelen. In enkele afdelingen van de dierentuin kunt u de dieren rechtstreeks ontmoeten, in andere afdelingen zijn nauwelijks afrasteringen aanwezig.

Allwetterzoo duidt op het feit dat van 5 km lange zooroute er ongeveer 1 km overdekt is, zodat ook bij slecht weer een bezoek heel goed te doen is.

In de kinderboerderij mogen kinderen de schapen, geiten, kippen en marmotten aaien.

Bezienswaardig zijn de begaanbare vrije-vlucht volière voor de ara’s en het tropenhuis waar de bezoeker o.a. van talrijke tropische vogelsoorten en Indische vliegende honden kan genieten. In de grote vrije-vlucht volière leven o.a. twee gierenkolonies (monniksgieren en vale gieren), wier nakomelingen regelmatig weer in de vrije natuur worden losgelaten.

De jachtluipaarden bewonen een heel ruime, aan hun natuurlijk milieu aangepast buitenverblijf van  7.500 m². Deze bedreigde katachtige, plant zich in Münster regelmatig voort.

De Allwetterzoo is een van de weinige dierentuinen in Europa die regelmatig succes heeft bij het fokken van witte neushoorns. Op het ogenblik bewonen drie dieren een grote hal samen met de stokstaartjes.

De Aziatische olifanten leven in een kudde van zeven dieren, onder andere ook de bul “Alexander”. Het is de bedoeling ook in Münster te fokken. Een bijzonderheid in Münster is dat de bezoekers de dieren mogen voeren.

Het ruime Afrikapanorama met ongeveer 50 Afrikaanse hoefdieren is door een gracht gescheiden van de weg voor de bezoekers. Via twee bruggen bereikt men de “Serengeti-Lodge” vanwaar uit men zebra`s en antilopen van heel dicht bij kan observeren.

Twee “walk-through”-verblijven worden bewoond door ringstaartmaki’s (lemuren uit Madagaskar) en guerezas of colobusapen (zwart-witte zijdeaapjes uit de bossen van Oost- en West-Afrika).

In twee apenhuizen wonen o.a. chimpansees, gorilla´s, vari’s, mandrils, kapucijnerapen, springaapjes en gouden leeuwaapjes.

Orang-oetangs en dwergotters wonen in een fantastische jungleverblijf. Het bijbehorende tropenhuis valt op door een licht doorlatend dak uit folie en glazen gevels. Door het ruime, als een bos beplante buitenverblijf, komen de bezoekers het leefgebied van de orang-oetangs via een avontuurlijk pad met een schommelende hangbrug binnen.

In het wadvogelverblijf, de “kleine Noordzee” in Münster, beleven de bezoekers eb en vloed en kunstmatige golven, kinderen kunnen hier in het Noordzeeland “graven”.

Het interessante aquarium strekt zich uit over twee verdiepingen en omvat ruimten voor insecten, amfibieën, reptielen, vissen en vogels.

Bron: http://www.allwetterzoo.de/nl/zoo/dieren/

Contactgegevens

Sentruper Straße 315
48161 Münster
Duitsland

T: + 49 251 8904 -0

F: + 49 251 8904 -130

E: info@allwetterzoo.de

W:  www.allwetterzoo.de

Routebeschrijving

Openingstijden (2016):

De dierentuin is dagelijks (365 dagen per jaar) vanaf 9.00 uur geopend.

 

De kassa´s sluiten …:
– van april t/m september om 18.00 uur,
– in oktober en in maart in de regel om 17.00 uur,
– van november t/m februari om 16.00 uur

Naargelang het invallen van de schemering kunnen de sluitingstijden op korte termijn worden veranderd.

De binnenverblijven van de dieren sluiten telkens een half uur na sluiting van de kassa´s; de Zoo moet 1 uur na sluiting van de kassa´s worden verlaten.

Honden mogen aan een korte lijn worden meegenomen, maar zijn niet toegestaan in de kinderboederij, in het tropenhuis en in het begaanbare verblijf van de apen, omdat de dieren hier vrij rond lopen. Wilt u honden alstublieft bij de verblijven niet optillen.

Bij vele dierenverblijven zijn bakjes met vers water voor de hond beschikbaar.

http://www.allwetterzoo.de/nl/zoo/-jouw-bezoek/service/

Entreeprijzen 2016 (inclusief entree Paardenmuseum en Robbenhaven):

– 0 t/m 2 jaar: GRATIS
– Kind (3 – 14 jaar): Zomer: € 8,90  – Winter: €6,90
– Volwassenen (18+): Zomer: € 16,90 – Winter: €12,90
– Studenten:  Zomer € 11,90 – Winter: €8,90

Groepen (vanaf 20 personen):
– Kind (3 t/m 14 jaar): Zomer: € 7,90 – Winter: €5,90
– Volwassenen: Zomer: € 14,90 – Winter: €11,90

Er zijn speciale namiddagprijzen voorzien die gelden van 1 uur voor kassasluiting.

Enkele dagen per jaar heeft men speciale zoodagen aan een heel laag tarief. In 2017 zijn dat 11/12 maart, 23/24 september en 11/12 november.

Abonnement:
– Volwassenen: € 69,00
– Kind  (3 – 14 jaar): € 39,00
– Families: €149,00

Parkeren: €3,00

http://www.allwetterzoo.de/nl/tickets/toegangsprijzen/

Geschiedenis:
In juni 1875 werd de eerste zoo in Münster geopend met de naam Landois-Zoo.. Het oorspronkelijk doel van de oprichter Landois – zoveel mogelijk Europese inheemse zoogdieren tonen –  werd al snel aangepast aan de wensen van het publiek en in 1876 opende het eerste apenhuis en bij het 25-jarig jubileum trok de eerste olifant in een gebouw dat aan een moskee doet denken.

Toen Landois in 1905 overleed, werd het beleid door de Zoovereniging naar zijn idee voortgezet.

Tijdens WOII werden vele gebouwen vernield, stierven vele zoodieren en moesten de 2 laatste olifanten aan België als schuldvereffening afgegeven worden. Maar in 1950 kon er al een nieuwe olifant in het lichtbeschadigde gebouw intrekken  In de zestiger jaren kwam het einde voor  de oude zoo. Toen de West-Duitse Landesbank op zoek was naar een goedgelegen grondstuk voor een nieuwbouw, werd hun het terrein van de oude zoo aangeboden. In ruil kreeg de Zoovereniging een vijfmaal groter grondstuk in het westen van de stad waar de huidige Allwetterzoo werd opgericht.

Op 31 december 1973 werd de oude zoo dan definitief gesloten. Ongeveer 1500 Münsteraner namen afscheid van hun geliefde oude zoo. Heden ten dage herinneren enkel nog de “Tuckesburg” (woonhuis van de oprichter) en enkele delen van de “Eulenturm” (uilentoren) in het park naast het bankgebouw aan deze oude zoo.

Februari 1974 waren tijgers en leeuwen de eerste inwoners voor de Allwetterzoo. De verhuis van de dieren was een avontuur op zich. Ook het beeld van Prof. Landois werd verhuisd naar de nieuwe plaats in de Allwetterzoo, die ook zijn naam kreeg.

Op 2 mei 1974 werd de zoo officieel geopend met de overgave van de sleutel van de architect Bernd Kösters aan de chimpansees Max en Moritz die de sleutel doorgaven aan de toenmalige directeur Dr. Helmut Reichling.

In de loop der jaren werden vele verblijven, die in de zestiger jaren nog als geschikt beschouwd werden, vernieuwd en ook in de toekomst zullen er regelmatig nog verbeteringen en veranderingen volgen.

Bron: http://www.allwetterzoo.de/de/zoo/ueber-den-zoo/geschichte/
Ontstaan: 1875
Oppervlakte: 30 hectare
Aantal diersoorten: +/- 360

Sommige dieren mogen door bezoekers gevoerd worden, MAAR enkel tijdens de voerdersessies onder toezicht en met door de zoo geleverd voer, dus NIET op eigen gelegenheid.

Pinguïnmars: De brillen- of Afrikaanse pinguïns marcheren in de zomermaanden dagelijks om 14 uur uit hun verblijf en waggelen over de paden, in de winter alleen op zaterdag en zondag.

HIPPOMAXX
Het paardenmuseum is dagelijks vanaf 9 uur geopend. De sluitingstijd is gelijk aan die van de dierenverblijven.
In het paardenmuseum vindt men een spannende tentoonstelling over de ontwikkelings- en cultuurgeschiedenis van het paard in Westfalen. In de Arena Hippomaxx vinden op talrijke zondagen in het jaar voorstellingen met echte paarden plaats.

ROBBENHAVEN (Zeeleeuwenshows)
Het robbenhaven opent om 10 uur en sluit gelijktijdig met de andere dierenverblijven.

Voorstellingen:
maart t/m oktober:
– Maandag t/m zaterdag: 11:30 – 14:30 – 16:30
– Zon- en feestdagen, evenals zomervakantie in NRW: 12:30 – 14:00 – 15:00 & 16:30

januari, februari, november en december
– Maandag t/m zaterdag 11:30 en 14:30
– Zon- en feestdagen: 12:30 – 14:00 – 15:00

Voedertijden (2016):

vanaf 11:00  Voeren van de lori’s door bezoekers (in olifantenverblijf)

11:30  training van de grijze zeehonden met voeren (uitgezonderd vrijdag)

11:45  voeren van pinguïns door bezoekers (uitgezonderd donderdag)

12:00  voeren van olifanten door bezoekers

13.30  training van de grijze zeehonden met voeren (uitgezonderd vrijdag)

15:30  tijgers

15:30  training van de grijze zeehonden met voeren (uitgezonderd vrijdag)

15:45  voeren van pinguïns door bezoekers

16:00  voeren van olifanten door bezoekers

16:00  gordeldieren en klauwaapjes

16:15  leeuwen (niet op maandag) en goudkatten (niet op vrijdag)

16:15  beren

Klik hier voor alle informatie over de dieren in dit park

De Duitse site Zootierliste houdt van veel parken het dierenbestand bij. Je kan hier op zien welke soorten er zijn en welk geslacht het heeft. Heel interessant voor een echte zoofreak.

Klik hier voor de pagina van dit park op zootierliste

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Allwetterzoo Münster!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events

Advertentie