Logo Erlebnis-zoo HannoverErlebnis-zoo Hannover is gelegen in de stad Hannover, in Neder-Saksen. De zoo is opgericht op 4 mei 1865, en is 22 hectare groot. Er leven ongeveer 1.842 dieren van 177 soorten.

Sinds 1996 zet de zoo zich consequent af tegen kooien en klassieke verblijven maar gaat de dieren onderbrengen in thema-gebieden. Vanaf dan wordt de zoo ook Erlebnis-zoo genoemd. De dieren worden gehuisvest  in bijzondere themagebieden, waarbij de bezoekers de dieren kunnen observeren in een zo natuurgetrouw mogelijke omgeving en dit met een minimum aan tralies. Ook worden er schuilhoeken ingebouwd waar de dieren zich rustig kunnen terugtrekken, als ze dit willen.

De belangrijkste gebieden zijn: een Indisch junglepaleis, een Afrikaans rivierlandschap Sambesi, het kinderland Mullewapp, de Australische outback, de Canadese Yukon baai, een Neder-saksische boerderij, en Kibongo, een paradijs voor mensapen. Te midden van Kibongo ligt de gorillaberg.

Er wordt vooral belang gehecht aan details van de omgeving, waardoor de bezoeker zich echt in een andere wereld waant.

De filosofie van de huidige zoo luidt: „Nur was Menschen kennen, werden sie lieben. Nur was Menschen lieben, werden sie schützen.“

Vertaald betekent het: “Enkel wat mensen kennen , daar zullen ze van houden. Enkel waar ze van houden, zullen ze beschermen”

De zoo is lid van WAZA, EAZA en VdZ.

Bron logo: https://www.zoo-hannover.de/docroot/assets/v/Yw8T/images/logo.png

Contactgegevens

Contactgegevens:

Zoo Hannover
Adenauerallee 3
30175 Hannover
Duitsland

T: +49 (0)511 280 740

E: info@erlebnis-zoo.de

W:  www.zoo-hannover.de

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Zomer: (25/03/17 –10/2017): 9.30 – 18.00 u

Winter: (31/10/16 – 24/03/17):  dinsdag t.e.m. zondag: 10.00 – 16.00 u

Honden aan de leiband toegelaten mits betaling van €9,00

Entreeprijzen (2016/2017):

Winterseizoen: (31/10/2016 – 24/03/2017)
– Kind (3 – 5 jaar): € 10,50
– Kind (6 – 16 jaar): € 13,50
– Jongere (17 – 24 jaar): € 14,50
– Volwassenen (25+):€ 19,50
– Hond: €9,00

Zomerseizoen: (25/03/2017 – 31/10/2017)
– Kind (3 – 5 jaar): € 13,50
– Kind (6 – 16 jaar): € 17,00
– Jongere (17 – 24 jaar): € 19,00
– Volwassenen (25+):€ 25,00
– Hond: €9,00

Abonnementen:
– Familie:
* 1 ouder + kinderen (4-14): €138.00
* 2 ouders + kinderen (4-14): €186.00
– Volwassene (25+):  €89.00
– Jongere (17 – 24 jaar): € 74,00
– Kind (3-16j): €64.00
– Hond: €55.00

Meer hierover op: https://www.zoo-hannover.de/de/ihr-besuch/eintrittspreise#tageskarten

Geschiedenis:

Zoo Hannover is de vijfde oudste zoo van Duitsland en werd opgericht op 4 mei 1865 met private middelen. De aanleiding ervoor was Hermann Schläger, lid van het natuurhistorisch gezelschap Hannover, die ook het Natuurhistorisch Museum had opgericht.

Omdat men rekende met veel kosten werd er een Ag (Aktiengesellschaft) opgericht. De eerste directeur Adolf Schütte, vroeger zoo assistent in Keulen, werd verantwoordelijk voor de opbouw.

Zijn opvolger Wilhelm Niemeyer, boer van beroep, was een gepassioneerd vogelliefhebber wat weerspiegeld werd in de zoo: de soortenrijke fazanterie was alom bekend. Hij schreef ook de eerste zoo-gids waarin hij de dieren geordend naar verblijven beschreef. In het midden van de zoo stond een rots gebied met roofvogel volière, een aquarium en ook grotten voor roofdieren.

Met Christian Kuckuck nam in 1874 dan een dierenarts de leiding over.

In die beginjaren kwam het, door gebrek aan ervaring bij het houden van wilde dieren, tot veel tegenslagen en verlies van dieren.

Zijn opvolger Ernst Schäff  was bioloog en voor hem was de wetenschappelijke achtergrond heel belangrijk, zodat hij ook lezingen hield in de “Hogeschool voor dierenartsen” en zich inzette voor de zoo als opleidingscentrum.

Toen in 1910 Adolf Fritze de leiding overnam, bevond de zoo zich op weg naar een financiële crisis. In de directe omgeving waren sommige moderne boerderijen en de in 1913 gebouwde stadshal voor bezoekers aantrekkelijker.

Als gevolg van WOI kreeg het Aktiengezelschap financiële problemen, hoewel de stad regelmatig steun bood. Door die steeds toenemende steun werd de zoo in 1920 uiteindelijk door de stad Hannover overgenomen. Maar de financiële druk  werd te groot en op 1 oktober 1922 werd de zoo gesloten.

Dankzij een initiatief van een aantal burgers, waaronder een firma voor dierenhandel Ruhe, werd in 1924 de zoo heropend. Ze bestond uit een leeuwenverblijf, een roofdierhuis en een apenrots. Otto Müller, 1 van de drijvende krachten achter dit initiatief werd de nieuwe directeur. Om de zoo weer als gezelschapsplaats onder de aandacht te brengen organiseerde hij er  theatervoorstellingen, concerten, tuinfeesten, gemaskerde bals en meer.

Hermann Ruhe, de baas van de dierenhandelsfirma, die al langer met de zoo samenwerkte, gebruikte de zoo als uithangbord voor zijn firma en in 1932 nam hij ze volledig over.

Tijdens WOII werd de zoo grotendeels vernield en nadien door Ruhe provisorisch heropgebouwd.

Tot einde 1950 waren er maar weinig dieren in de zoo.

Maar dan kwam er een nieuw begin en in de volgende jaren werden verblijven gebouwd voor neushoorns, olifanten, giraffen, antilopen en zeehonden en pinguïns.

Er ontstond een nieuwe zoo, die vooral bekend werd om zijn olifanten: 10 Aziatische en 3 Afrikaanse olifanten werden er geboren. In beroepskringen waren ook de vele soorten antilopen bekend. Deze waren via de dierenhandel vanuit Afrika ingevoerd, zoals o.a. sabelantilopen, addax-antilopen enz.

In de 60-jaren voerde Hermann Ruhe jr. dan het principe van de grachten als symbolische grens van een verblijf in. Hij had tijdens het observeren van de hoefdieren namelijk gemerkt dat deze zelden een gracht overstaken.

In 1972 werd de zoo opnieuw bezit van de stad Hannover en Lothar Dittrich werd directeur.

Onder druk van de politiek en economie volgde de oprichting van de steunvereniging “Zoofreunde Hannover e.v”, die in de komende jaren verschillende nieuwe verblijven bouwden. Vooral de nieuwbouw van het oerwoudhuis voor mensapen is hiervan een hoogtepunt.

Sedert 1974 worden walrussen gehouden en er ontstond ook een kinderboerderij. In 1978 werd de eerste dril geboren. Toendertijd was Hannover de enige zoo die deze bedreigde apensoort met succes kon grootbrengen. Als gevolg daarvan ontstond de oprichting van de stamboek voor deze soort.

In de jaren 80 had de zoo veel succes bij het kweken van verschillende soorten en nam ook regelmatig deel aan programma’s voor het terug uitzetten van dieren in het wild.

Lothar Dittrich zette zich geëngageerd in om de zoo als opleidingscentrum te gebruiken en gaf ook lezingen in de hogeschool voor dierenartsen in Hannover.

Begin jaren 90 kwam de zoo in problemen: bezoekersaantallen daalden en de steungelden verminderden. Daarop heeft de stad Hannover besloten om de zoo in een bvba te veranderen en de zoo werd voor een symbolische Duitse mark verkocht aan de “Kommunalverband Grossraum Hannover” (vrij vertaald: Stedelijke Vereniging van Grootgebied Hannover). Een commissie onderzocht in 1995 de zoo op zwakke en sterke punten en er werd een wedstrijd uitgeschreven om een nieuw concept op te stellen. Ze namen ermee deel aan de ideeën-wedstrijd van de “Wereldtentoonstelling Expo 2000”.  In 1996 werd de zoo erkend als “Projekt Expo 2000”, maar in vakkringen werd dit met wantrouwen gevolgd.

De filosofie van de huidige zoo luidt: „Nur was Menschen kennen, werden sie lieben. Nur was Menschen lieben, werden sie schützen.“ Vrij vertaald: “Enkel wat mensen kennen , daar zullen ze van houden.  Enkel waar ze van houden, zullen ze beschermen”

De vroegere vormgeving van een zoo wordt opgegeven en men probeert om de dieren in een zo natuurgetrouw mogelijke omgeving onder te brengen. Met een investering van meer dan 54 miljoen Euro worden 4 bijzondere belevingswerelden geschapen: het Afrikalandschap Sambesi, de gorillaberg, het Indisch Junglepaleis en het Neder-Saksische Meyershof. De afstand tussen mens en dier wordt op een minimum teruggebracht en de noodzakelijke veiligheidsgrenzen worden verwerkt in het landschap.

In 2005 kreeg de zoo een prijs voor Duits toerisme en opende de “Winterzoo” voor het eerst tijdens de Adventsperiode. In 2007 ontstond “Mullewapp”, een gebied speciaal voor de kinderen, voorjaar 2010 volgde de Australische outback en in mei 2010 als 7de belevingswereld de Canadese Yukon.baai.

In 2013 werd Kibongo, het nieuwe buitenverblijf voor chimpansees geopend, waarmee werd voortgebouwd op het succesvolle concept van de zoo. En ook in de toekomst wil men verder bouwen op deze strategie.

Bron: https://www.zoo-hannover.de/de/ueber-uns

Cijfers en Bijzonderheden:

Opgericht: 4 mei 1865
Oppervlakte: 22 hectare
Ongeveer 1.842 dieren verdeeld over 177 soorten (stand 01/2017)

Tijdens het zomerseizoen kan men in Sambesi met een boot door de zoo varen: vertrek vanaf 9.30 u.

In de winter (eind november tot half februari) veranderd een deel van de zoo in een Winterlandschap: men kan er schaatsen, rodelen, en iets eten of drinken en bijzonderheden kopen op een wintermarkt:

https://www.zoo-hannover.de/winterzoo

Mogelijkheid om met een gids een tocht door de zoo te maken.

Voedertijden:
Wolven: 10.45 u
Olifanten: 12.00 u
Papegaaien:14.30 u
Zwijnen op kinderboerderij: 15.30 u
Ijsberen: 15.30 u

Shows:
Showarena: (dieren als levenskunstenaars): 11.30 u
Winter robben show in Yukon Stadium: 13.30 u
Stalquiz in MeyersHof: 13.45 u
Showarena: (dieren als hoogvliegers): 14.30 u

Klik hier voor alle informatie over de dieren in dit park

Alle dieren in Hannover zoo via ZooTierliste: http://www.zootierliste.de/zoosmap.php?showzoo=10000128

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Erlebnis-Zoo Hannover!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events

Advertentie