Logo Tierpark DelitzschTiergarten Delitzsch

Het dierenpark is gelegen in de gelijknamige stad in de deelstaat Sachsen, in het oosten van Duitsland (ex-DDR). Het park is geopend op 11 juni 1968 en in beheer van de stad met steun van “Förderverein Tiergarten Delitzsch”.

Op een oppervlakte van meer dan 4 hectare leven ongeveer 350 exotische en inheemse dieren van circa 60 soorten.

Het grote gebouw voor zoo school, tentoonstellingen en voordrachten vormt het centrum van het park. Hierin vindt men ook enkele aquaria en terraria. In talrijke (deels begaanbaar) volières  leven meerdere soorten vogels.

Opvallende diersoorten zijn o.a. anubis bavianen, bruine beren, kapucijnapen, chapman zebra, Europese nerts, corsacvos en enkele soorten eekhoorns.

Veel waarde wordt gehecht aan verblijven waar dieren leven zoals in hun natuurlijke habitat, enkel gescheiden van bezoekers door lage barrières uit natuurmateriaal.

Voor kinderen – een verder zwaartepunt van dit dierenpark –  zijn er vele mogelijkheden om dichtbij de dieren te komen via voederautomaten bij de eendenvijver en bavianen en de mogelijkheid om dieren te aaien in de kinderboerderij.

Vlakbij de grote vijver is een cafetaria. Door de vlakke ondergrond en vele rustplaatsen is het park heel toegankelijk voor mensen met mobiliteitsproblemen en oudere mensen.

Hun motto: “Mit dem Tier auf du und du”

De zoo neemt actief deel aan een programma voor het terug uitzetten van Europese nertsen in Duitsland. Jaarlijks zijn er in deze  zoo dan ook jonge nertsen te zien.

(Bron logo:  https://de.wikipedia.org/wiki/Tiergarten_Delitzsch#/media/File:Tiergarten_Delitzsch_Logo.jpg)

Contactgegevens

Contactgegevens:

Tiergarten Delitzsch

Rosental 60
04509 Delitzsch
Duitsland

T: +49  (0) 34202 56419

F: +49  (0) 34202 34654

E:  tiergarten@delitzsch.de

W: http://tiergarten-delitzsch.de/

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

Maart –oktober: 9:00 –  18:00

November – februari:  9:00 – 16:00

24 en 31 december: 9:00– 13:00

Honden zijn niet toegelaten

 

Entreeprijzen (2017):

– Volwassene: € 4,00

– Verminderd tarief (scholieren, studenten, mindervaliden):  € 2,00

– Rondleiding met groepen ( max 30 personen): € 50,00

Abonnementen:

– Jaarkaart: € 20,00

 

 

Plattegrond:

http://tiergarten-delitzsch.de/lageplanflyer

 

Plattegrond Tiergarten Delitzch (2013)

Plattegrond Tiergarten Delitzch (2013)

Geschiedenis:

Het begon als een uit de hand gegroeide hobby.  De boer (coöperatie) Franz Kirsch uit Klitschmar had naast zijn boerderij in een oude zandgroeve een klein parkje ingericht sinds 1960.

Dit parkje had hij ingericht met bloemen, planten, steenhopen, en kleine vijvers en verblijven voor zijn uitvoerige verzameling exotische watervogels. Al spoedig had hij een kleine zoo bij elkaar verzameld. Bij de 22 ganzen- en eenden soorten vielen vooral de keizersganzen op, die destijds enkel in het Berlin Tierpark te zien waren. Regelmatig kwamen bezoekers uit de omgeving op bezoek, maar het plan om in Delitzsch  met deze dieren een dierenpark op te richten werd tegengehouden door gereserveerde stadsvaders.

In 1967 was het dan zover. Op 1 mei 1967 werd op een moerassige weide aan de rand van de stad begonnen met het effenen van het terrein en ruimte te maken voor de Delitzscher Tiergarten. Veel burgers werkten mee op vrijwillige basis.

Op 11 juni 1968 opende het dierenpark voor het eerst zijn poorten. Bij het begin waren er 35 vogelsoorten en 10 zoogdiersoorten, maar al spoedig steeg het aantal en daarmee ook de aantrekkingskracht van het dierenpark. Op soms avontuurlijke wijze kwamen dieren uit buurlanden als Tsjechië en Polen. In ruil voor parkieten, siereenden, runderen en beren vonden zebra’s, bavianen en kangoeroes hun weg naar Delitzsch.

Toen Karl Kirsch op pensioen ging, nam Dr. Hohman – voormalig directeur van Dresden zoo – de leiding over. Hij ontwikkelde het dierenpark voort en moderniseerde ondanks financiële moeilijkheden vele verblijven en gebouwen.

In 2004 werd de zoo school gebouwd.

Vooral de jongste bezoekers en hun relatie met natuur en dieren lag Dr. Hohman nauw aan het hart.

Het motto “Mit dem Tier auf du und du” werd ingevoerd en speeltoestellen en voederautomaten geïnstalleerd.

Van 2007 tot 2013 nam Dr. Katrin Ernst de leiding over.

Onder haar leiding ontstaan begaanbare volières voor parkieten en zebravinken, een administratief gebouw voor medewerkers en het verblijf voor de 2 bruine beren wordt vergroot en omgebouwd.

Sinds juli 2013 voert Julia Gottschlich de leiding en wordt er verder gemoderniseerd, nieuwe diersoorten komen erbij en de tuin en het groen wordt intensiever verzorgd.

(Bron: http://tiergarten-delitzsch.de/angebote)

 

 

Cijfers en Bijzonderheden:

Opgericht: 11 juni 1968

Oppervlakte: 4 hectare

Ongeveer 350 dieren van ongeveer 60 soorten.

 

 

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Tiergarten Delitzsch!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

 

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events