Logo Kölner Zoo

De dierentuin van Keulen (Kölner Zoo) is de derde oudste dierentuin in Duitsland. Ongeveer 10.000 dieren van ruim 750 verschillende soorten zijn er. De Kölner Zoo is vooral beroemd om hun grote collectie primaten.

Hun motto: ” Begeistert für Tiere”.

 

De combinatie van oude gebouwen, moderne huizen en het parklandschap , ontworpen door de kwekerij van de zoo met veel aandacht voor detail, maakt de speciale charme en de hoge aantrekkelijkheid van de dierentuin van Keulen uit.

Dagelijkse voeding shows bij de zeeleeuwen, stokstaartjes, wasberen & co.,  de roofvogelshow (enkel in de zomer) met zeldzame roofvogels, en een lekkere snack in de nieuwe dierentuin gastronomie maken er een perfecte dagje uit tussen de dieren van.

Enkele bijzonderheden:
Het park heeft een van de grootste olifanten verblijven in Europa (ruim 10 hectare!)

(Bron: logo van www.koelnerzoo.de/)

Contactgegevens

Riehler Straße 173
50735 Köln

Tel: 0221 / 567 99 100

E:  info@koelnerzoo.de

W: http://www.koelnerzoo.de/

Routebeschrijving

De Zoo is – 365 dagen per jaar – dagelijks geopend.

  • Zomertijd:  ( 1 maart tot 30 oktober): 9  – 18 u.  Gebouwen sluiten om 17:45 u
  • Wintertijd  (31 oktober tot 28 februari): 9 – 17 u. Gebouwen sluiten om 16:45 u.
  • Kerstavond en Nieuwjaar: 9 – 14 u. Gebouwen sluiten om 13:45 u

Kassa’s bevinden zich aan de hoofdingang Riehlerstrasse 173 (zuidzijde) en zijingang Riehler Gürtel (noordzijde)

  • Honden zijn niet toegelaten in de zoo.
  • Fietsen, rollerskates en dergelijke zijn verboden. Ook spelen met ballen, frisbees of ballonnen is verboden.
De tarieven gelden voor Zoo+Aquarium in 2016:

– 0 t/m 3 jaar: GRATIS
– Kind 4 t/m 12 jaar: €9,00
– Volwassenen: €19,50
– Scholieren en studenten: €14,50

Groepen (vanaf 15 personen):
– volwassenen (per persoon): € 16,50
– Kinderen (4 t.e.m 12 jaar, per kind): € 7,50

Abonnement:
– Volwassenen: € 85,00
– Kinderen (4 t/m 12 jaar): € 50,00
– Gepensioneerden (63 jaar en ouder): €55,00
– Familiekaart: 1 volwassene + 1 kind: € 125,00
– Familiekaart: 2 volwassenen + 1 kind:  € 200,00
elk bijkomend kind van dezelfde familie (4 t/m 12j): € 40,-

Alle informatie over abonnementen en prijzen: http://www.koelnerzoo.de/besucherservice/preise/

Hieronder de plattegrond van 2016

Klik op de plattegrond voor de huidige versie

Plattegrond Kolner Zoo

PLAN

De Kölner Zoo werd in 1860 gesticht. Het initiatief kwam van de leraar  Dr. Casper Garthe en de eerste directeur werd Dr. Heinrich Bodinus. Op 10 maanden tijd werden er 40 dierverblijven uit het niets opgericht en de zoo opende op 22 juli 1860 zijn deuren.

1863:  Oprichting van het olifantenhuis in Moorse stijl. De eerste 2 jaren woonden daar giraffen en antilopen, maar dan volgde de aanbouw voor olifanten. In de loop der jaren woonden daar al giraffen, antilopen, olifanten, nijlpaarden, neushoorns en tapirs. Het is het oudste, bewaarde gebouw van de zoo.

1884: bouw van 3 runderen-verblijven in de stijl van een Zwitsers blokhuis. Nu leven daar muskusossen en bizons.

1887: Bouw van de zeeleeuwenrots. Als gevolg van de oorlog volgden in 1955 en 1961 noodzakelijke reparaties en ombouw. Heden ten dage werkt ook de oude waterval weer.

1899: Bouw van het grote vogelhuis in de stijl van een Russische kathedraal. Dit  gebouw heeft verschillende functies gehad. Hier woonden na 1903 o.a. chimpansees en orang-oetans. Toen het gebouw tijdens WOII bijna compleet werd vernield, nam het vogelaantal steeds af terwijl er steeds meer apen bijkwamen waaronder gorilla’s, bonobo’s en klauwaapjes. Na de verhuis van de laatste primaten naar het mensapengebouw werd het in 1985 als Zuid-Amerikahuis omgebouwd voor vogels en kleine aapjes uit dit continent. Tot naar verwachting 2017 wordt het gebouw (met behoud van de historische buitenkant) gesaneerd en binnenin tot een begaanbaar tropenhuis voor dieren uit Zuid-Amerika omgebouwd.

1914: Bouw van de bavianenrots in de stijl van de door Carl Hagenbeck ingevoerde panorama- en open verblijven. De bijna 10 meter hoge rots wordt nog steeds bewoond door de mantelbavianen. In de loop der jaren zijn daar meer dan 500 jonge bavianen geboren en ook nu nog wonen er bijna 80 dieren.

WOI en de erna komende grote depressie eind de jaren ‘20  hebben tot een stagnatie van de ontwikkeling geleid. Na de Tweede Wereldoorlog moest de bijna volledig vernielde dierentuin voor twee jaar de poorten sluiten. Maar weinig dieren hadden de oorlog overleefd. De dierentuin werd in 1947 heropend.

1957-1958: De stad Keulen werkt een plan uit voor een nieuw ontwerp. De zoo wordt vergroot tot 20 hectare, waarmee ze 4 keer zo groot wordt als de oorspronkelijke oppervlakte tijdens de opening in 1860. Het zoo-magazine „Freunde des Kölner Zoos“ verschijnt voor het eerst en wordt ook heden nog uitgegeven voor vrienden van de zoo. Dit jaar is men al bij de 60ste jaargang.

1964: Als eerste Duitse zoo opent Keulen een Zoo-school en biedt een omvangrijk pedagogisch programma aan voor scholen. Bij hun 50-jarige jubileum in 2014 krijgt de zoo-school nieuwe lokalen op de bovenste verdieping van het Clemenshof, waar leraren met moderne technieken de jaarlijks bijna 20.000 scholieren kunnen inspireren voor de dierenwereld.

1971: in het kader van de Bundesgartenschau die dat jaar gehouden wordt in Keulen, wordt een aquarium met geïntegreerd terrarium en insectarium geopend.  Hier leven op 3 verdiepingen talloze reptielen, amfibieën, vissen en insecten, ongeveer de helft van alle diersoorten die de zoo heeft.

1973:  Het lemurenhuis wordt geopend. Intussen is het omgedoopt tot Madagaskarhuis, waar niet alleen onder andere de sterk bedreigde grote bamboelemur maar ook nog vele andere soorten lemuren en ook schildpadden, amfibieën en vogels van het eiland Madagaskar leven.

1982: Oprichting van de vereniging “Vrienden van de dierentuin van Keulen” („Freunde des Kölner Zoos“). Dankzij de actieve steun van de vereniging konden  allerlei kleine maar ook grotere zoals het olifantenpark of de Hippodom worden gefinancierd en uitgevoerd.

1985: opening van het nieuwe huis voor de mensapen. In grote binnen- en bijhorende buitenverblijven leven gorilla’s en oerang-oetans te midden van een tropisch regenwoud. In 1996 kregen ook de bonobo’s een buitenverblijf.

1987-1997: Meerdere moderne verblijven worden geopend, waaronder die voor de jachtluipaarden, luipaarden, kleine panda’s en okapi’s,

1997: Uilenklooster opgericht, een project van de vereniging “Vrienden van de dierentuin van Keulen”

2000: het “Regenwald”, een nieuw tropenhuis voor Zuidoost Aziatische dieren en planten wordt geopend. Voor het eerst kunnen bezoekers vogels, reptielen en vleerhonden zonder afsluiting bekijken. De laatste ijsbeer verlaat de zoo. Het ijsberenverblijf wordt tijdelijk als onderzoeksproject voor zeehonden gebruikt tot het in 2010 wordt omgebouwd voor de vliegshow.

2004: Het (in Europa)  grootste buitenperk voor Aziatische olifanten wordt geopend. Op een oppervlakte van 2 hectare  kunnen tot 20 dieren gehouden worden zonder contact met hun verzorgers, waardoor ze in een natuurlijke groep leven.

De gastronomie komt in handen van de zoo zelf.

2007: Na het pensioen van zoo directeur Prof. Dr. Gunter Nogge, volgen hem Theo Pagel op als biologisch directeur voor de dieren en Christopher Landsberg voor het administratieve/economische gedeelte.

2010: opening van het Hippodom (ter ere van de 150ste verjaardag van de dierentuin) . Te midden van een nagebouwd Afrikaanse rivierlandschap leven nijlpaarden, krokodillen, antilopen en verschillende vogelsoorten en kleine zoogdieren hier in ruime faciliteiten.

2012: Opening van het verblijf voor de grote miereneter, dat qua thema aansluit bij het reeds in 2008 geopende tapirverblijf.

2014: opening van het “Clemenshof”, een replica van de voor de streek zo typische boerderij, met een kinderboerderij waar kinderen ook zeldzame inheemse boerderijdieren kunnen bezoeken en knuffelen. Op de bovenverdieping komen moderne lokalen voor de zoo-school. De bekendste bewoner  is de mascotte van 1. FC Köln, namelijk Hennes VIII., samen met zijn partner Anneliese.

De zoo-shops worden in een nieuw kleedje gestoken.

Bron: http://www.koelnerzoo.de/servicenavi/unternehmen/geschichte/

Ontstaan: 1860
Oppervlakte: 20 ha
Dieren: ongeveer 11.000 in 845 soorten

Enkele hoofdattracties:

– het olifantenpark, waar sinds de opening in 2004 al 7 jongen zijn geboren met het in maart 2016 geboren mannetje „La Min Kyaw“ als voorlopige hekkensluiter. Het olifantenpark in de dierentuin van Keulen is het grootste en modernste ten noorden van de Alpen. Beleef de grote Keulse olifantenfamilie rondom Marlar, MahaKumari en Khin Yadanar Min, de lievelingen van de dierentuin.

– Hippodom:  Duik de indrukwekkende natuur van het zwarte continent in. Beleef nijlpaarden, nijlkrokodillen, antilopen en andere bewoners van de Afrikaanse riviervlakten van dichtbij. Daarbij krijgt u een unieke kijk op biotopen van de dieren, die normaliter verborgen blijven.

– Clemenshof, een replica van de voor de streek zo typische boerderij, met een kinderboerderij waar kinderen ook zeldzame inheemse boerderijdieren kunnen bezoeken en knuffelen.

– het regenwoudhuis toont dieren en planten uit 1 van de meest bedreigde natuurparadijzen op aarde, namelijk het zuidoost Aziatische regenwoud. Heel het jaar door meer dan 80 procent luchtvochtigheid. Hier voelen dubbelhoornvogels en andere tropische dieren zich thuis. Ontdek dieren zoals de matschieboomkangoeroe.

– Het mensapenverblijf geeft bezoekers de kans om de primaten van dichtbij te observeren zonder hen daarbij te storen.

– Meer dan 25 verschillende soorten apen zijn in Keulen thuis. In de vrije wildbaan worden er veel met uitsterven bedreigd. Bezoek de mensapen in het oerwoudhuis of bewonder de klimkunstenaars in het Madagaskarhuis. Op de apenrots verblijft ook nu nog de clan van de bavianen.

– Aquarium met geïntegreerd terrarium en insectarium waar op drie verdiepingen de bezoekers talloze soorten vissen, reptielen en insecten vinden. Hier beleeft u de onderwaterwerelden van de Rijn tot en met de Stille Oceaan. In het terrarium en insectarium garanderen kameleons, Filipijnse krokodillen en vogelspinnen een boeiende ontdekkingstoer

– Ook de historische gebouwen zijn geliefd. Daarbij rekent men de apenrots van 1914, het (anno 1863) in Moorse stijl opgetrokken olifantenhuis (nu bewoond door neushoorns) of het vandaag zogenaamde “Zuid-Amerika huis” van 1899, dat architectonisch is gemodelleerd naar een Russisch-orthodoxe kerk.

Een verrassende kleine zoo met een bijzondere dierencollectie.

Bijzonderheden:

Masterplan voor de komende jaren tot 2020: http://www.koelnerzoo.de/servicenavi/unternehmen/entwicklung-und-masterplan/

Klik hieronder op de link voor een overzicht van alle dieren in deze zoo:

http://www.koelnerzoo.de/tierwelten/unsere-tiere-von-a-z/

De Duitse site Zootierliste houdt van veel parken het dierenbestand bij. Je kan hier op zien welke soorten er zijn en welk geslacht het heeft. Heel interessant voor een echte zoofreak.

Klik hier voor de pagina van dit park op zootierliste

Voedertijden:

ZOO (dagelijks)

10.45 u Pinguïns

11.30 u Zeeleeuwen

12.00 u Visotters, aardmannetjes en wasberen

14.30 u Vogelshow (enkel in de zomer en bij gunstige weersomstandigheden)

15.00 u Bavianen

15.30 u Pinguïns

16.15 u Nijlpaarden (buitenverblijf Hippodom )

16.00 u Zeeleeuwen

16.00 u Visotters, aardmannetjes en wasberen

 

REGENWALDHAUS (dagelijks)

15.00 u Klauwotters

AQUARIUM

15.00 u Piranhas (enkel op maandag)

Door omstandigheden kan een voeding ook af en toe wegvallen, dus raadpleeg de borden bij het verblijf.

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Kölner Zoo!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events

Advertentie