Logo Tierpark StraubingTiergarten Straubing

Het dierenpark is gelegen in de Duitse stad Straubing en is de enige grotere zoo in Oost-Beieren. Er leven meer dan 2300 dieren, verdeeld over ongeveer 200 soorten, vooral zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen. Gelegen in een groot park met vele oude bomen biedt het ontspanning en kennis voor de duizenden bezoekers. In het Dannerhuis leven verschillende soorten klauwaapjes, fenneks en meerdere tropische vogels en reptielen.

Onder de klassieke zoogdieren vallen vooral de Aziatische leeuwen, bruine beren en chimpansees op.

Bijzonder is ook het Donau-aquarium waar in 7 bekkens het verloop van de rivier en zijn bewoners worden voorgesteld. In een ander gedeelte staat een boerderij in de stijl van de jonge steentijd waar tentoonstellingen te zien zijn over handwerktechnieken en het ontstaan van huisdierrassen. Ook zelden schapenrassen worden er gehouden.

De zoo neemt deel aan meerdere Europese fokprogramma’s zoals die voor wisenten, amoertijgers, balispreeuwen en Afrikaanse pinguïns.

De zoo is lid van EAZA, WAZA en VdZ.

(Bron logo: http://www.tiergarten-straubing.de/fileserver/ar040019/images/p20101012111002n1.gif)

Contactgegevens

Contactgegevens:

Tiergarten Straubing

Am Tiergarten 3
94315 Straubing
Duitsland

T: +49 (0 94 21) 21277

F:  +49 (0 94 21) 830439

W:  www.tiergarten-straubing.de

Routebeschrijving

Openingstijden:

Winter: (november – februari): 9:00 – 16:00 u

Zomer: (maart – oktober): 8:30 – 18:00 u

Honden aan de leiband zijn toegelaten, met uitzondering van enkele dierengebouwen.

Fietsen, rollerskates e.d. zijn verboden.

Entreeprijzen (2016):

– Kind (5 – 16 jaar): € 4,00
– Volwassene (16+):€ 6,00
– Studenten, gepensioneerde: € 4,00

Combikaart:
– 1 volwassene + 2 kinderen € 12,00
– 1 volwassene + 3 kinderen € 14,00
– 2 volwassenen + 2 kinderen € 18,00
– 2 volwassenen + 3 kinderen € 20,00

10 bezoeken-kaart:
– volwassenen: € 50,00
–  kinderen: € 30,00

Groepen (vanaf 15 personen):
– Volwassenen: € 5,00
– Kinderen: € 3,00

Abonnementen:
– Volwassene (17+):  € 24,00
– Kind (5 – 16 j): € 16,00

Parkeren is gratis.

Klik hier voor meer informatie over de prijzen 

Geschiedenis:

Het dierenpark is ontstaan in 1937/38 in het stadspark aan de rand van de stad Straubing.

Destijds kon men in een klein herdershuisje “Mooshaus” genieten van een glas melk en een boterham en de kleine collectie dieren van de familie Aschenbrenner bekijken, bestaande uit fazanten, watervogels, pauwen een nutria,  wat vossen en herten.

De burgemeester, Joseph Reiter, was een grote dierenliefhebber en  zorgde voor een uitbreiding tot dierenpark. Reeds in 1938 waren er 3 apen, en dankzij zijn goede relatie met een medewerker van Hagenbeck kregen ze van de zoo van Hamburg in 1940 3 jonge leeuwen.

Tijdens de chaos van WOII verbleef ook leeuwentemmer Hans Lange – bekend van circusoptredens bij Althoff, Sarrassani en Williams – met zijn 4 leeuwen in Straubing.  Burgemeester Reiter overtuigde de dompteur ervan om directeur van het dierenpark te worden, wat deze ook tot zijn dood in 1955 deed. Omdat zoo’s in grotere steden angst hadden dat hun dieren de oorlog niet zouden overleven, werden sommige dieren hiervan ondergebracht in Straubing, zoals bv. de olifanten van Nürnberg in mei 1944.

Na het overlijden van de directeur Lange, werd de financiële situatie heel onzeker en overwoog men zelfs om de dieren te verkopen aan de stad Regensburg, die ook plannen had voor een dierenpark.

Na 2 jaren was de crisis overwonnen en in 1957 nam Hans Schäfer de taak als directeur over. Deze was een vroegere medewerker van Prof. Grzimek in de zoo van Frankfurt.

Hij leidde de dierentuin tot 1971 en deed het dierenpark gestaag groeien. Vooral zijn optredens voor tv en radio zorgden voor bekendheid en ook zijn wandelingen met chimpansee “Jimmy” zijn legendarisch.

Zijn opvolger, de dierenarts Dr. Günther Melchior, die al in 1974 door een dodelijk auto-ongeval overleed,  plande de bouw van een fazanterie, wat in 1976  de basis vormde voor de bouw van een verwarmd Tropenhuis, het huidige Exotarium.

In 1975 nam dierenarts Franz Wiegand de leiding over en bouwde er de zooschool waar schoolkinderen en geïnteresseerden  kennis over dieren konden opdoen. Door een bijzondere interesse voor dieren uit de directe omgeving ontstonden  het “Danubium” en het Donau-aquarium, waar deze inheemse dierenwereld werd voorgesteld.

Omdat dieren zo natuurgetrouw moeten worden ondergebracht, gaat de huidige (sedert 1996) directeur Wolfgang P. Peter regelmatig op onderzoek in Zuid-oost-Azie, Noord-Afrika en zoo’s als Frankfurt en Münster om ervaring op te doen hiervoor. Zo zijn er al verschillende projecten tot stand gekomen en ook in de toekomst zullen er nog vele volgen.

(Bron: http://www.tiergarten-straubing.de/index.cfm?resid=0&res=1024&sid=2&skt=783&pid=921)
Cijfers en Bijzonderheden:

 

Opgericht: 1937

Oppervlakte: 18 hectare

Ongeveer 2300 dieren verdeeld over 200 soorten (stand 2014)

Tijdens de winter is het Steentijdhuis en het  Waldhuis gesloten.

Ook de gastronomie is gesloten op een warme drankautomaat na.

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Tiergarten Straubing!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events

Advertentie