Logo Zoologischer Garten Magdeburg

Zoologischer Garten Magdeburg

Zoo Magdeburg is gelegen in de gelijknamige stad in de deelstaat Sachsen-Anhalt, ongeveer in het midden van Duitsland. Ze is in beheer van “Zoologischer Garten Magdeburg gGmbH” en wordt gesteund door de “Förderverein Zoofreunde Magdeburg e. V.”.

In een parklandschap op een oppervlakte van 16 hectare leven ongeveer 1400 dieren uit 191 verschillende soorten.

Twee zwaartepunten liggen bij dieren uit Afrika (zwarte neushoorns, rothschildgiraffen,apen, maraboes, …)  en Zuid-Amerika (tapirs, neusberen en capybara’s). Zo is het kweken met de zwarte neushoorns en klauwaapjes hier een groot succes en internationaal bekend.

Er leven vele soorten klauwaapjes, die, mede dankzij de inzichten en het onderzoek hier, wereldwijd overal veel betere verblijven hebben gekregen.

In de zoo zijn vooral zoogdieren en vogels te zien en pas in de laatste jaren worden ook reptielen, amfibieën  en insecten getoond. Dit vloeit voort uit het feit dat de oprichter ornitholoog was.

Het watervogelgebied is één van de grootste verblijven in de zoo waar vele soorten ganzen en eenden, flamingo’s enz. leven.

In volières wonen uilen en roofvogels.  Ook bij de kleinere katten (servals, lynxen, wilde katten) zijn er veel succesverhalen bij het kweken te melden.

Hun motto: “Tierisch nah …”

Zoo Magdeburg  neemt deel aan meer dan 40 Europese  (EEP) en internationale fokprogramma’s en de zoo coördineert het internationaal stamboek voor de roodbuiktamarins.

De zoo is lid van EAZA, WAZA en VdZ.

(Bron logo:  http://www.port01.com/uploads/cities/13/locations/4/2011-12-29_17%3A18%3A44_zoo.jpg)

 

Contactgegevens

Contactgegevens:

Zoologischer Garten Magdeburg gGmbH

Zooallee 1
39124 Magdeburg
Duitsland

T: +49 (0) 391 28090-0

F: +49 (0) 391 28090-5100

E: info@zoo-magdeburg.de

I: http://www.zoo-magdeburg.de/

Routebeschrijving

Openingstijden (2017):

De zoo is 365 dagen per jaar geopend.

Oktober – februari: 9:00 u – 16:00 u (schemering)

Maart – september: 9:00 u – 19:00 u

Honden aan de riem zijn toegelaten behalve in de dierengebouwen en verblijven waar men als bezoeker kan doorlopen.

 

Entreeprijzen (2017):

– Volwassene: € 9,50
– Kind (4 – 15 j): € 5,00
– Verminderd tarief (studenten, werklozen, mindervaliden ..): € 7,00

Familie:
– 1 volwassene + kinderen: € 18,00
– 2 volwassenen + kinderen: € 25,50

– Hond: € 2,00

– Parkeren: € 3,00

Abonnementen:

– Volwassene: € 40,00
– Kind (4 – 15 j): € 19,00
– Verminderd tarief (studenten, werklozen, mindervaliden ..): € 29,00
Familiekaart:
– 2 ouders + kinderen  € 85,00
– 1 ouder + kinderen  € 55,00

– Hond: € 15,00

 

Geschiedenis:

Op 21 juli 1950 opent de “Magdeburger Heimattiergarten” zijn poorten. Er waren toen 50 zoogdieren en 280 vogels te zien. Uiteraard ging er veel meer aan vooraf want een zoo bouwen vraagt veel tijd, geld en arbeid. Het initiatief kwam van Alfred Hilprecht (ornitholoog) die al voor WOII probeerde om het plan voor een zoo erdoor te krijgen. Hilprecht viel in 1952 politiek in ongenade en moest terugtreden uit zijn ambt en werd zelfs niet meer als oprichter vermeld.

In 1957 besluit  de stad om de zoo uitte bouwen tot een zoo en zo vergroot het terrein tot 20 hectare en wordt in 1959 de naam veranderd naar  “Zoologischen Garten Magdeburg”.

In 1959 zijn er al 1500 dieren bestaande uit 225 soorten. Opvallen deed de zoo vooral door het kweken met Shetlandponys en eind jaren ’50 was het één van de belangrijkste stoeterijen in Duitsland. Door het lucratieve aspect hiervan kon de zoo zich ook meer exotische dieren permitteren. Zo kwamen er in begin de jaren ’60 olifanten en chimpansees bij, die destijds eigenlijk erbarmelijk werden behandeld. Overdag liepen de verzorgers met de olifanten door de zoo en ’s nachts werden ze opgesloten in kleine nachtverblijven. Heden is dit ondenkbaar maar in die tijd werd dit als normaal beschouwd. Een jaar later (1962) kregen ze toch zoiets als een buitenverblijf, waar nu de giraffen staan. Pas in 1967 kregen de olifanten hun eigen binnen verblijf. Het was het eerste verwarmde grote gebouw dat gebouwd werd in een ex-DDR zoo en dit  was destijds een echte sensatie. De zoo directeur en de inspecteur kregen zelfs toestemming om naar West-Berlijn te reizen om het project beter te kunnen uitwerken. Naast de olifanten werden ook de neushoorns en nijlpaarden hier in ondergebracht. Die kregen een jaar erna ook een buitenverblijf.

Toen begon ook het succes met het kweken van de zwarte neushoorns in de zoo, want er werden regelmatig jonge dieren geboren.

Ook de chimpansees werden destijds in veel te kleine kooien opgesloten en moesten 2 jaren wachten op een soort interim-verblijf.

In 1971 brak er pokken uit bij de olifanten waar 2 van de 3 dieren aan stierven. Door een grote giften-actie konden er spoedig nieuwe jonge olifanten gekocht worden en ook een in het circus in beslag genomen olifant kwam erbij.

In die jaren kwamen er ook een aantal katten bij, zoals tijgers, jachtluipaarden en ocelots.

In 1976 waren er meer dan 1100 dieren uit ongeveer 300 soorten te zien. Opvallend was wel dat het voornamelijk zoogdieren en vogels waren, en amper vissen, reptielen, insecten of amfibieën.

Ook bij de kleinere katten (servals, lynxen, wilde katten) zijn er veel succesverhalen bij het kweken te melden. Pas in 1994 besloot de zoo om minder met tropische kleine katten te kweken omdat ze niet meer volgens de regels van de soort waren ondergebracht.

In 1983 kwamen er twee nieuwe Zuid-Amerikaanse apensoorten bij, spoedig gevolgd door nog andere soorten klauwaapjes. Het was de Magdeburger zoo die veel heeft bijgedragen aan nieuwe inzichten om deze klauwaapjes grote natuurgetrouwe verblijven te geven in plaats van de kleine (bijna terraria) verblijven waar ze tot dan toe werden in geplaatst.

Toen begin jaren ’80 de 3, in de zoo geboren, chimpansees (broers) geslachtsrijp werden en dit tot enorme spanningen leidde in een veel te kleine kooi besloot de zoo in 1986 om voorlopig geen mensapen meer te houden . Maar de openbare en politiek druk leidde ertoe dat al spoedig  (1987 en 1989) nieuwe jonge chimpansees werden opgenomen die ook nu weer in het veel te kleine verblijf moesten wonen. Pas in april 2000 werd er eindelijk een al lang hoognodig mensapenverblijf geopend. Maar door te hoge kosten kon er geen buitenverblijf gebouwd worden en de luchtcirculatie in het gebouw was zo slecht dat er schimmels ontstonden en de apen (vooral de orang oetans) ziek werden, zodat reeds in 2003 het gebouw weer moest gesloten worden  Pas in oktober 2005 kon het heropend worden. Plannen voor een sanering en een buitenverblijf zijn er intussen ook.

In 1991 werd (als onderdeel van een nieuwe tv-show “Jetzt oder nie”) in 110 uren een nieuw giraffenhuis gebouwd. Door de enorme tijdsdruk verliep niet alles als gepland maar uiteindelijk liep alles toch goed af en kreeg de Zoo Magdeburg ook veel media bekendheid.

In 2000 ontstond een plan voor een 20 miljoen euro hoge sanering om de zoo klaar te maken voor de toekomst. Als gevolg daarvan kwam er in 2009 een Zuid-Amerika huis en een nieuwe ingang, in 2010 opende het Afrika-gebied en het olifantenverblijf (Africambo 1). En ook de sanering van het mensapenverblijf werd eindelijk uitgevoerd.

In 2013 werd begonnen aan een nieuw primatenhuis, dat, na tijdelijke bouwstop wegens klachten van geluidsoverlast, in juli 2014 eindelijk kon bewoond worden.

Er bestaan nog plannen voor een Africambo 2 met een modern olifantenverblijf dat klaar moet zijn in 2017.

(Bron: http://www.zoo-magdeburg.de/zoo-tiere/unternehmen/gestern-heute.html)

 

 

Cijfers en Bijzonderheden:

Opgericht: 21 juli 1950

Oppervlakte: 16 hectare

Ongeveer 1400 dieren verdeeld over 191 soorten.(2016)

 

 

 

De Dieren:

Voedertijden:

Lemuren: 11:00 u en 14:00

Chimpansees: 13:30

Olifanten: 14:30 u

Afrikaanse pinguïns: 15:00 u

Penseelzwijnen: 17:00 u

Witgezichtsaki’s: 12:00 u (enkel zaterdag)

Giraffen: 12:00 u (enkel zondag en feestdagen)

Siberische tijgers: 16:00 u (enkel zondag en feestdagen)

Klik hier voor alle informatie over de dieren in dit park

Het dierenbestand op Zootierliste:

http://www.zootierliste.de/zoosmap.php?showzoo=10000146

 

 

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Zoologischer Garten Magdeburg!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

 

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events