fish-340429_1280 (295 x 320)“Een aquarium (meervoud aquaria of aquariums) is een bak met water waarin onderwaterflora en -fauna gehouden wordt met de bedoeling vissen, lagere dieren en/of planten te verzorgen, te tonen en/of te kweken. Daartoe is een aquarium voorzien van wanden van glas, plexiglas of tegenwoordig soms zelfs betonplex en systemen om een ecologisch stabiele toestand te bevorderen.

De activiteit van het houden van een aquarium wordt ook wel ‘aquaristiek’ genoemd.

Aquarium is ook de generieke term die onterecht gebruikt wordt voor een transparante bak waarin dieren gehouden worden. Nochtans dient een duidelijk onderscheid gemaakt te worden in functie van de aanwending van de bak:

  • volledig gevuld met water is het een aquarium
  • gedeeltelijk gevuld met water is het een paludarium, waarbij de inrichting van het onderwatergedeelte evenveel belang heeft als de zo natuurgetrouw mogelijke bovenwater decoratie. (Zie ook “mangrove-aquaria” hieronder)
  • zonder water is het een terrarium of formicarium

De juiste generieke term is een vivarium: een veelal transparante bak om flora en fauna levend in te bewaren en ten toon te stellen”

(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aquarium)

Nederland kent best wel een aantal parken dat zich specifiek richt op de wereld onder water. Op deze pagina vind je alle openbare aquaria van Nederland. Het belangrijkste wat ze in deze categorie brengt is dat het onderwaterleven centraal staat in de bedrijfsvoering. Sommige parken kunnen om die reden daarom in meerdere categorieën worden ingedeeld.

De parken verschillen van een uit de hand gelopen hobby tot grote professionele bedrijven. De aquaria in dierenparken laten we buiten beschouwing omdat deze bij de entreeprijzen van de dierenparken zitten.

De dieren in deze parken verschillen van de lokale diersoorten die zich in de Nederlandse wateren begeven tot exoten uit een tropisch oord. Sommige parken hebben dan ook meer soorten dieren dan alleen vissen en kreeftachtigen.

Op een later tijdstip zullen ook grote aquariumwinkels worden toegevoegd, wanneer deze een zeer grote en bijzondere collectie hebben. Heeft u zo’n zaak, en wilt u in onze lijst? laat het ons dan weten!
Aquaria op kaart

of – om in en uit te zoomen!
Druk Linksboven op het vierkantje met pijltje voor meer informatie, een overzicht van de parken en de linken naar de parken!
Ondanks de grote zorg die wij aan deze site besteden kan t zijn dat wij een Aquarium over het hoofd hebben gezien die wel op de website genoemd had moeten worden. Ken jij zo’n aquarium of exploiteert u er een en wilt u dat deze een plekje krijgt op onze website? Neem dan contact met ons op. Wij zullen dan bekijken of het park toegevoegd kan worden aan deze lijst. Zo bouwen wij samen aan de grootste lijst van Nederland.
Kijk ook eerst eens in de overige categorieën:

Dierentuinen en -parken
Vogelparken
Aquariums
Reptielenparken
Vlindertuinen
Opvangcentra
Kinderboerderijen
Musea, Bezoekers- en informatiecentra
Overige bijzondere dierenuitjes

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan van de aquaria op onze site!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events