Aquaexpo is onderdeel van de Rifwachter, een winkel gespecialiseerd in aquaria.

Rifwachter Aquaria wil geen gewone winkel zijn, maar een ervaring. We hebben daarom besloten om de enorme rif -en Amazone-bassins en 12 grote showaquaria weer open te stellen voor u. In die ruimte vindt u ook een koffietafel voor een lekker bakje koffie/ thee. Op de zoetwaterafdeling zijn er nog 3 stellingen bijgekomen.

Duik onder in de onderwaterwereld van AquaExpo, en beleef een unieke ervaring tussen duizenden bijzondere tropische vissen, koralen en ongewervelden.
Aquaexpo is gevestigd in de rijksmonumentale Zout- en Zandbunker van W.M. Dudok, een prachtig pand met een geheel eigen sfeer.
De twee bassins – in de voormalige zoutsilo’s gecreëerd – zijn prachtig ingericht. Samenwerking met een kunstenaar heeft een bijzonder mooi resultaat opgeleverd: In de ene zes meter grote silo is een compleet rif nagebouwd, en in de andere is een deel van de Amazone te zien.
Je waant je het ene moment met een duikbrilletje in de Rio Negro, het volgende in een tropische zee. Vanaf de strategisch geplaatste banken kun je genieten van al wat de onderwaterwereld toont. Er is genoeg te zien in de bassins gevuld met 35.000(!) liter water.

Ontstaan vanuit passie voor het onderwaterleven.

In de monumentale Zout-en Zandbunker van W.M. Dudok bevindt zich nu ook AquaExpo. Duik onder in de bijzondere sfeer van het pand, en zie een unieke verzameling van duizenden speciale vissen, koralen en lagere diersoorten in  grote bassins en aquaria, allen uiterst zorgvuldig samengesteld.

Bassins

De bassins in de voormalige silo’s zijn prachtig ingericht. Een Belgische kunstenaar heeft zich uitgeleefd op het rif en de Amazone inrichting. Er zijn banken geplaatst om te gaan zitten, terwijl je de indrukken van de bassins gevuld met 35.000 liter water en dieren, goed op je in laat werken. Er is zoveel te zien…..

Een deel van de Amazone is te zien in een van de grote bassins, je waant je met een duikbrilletje op in de Rio Negro vanaf je zitplekje op de bank. Het levensgrote rif vertoont de dagelijkse bezigheden van honderden dieren. Een zebra murene kan je vanuit zijn grot bespieden, poetsende poetsvissen, paartjes anemoonvissen in hun anemoon. Daarnaast nog Malawi, Tanganyika, Piranha’s, Fahaka en
Onze informatie gidsen met een beschrijving per aquarium, staan vol leuke en interessante weetjes.
AquaExpo biedt een educatief programma voor het basis, voortgezet en middelbaar onderwijs. U kunt hierover informatie bij ons opvragen.

De AquaExpo is geopend tijdens de winkelopeningstijden van Rifwachter Aquaria. Er is een lift aanwezig voor minder-validen, deze is bereikbaar via de entree beneden in de Oude Haven.
De toegang van de AquaExpo bereikt u via de zeewaterafdeling van de winkel.

Gratis toegang, maar laat het ons vooraf even weten als u met een groep ( kinderen) langs wilt komen.

Rifwachter Aquaria is gevestigd in het Rijksmonument de Zout- en zandbunkers te Hilversum van de beroemde architect W.M. Dudok. De ingang bevindt zich boven in ons glazen paviljoen, waar Restaurant Restaurant Parc is en waar u na uw bezoek iets kunt nuttigen. De combinatie van architectuur en aquaristiek op deze unieke locatie zorgt voor een onvergetelijke ervaring.
Het enorme hoogteverschil tussen de Haven van Hilversum en de Havenstraat is op een inventieve wijze gebruikt voor een bunkerinstallatie voor zout en zand. De bouw begon in de Tweede Wereldoorlog, maar werd vervolgens stilgelegd en pas in 1946 voltooid. De installatie heeft nog geen veertig jaar gefunctioneerd. Tegenwoordig biedt het gebouw onderdak aan aquariumspeciaalzaak Rifwachter Aquaria.
Het eerste plan dat werd ingediend bij het ministerie van sociale zaken was door de ingenieurs van publieke werken uitgetekend. Het gebouw had al de kwartronde vorm, maar het ontwerp was nog niet onder handen genomen door de gemeentearchtect W. M. Dudok. Hij gaf de bunkerinstallatie een allure, waardoor het nog steeds een van de hoogtepunten uit het oeuvre van deze grootmeester is. De rijkssubsidie werd wegens materiaalschaarste eerst geweigerd, maar in september 1940 gaf de Regeringscommissaris voor de Wederopbouw wel toestemming, onder voorwaarde, dat een aannemer het werk zou uitvoeren. De aanbesteding leverde een zeer hoge prijs op en daarom koos de gemeente ervoor het werk in eigen beheer uit te voeren en dus geen gebruik te maken van de rijkssubsidie.In de jaren zeventig verloor het gebouw zijn functie. Heel lang stond het leeg. Voor de gemeente was het een plek, waar men niet trots op kon zijn. Terwijl nagedacht werd over hergebruik of desnoods sloop, liet organisatieadviseur John Banning er zijn oog op vallen. Zijn aquariumspeciaalzaak had een grotere huisvesting nodig. Hij kocht het gebouw voor een symbolisch bedrag van de gemeente en liet een grondige restauratie uitvoeren. Rifwachter Aquaria, zo heet de zaak, draait nu al weer enkele jaren tot tevredenheid in het bunkergebouw. De silo’s komen goed van pas. Twee van de twaalf silo’s zijn als hangend bassin ingericht met duizenden liters water, waarin koi karpers zwemmen. In het pand staan verder enkele honderden aquaria met tienduizenden tropische vissen, planten en koralen. Een bezoek aan dit gebouw met zijn vele bewoners levert een ervaring van jewelste op. Bovenop het complex zal nog een paviljoentje worden gebouwd, zodat men opnieuw kan genieten van het fraaie uitzicht over de havenvallei.

(bron: tekst, logo en foto’s van www.aquaexpo.nl en/of wikipedia.com)

Contactgegevens

Havenstraat 58
1211 MA Hilversum
Nederland

Tel: 035-68581040

Eshop@rifwachter.nl

Wwww.rifwachter.nl/

Routebeschrijving

Openingstijden 2018:

AquaExpo is te bezoeken tijdens de openingstijden van de Rifwachter:

Maandag: 13:00 tot 18:00 uur

Dinsdag: 13.00 tot 18.00 uur

Woensdag: 10:00 tot 18:00 uur

Donderdag: 10:00 tot 21:00 uur

Vrijdag: 10:00 tot 18:00 uur

Zaterdag: 10:00 tot 17:00 uur

Zondag: Gesloten (m.u.v koopzondagen, zie hieronder)

Gesloten tijdens de volgende feestdagen- 27 april koningsdag
– 10 mei Hemelvaart
– 21 mei 2e pinksterdag
– 25 en 26  december kerst

Koopzondagen in 2018: (Open tussen 13.00-17.00 uur)

In principe laatste zondag van de maand, met uitzondering van juli, augustus

– 28 januari
– 25 februari
– 25 maart
– 2 april, tweede paasdag van 13.00 tot 17.00 uur
– 29 april
– 27 mei
– 24 juni
– 30 september
– 28 oktober
– 25 november
– 30 december

2016:
– 0-2 jaar: Gratis
– 2-12 jaar: € 4,50
– 12-65 jaar: € 6,00
– 65+: € 4,50
– RIFWACHTER-klanten (geregistreerd): € 4,50
– Gidsje: € 1,50

Jaarabonnement Vrienden van AQUAEXPO
– 2-12 jaar: € 17,50
– 12-65 jaar: € 25,00
– 65 jaar en ouder: € 17,50
– Groepskorting v.a. 10 personen: € 3,00 p.p.
– Rondleiding (op afspraak): € 25,00

Aquaexpo heeft geen plattegrond online staan

Hoe het allemaal begon
Opening van het bedrijf: 1 juli 1999
In 1999 is Rifwachter Aquaria van start gegaan. Eigenaar John Banning maakte van zijn hobby zijn werk. Wat begon als éénmans aquariumzaak groeide uit tot een speciaalzaak met uiterst deskundige medewerkers en een breed assortiment. Hobbyisten en aquariumliefhebbers uit het Gooi wisten de winkel aan de Eemnesserweg goed te vinden. De winkel werd te klein voor de ambitie van Banning om een plek te creëren waar je kan genieten van de onderwaterwereld in combinatie met een hapje en een drankje. Het werd tijd voor een andere locatie.

De zoektocht naar bijzondere locatie: 2002-2005
John Banning ging in 2002 op zoek naar een nieuwe maar wel een bijzondere locatie.
“De Zout- en Zandbunkers van Dudok trof ik geheel vervallen aan. Dertig jaar leegstand, betonrot en graffity hadden hun werk gedaan. Het gebouw stond op instorten. Er was geen bestemming voor gevonden en zou waarschijnlijk gesloopt moeten worden. Ik wist het meteen. Dit is een potentiële toplocatie dat ontwikkeld moet worden ten behoeve van Hilversum. En voor mijn aquariumspeciaalzaak is het een ideaal object om de duizenden tropische vissen, planten en koralen aan onze klanten en bezoekers te kunnen presenteren”.
Na drie jaar planontwikkeling en procedures was de deal rond: de gemeente Hilversum verkocht de Zout- en Zandbunkers aan John Banning en kon hij beginnen aan zijn totaalplan en zijn “Waterwereld” realiseren.

Verhuizing naar de Zout- en Zandbunkers in de Oude Haven: april 2005
Na een grondige renovatie betrekt Rifwachter Aquaria in april 2005 het opvallende Rijksmonument in stadspark de Oude Haven te Hilversum. Het bekijken van de tropische onderwaterwereld in dit spannende en gerestaureerde gebouw is een beleving op zich.

Uitbreiding met nieuwbouw, kelders en paviljoen: 2010
John Banning heeft samen met Marijnusse Architectuur uit Utrecht het gebouw ontworpen en gerealiseerd. In 2006 zijn de eerste tekeningen gemaakt waarna de procedures als welstandscommissie, bestemmingsplanwijzigingen, monumenten- en bouwvergunningen en omgevingsvergunnning zijn doorlopen. Half april 2010 is uiteindelijk de schop de grond ingegaan. De nieuwbouw bestaat uit een winkelkelder van 1500m³ met daar bovenop een glazen horeca-paviljoen dat staat in een vijverpartij.

Totaalplan gerealiseerd met het paviljoen als blikvanger: 2011
Met de opening van het horeca-paviljoen, waar Restaurant Parc is gevestigd, is het oorspronkelijk idee om een beleving te maken van een bezoek aan Rifwachter Aquaria gerealiseerd. Rifwachter Aquaria heeft nu de hoofdingang boven in het glazen paviljoen. We denken hiermee u nog meer van dienst te kunnen zijn.

(Bron: http://www.rifwachter.nl/#!/historie.html)

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1 juli 1999
Oppervlakte:?
Aantal aquaria: 250
Dierentuinvergunning: Nee

Rifwachter Aquaria wil geen gewone winkel zijn, maar een ervaring. We hebben daarom besloten om de enorme rif -en Amazone-bassins en 12 grote showaquaria weer open te stellen voor u. In die ruimte vindt u ook een koffietafel voor een lekker bakje koffie/ thee. Op de zoetwaterafdeling zijn er nog 3 stellingen bijgekomen.

Deel jouw foto’s met ons:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan ZooParc Overloon!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events