Sinds 1996 is in Fort Kijkduin te Huisduinen (Noord Holland!) een Noordzeeaquarium gevestigd. Dit is in 1996 geopend door Zijne Majesteit Willem Alexander en sindsdien 363 dagen per jaar voor publiek geopend.

In eerste instantie was het aquarium het eerste in Nederland waar bezoekers onder water konden lopen door een twaalf meter lange tunnel en je jezelf werkelijk onder water de zee kan beleven. De thematiek van het aquarium is vanaf de opening volledig toegespitst geweest op het leven in de Noordzee.

Doordat er in de twee beuken in het fort meerdere kleine aquaria ingericht zijn ontstaat een goed beeld van bijvoorbeeld het tij, zeewier, het leven van een paling en de schutkleuren van roggen.

Medio 2014 is gestart met een gedeeltelijke vernieuwing en herinrichting van het zeeaquarium.
Niet alleen de Noordzee komt ter sprake, maar ook vismigratie naar de Waddenzee komt aan bod. Fort Kijkduin ligt tenslotte op de plek waar Noordzee en Waddenzee in elkaar overgaan  In beide gebieden komen de in het aquarium gehouden soorten voor.

Een bezoek aan dit aquarium is een spannend en leerzaam avontuur, waarbij je de vissen niet alleen kunt zien, maar ook mag aanraken.

(bron: logo en teksten van www.fortkijkduin.nl/aquarium.html)

Contactgegevens

Admiraal Verhuellplein 1
1789 AX Huisduinen,
Nederland

Tel: 0223 61 23 66

E: info@fortkijkduin.nl 

W: www.fortkijkduin.nl/aquarium.html

Routebeschrijving

Openingstijden (2018):

Het museum en het Noordzee-aquarium zijn dagelijks geopend.

  • van 10.00 uur tot 17.00 uur in de zomertijd
  • van 11.00 uur tot 17.00 uur in de wintertijd

Uitzonderingen hierop:

  • 1e kerstdag gesloten, 2e kerstdag normale openingstijden
  • Oudejaarsdag op 31 december, gesloten
  • Nieuwjaarsdag op 1 januari geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur
Klik op het ticket voor alle online tickets

Klik op het ticket voor alle online tickets

Entreeprijzen (2017):

Entree museum en het Noordzee-aquarium incl. rondleiding (zie Rondleidingen  onderaan de pagina)
– Volwassenen: € 8,00
– Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 6,00
– Kinderen 0 t/m 3 jaar:gratis
– Senioren 65+: € 7,00

Groepsprijzen (min. 25 personen)

Op aanvraag (voor meer informatie: info@fortkijkduin.nl)

Jaarkaarten:
– Kinderen  4 t/m 12 jaar: € 15,00
– Volwassenen € 20,00
Deze kaarten zijn te bestellen via info@fortkijkduin.nl

Rondleiding met een privé gids kost € 20,-

Klik hier om uw online entreekaarten te bestellen.

Rondleidingen

Een bezoek aan Fort Kijkduin wordt extra leuk en boeiend door een rondleiding van een van onze gidsen! Kom alles te weten

over het fort en haar geschiedenis. Wie leefde hier vroeger? Wat was het doel van het fort? Waarom werd het fort gebouwd?

Onze gidsen vertellen je alles wat je maar wilt weten! De rondleidingen worden op vaste tijden aangeboden en u kunt gewoon aansluiten.

Tijden van de rondleiding:

Tijdens de weekenden en schoolvakanties om 11.00 en 13.00 uur.

Op werkdagen en buiten de schoolvakanties om 13.00 uur.

Rondleiding onder voorbehoud i.v.m. beschikbaarheid van gidsen.

Bereikbaarheid

Fort Kijkduin ligt in Huisduinen nabij Den Helder. U kunt het museum gemakkelijk met de fiets via de duinen bereiken.

Ook zijn er (gratis) parkeerplekken bij het museum.

Parkplattegrond:

Fort Kijkduin heeft helaas geen online plattegrond beschikbaar!

Geschiedenis:

Fort Kijkduin is gebouwd rond 1813 om de smalle kuststrook tussen Callantsoog en Huisduinen te verdedigen tegen aanvallen op de haven van Den Helder. Destijds was dit de enige manier om over land de haven van Den Helder te bereiken. Daarom wordt Fort Kijkduin ook wel de deur naar de Waddenzee genoemd.

Fort Kijkduin is eigendom van Stichting Stelling Den Helder en heeft in 1996 een grondige verbouwing ondergaan. Kijkduin is nu een schitterend gerestaureerd fort met een voor Europa uniek zeeaquarium dat in de onderaardse beuken van het fort is gebouwd; 11 schitterende aquaria met elk een eigen thema. Bijzonder is de meterslange glastunnel en de zeezoogdieren expositie in de oude waterkelder met het skelet van Chris de Potvis. Bovendien wordt in het aangrenzende museum de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving uiteengezet.

Inmiddels is de volgende restauratiefase van dit Rijksmonument afgerond. De ten zuiden van het fort gelegen bastions zijn herbouwd en de oorspronkelijke keermuur is gereconstrueerd.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1996
Oppervlakte: 1 hectare
Aantal diersoorten: 5000
Dierentuinvergunning: Ja
Sinds: 14 juli 2015

Dit aquarium is gevestigd in een bijzondere omgeving. Je kunt er niet alleen naar dieren kijken maar ook kan je dieren voelen!
In eerste instantie was het aquarium het eerste in Nederland waar bezoekers onder water konden lopen door een twaalf meter lange tunnel en je jezelf werkelijk onder water de zee kan beleven.

De dieren:

Sinds 1996 is in Fort Kijkduin te Huisduinen een Noordzeeaquarium gevestigd en sindsdien 363 dagen per jaar voor publiek geopend.
In eerste instantie was het aquarium het eerste in Nederland waar bezoekers onder water konden lopen door een twaalf meter lange tunnel en je jezelf werkelijk onder water de zee kan beleven. De thematiek van het aquarium is vanaf de opening volledig toegespitst geweest op het leven in de Noordzee.
Doordat er in de twee beuken in het fort meerdere kleine aquaria ingericht zijn ontstaat een goed beeld van bijvoorbeeld het tij, zeewier, het leven van een paling en de schutkleuren van roggen.
Medio 2014 is gestart met een gedeeltelijke vernieuwing en herinrichting van het zeeaquarium.
Niet alleen de Noordzee komt ter sprake, maar ook vismigratie naar de Waddenzee komt aan bod. Fort Kijkduin ligt tenslotte op de plek waar Noordzee en Waddenzee in elkaar overgaan In beide gebieden komen de in het aquarium gehouden soorten voor.

Een bezoek aan het aquarium is een spannend en leerzaam avontuur, waarbij je de vissen niet alleen kunt zien, maar ook mag aanraken.

Hou wel in de gaten of ze een goed humeur hebben.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Zee Aquarium Fort Kijkduin te Huisduinen (N-H!)!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events