Logo Artis (natura Artis Magistra)

Artis, of Natura Artis Magistra zoals Artis eigenlijk heet, is de oudste dierentuin van Nederland en ligt in onze hoofdstad Amsterdam. Met zijn vele monumentale gebouwen en de sfeer van een rustig park midden in een grote stad maakt dat Artis anders is dan ander parken.

ARTIS is een ontmoetingsplek waar we natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt. Jaarlijks bezoeken meer dan 1,3 miljoen mensen het ARTIS-Park en Micropia.

In ARTIS komen natuur, cultuur en erfgoed samen. Elke boom, elk dier, elk gebouw, elke microbe, elke planeet vertelt een eigen verhaal. De verhalen van ARTIS bestaan al sinds 1838. En worden elke dag opnieuw geboren. Ervaar het zelf.

Laat je verrassen door de vele diersoorten die met en tussen elkaar leven in het Apenhuis en Vogelhuis. Ontdek de allerkleinste organismen in Micropia , het eerste microbenmuseum ter wereld. Reis door de ruimte in het Planetarium. Bekijk de giraffen samen met zebra’s, struisvogels en springbokken op de Savanne. Omring je door honderden fladderende vlinders in het Vlinderpaviljoen. Bewonder de tropische vissen in het monumentale Aquarium. Wandel door het historische stadspark met zijn eeuwenoude bomen en vele planten. Proef de sfeer in café-restaurant de Plantage . Of zet een stoel bij de fontein op het Artisplein . Ervaar natuur en ontdek haar betekenis voor onze samenleving. Want meer besef van de natuur leidt tot meer respect voor alles wat leeft. Het verhaal van ARTIS is een verhaal over onszelf.

Kom naar ARTIS, in hartje Amsterdam.

 

(Bron: Logo, foto’s en teksten van www.artis.nl en https://nl.wikipedia.org/wiki/Artis)

Contactgegevens

Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ Amsterdam
Nederland

Tel: 0900 27 84 796 (55ct/per gesprek)

E: info@artis.nl

W: www.artis.nl

Routebeschrijving

openingstijden (2017):

Openingstijden

1 november t/m 28 februari
9.00 – 17.00 uur

1 maart t/m 31 oktober
9.00 – 18.00 uur

ZOOmeravonden: elke zaterdag in juni, juli en augustus
9.00 uur – zonsondergang

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Toegangskaarten zijn ook gemakkelijk online te bestellen. Met een online gekochte toegangskaart loopt u direct het park in.

Entreeprijzen (2017) prijzen aan de kassa:
– 9 jaar en ouder: € 21,50
– 3 t/m 9 jaar: € 18,00
– 0 t/m 2 jaar: gratis
Toegangskaarten zijn heel gemakkelijk online te bestellen met €1,00 korting!

Koop een kaartje

Combikaarten Artis met Micropia:

– 9 jaar en ouder: € 28,50
– 3 t/m 9 jaar: € 24,50
– 0 t/m 2 jaar: gratis

ROLSTOELGEBRUIKERS
Het Artis-terrein is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bij de kassa is een beperkt aantal rolstoelen te leen tegen een borgsom van € 1,00. Het is niet mogelijk om een rolstoel te reserveren.

Op het parkeerterrein bevinden zich 5 invalidenparkeerplaatsen. Hiervoor gelden de reguliere parkeertarieven.

HONDEN
(Hulp)honden zijn niet toegestaan in Artis.

Geschiedenis

Artis werd opgericht in het jaar 1838. De Amsterdamse dierentuin is de oudste van Nederland. In het begin waren er alleen een paar apen, herten en papegaaien te zien. In de loop der jaren werd de dierentuin steeds groter en kwamen er steeds meer diersoorten bij.

Voluit is de naam: Natura Artis Magistra. Dat is Latijn voor: de natuur is de leermeesteres van de kunst. Het betekent dat de natuur zó mooi is, dat iedereen die een kunstwerk wil maken het beste kan kijken naar de vormen en kleuren van dieren en planten.

Vroege historie

De eerste collectie was niet erg opzienbarend – een paar papegaaien, aapjes en een Surinaamse boskat – maar een jaar later kon het hele “reizende beestenspul” van C. van Aken worden overgenomen. Een dierenstoet met aan het hoofd de grote olifant Jack, vergezeld van onder andere leeuwen, een panter, een tijger, een poema, hyena’s, ijsberen, bruine beren, een zebra, een gnoe, een kangoeroe, en zelfs een boa constrictor van meer dan vijf meter lang. In één klap was ARTIS een echte dierentuin geworden.

ARTIS in de 19de eeuw

In de eerste veertig jaren van haar bestaan – van 1838 tot circa 1878 – kon ARTIS kaveltje voor kaveltje uitbreiden tot een oppervlakte van ruim 10 hectare en breidde de diercollectie langzaam uit. Daarnaast groeide de verzameling van “dode voorwerpen,” waarvoor in 1850-1855 een indrukwekkend museum werd gebouwd, het Groote Museum .

Veel van de ARTIS-leden zaten op de Grote Vaart of hadden anderszins met Oost- en West-Indië te maken, zodat zowel dieren als fraaie uitheemse voorwerpen meer dan dagelijks aan de collectie van het Genootschap Natura Artis Magistra werden toegevoegd. Een heel Etnografisch Museum, het huidige gebouw de Volharding, stond er rond 1900 vol mee, en in het park vindt de bezoeker nu nog de twee levensgrote 18de-eeuwse boeddhabeelden die Kapitein M.J.B. Noordhoek Hegt uit Japan voor ARTIS meenam.

Steeds meer musea waren nodig om bijvoorbeeld ook de geologische en paleontologische schenkingen een goede plaats te geven. Rond 1900 waren er tien museumruimtes in ARTIS te vinden. Ook de Artis Bibliotheek werd voortdurend met prachtige en ook antiquarische aanwinsten verrijkt.

ARTIS in de 20ste eeuw

Vanaf het begin van de 20ste eeuw ging het minder goed met ARTIS. In 1939 dreigde zelfs een faillissement voor het Genootschap Natura Artis Magistra. De bezittingen buiten de levende dieren werden daarom overgedragen aan de stad Amsterdam en de provincie Noord-Holland. ARTIS mocht de gebouwen en de grond huren voor één gulden per jaar!

De boeken, opgezette dieren, schelpen, mineralen en andere natuurhistorische bijzonderheden werden eigendom van de verschillende museale afdelingen van de Universiteit van Amsterdam, net als de dieren wanneer ze eenmaal overleden waren. De indrukwekkende etnografische collectie was al rond 1920 geschonken aan het pas opgerichte Tropenmuseum.

Na de moeilijke oorlogsjaren (‘40-‘45) ging het in de jaren ‘50-‘60 gelukkig weer beter met ARTIS. Na een korte dip rond 1970 ging het ARTIS de laatste twee decennia van de 20e-eeuw voor de wind. In 1988 vierde ARTIS haar 150 jarig bestaan met de opening van een nieuw Planetarium. Enkele jaren later werd ook het Geologisch Museum van de Universiteit op eigen terrein gezet.

1997 – 2002: ARTIS breidt uit

ARTIS liet al in de jaren twintig van de 20ste eeuw haar oog vallen op de toenmalige laad- en losplaats van de Nederlandse Spoorwegen aan de Plantage Doklaan, pal naast de dierentuin. Met het Doklaanterrein zou ARTIS aan het water komen te liggen: een dierentuin aan de gracht. Opeenvolgende ARTIS-directies wilden het terrein inlijven – het was immers de enige mogelijkheid voor de dierentuin om haar gebied verder te vergroten – maar om allerlei redenen mislukten die pogingen steeds. Pas in het voorjaar van 1997 kwam het verlossende woord van de Raad van State: ARTIS mag uitbreiden tot aan de oevers van het Entrepotdok. Omdat de plannen al lang klaarlagen, kon de bouw snel van start. ARTIS bouwde onder meer de Savanne voor de giraffe, zebra’s, algazellen en kleine Afrikaanse dieren, een speeleiland, een restaurant en een tropische kas. Op 24 april 2002 heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet de Savanne officieel geopend.

De toekomst: ARTIS vernieuwt

12 jaar geleden is ARTIS begonnen met een ingrijpend proces, om ARTIS maatschappelijke relevantie voor de toekomst te geven. De kanteling van een dierentuin naar een educatief instituut. In een wereld waar een kwetsbare relatie bestaat tussen natuur en mens wil ARTIS liefde en zorg voor de natuur stimuleren en uitgroeien tot het meest toonaangevende instituut op dit gebied. Daarom vernieuwt ARTIS. Er wordt meer ruimte gecreëerd voor dieren en planten, voor educatie en voor erfgoed. De vernieuwingen worden in fases uitgevoerd.

In 2014 is Micropia geopend, het eerste microbenmuseum ter wereld, naast ARTIS.

Het Apenhuis, Vogelhuis en de Fazanterie, alle drie rijksmonumenten, zijn inmiddels in ere hersteld. Het microbemuseum Micropia heeft haar deuren geopend en het  Artisplein en de gerestaureerde Ledenlokalen zijn voor het publiek toegankelijk gemaakt. Momenteel bouwt ARTIS aan een nieuw jaguarverblijf en zijn de voorbereidingen voor de  uitbreiding van het olifantenverblijf op het huidige parkeerterrein aan de Plantage Doklaan in volle gang.

ARTIS blijft vernieuwen: onder meer het Aquarium en het Groote Museum zullen op termijn in ere worden hersteld. Hiermee hoopt ARTIS ook in de toekomst een groot publiek kennis te laten maken met de samenhang der dingen in de natuur.

(Bron: tekst http://www.artis.nl/nl/footer/over-natura-artis-magistra/geschiedenis/)
Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1838
Oppervlakte: 35 hectare
Aantal diersoorten: 400
Dierentuinvergunning: Ja
Sinds: 29 juli 2003

Artis is een van de oudste nog bestaande dierentuinen in Europa. Er staan dus ook veel monumentale panden op het terrein. Als stadsdierentuin ademt het park een serene rust uit midden in een drukke stad

De dieren:

DIEREN A-Z
Van de kleinste apensoort tot de grote olifanten en van de reuzenschildpad tot de zweepspin. Leer meer over de verschillende Artis-dieren.

Klik hier om naar de diersoorten te gaan

Deel jouw foto’s met ons:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Artis!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events