Logo Dierenpark de Oliemeulen

Dierenpark De Oliemeulen is een in 1987 geopend reptielenhuis aan de Reitse Hoevenstraat in Tilburg, dat is uitgebouwd tot een kleine dierentuin. Het dankt zijn naam aan zijn 17e-eeuwse functie als oliemolen.

De Oliemeulen is een instelling met hoofdzakelijk reptielen en amfibieën, maar er huizen ook zoogdieren en vogels, zoals wasberen, katachtigen, papegaaien, roofvogels, apen, vliegende honden en stinkdieren. In 1992 werd het dierenpark daarom uitgebreid met een zoogdieren-en-vogelpark. Behalve een recreatieve functie speelt De Oliemeulen ook een educatieve rol (door bijvoorbeeld rondleidingen met gids) en dient het als opvangcentrum voor exotische dieren. Al dan niet als tijdelijk onderkomen.

(bron: Logo,teksten van www.oliemeulen.nl en nl.wikipedia.org/wiki/Dierenpark_De_Oliemeulen)

Contactgegevens

Reitse Hoevenstraat 30
5042 EH Tilburg
Nederland

Tel: 013 463 00 26

E: info@oliemeulen.nl

W: www.oliemeulen.nl

Routebeschrijving

Openingstijden 2018:

De Oliemeulen is 363 dagen in het jaar geopend:
Van maandag t/m zondag om 10.00 – 18.00
(alleen 1ste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten)

Klik op het ticket voor alle online tickets

Klik op het ticket voor alle online tickets

Entreeprijzen 2018:

– Volwassenen: €10,50
– Kinderen van 3 t/m 12: 9,50
– 65+: 8,50
– U kunt in de omgeving van Dierenpark De Oliemeulen vrij parkeren.

Groepen:
Bij groepen vanaf 20 personen krijgt u een reductie van 15% op de entreeprijs. Groepen wordt aangeraden geruime tijd (telefonisch of via e-mail) aan te melden i.v.m. de demonstraties.

Dierenpark De Oliemeulen heeft een aantal aanpassingen waardoor het zeker geschikt is voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo is er een aangepast toilet, brede deuren met aangepaste drempels en verharde paden buiten. Helaas is de bovenverdieping van De Oliemeulen niet toegankelijk omdat er geen lift is in het pand. Hiervoor wordt uiteraard wel een reductie gerekend bij de entree. Normaliter is de demonstratie met de slang en vogelspin in een demonstratieruimte boven, maar voor mensen in een rolstoel worden de dieren uiteraard wel even naar beneden gehaald zodat ze ook kunnen genieten van deze prachtige dieren!

Plattegrond:

De Oliemeulen heeft helaas geen online parkplattegrond!

Geschiedenis

De oudste vermelding van een oliemeulen op deze plaats is van 1648: “oliemeulen aan de Cleyn Hoeven”.In een manuaal van de Heilige Geesttafel van Tilburg uit 1773 vinden we de vermelding van een stuk land “gelegen aan d’n oliemoolen aan d’Hoeve”.

Rond 1880 werd de rosoliemolen in de boerderij vervangen door een windmolen, die echter in 1925 door een zware storm werd verwoest.De molenstenen van de oorspronkelijke oliemolen zijn bewaard gebleven en stijlvol verwerkt bij de diverse uitgangen van het gebouw.

Dierenpark Reptielenhuis De Oliemeulen opende in 1987 haar deuren voor het publiek. De naam ‘Oliemeulen’ heeft uiteraard te maken met het prachtige gebouw dat in 1979 zoveel mogelijk in oorspronkelijke stijl is gerestaureerd.

Binnen vijf jaar breidde het dierenbestand uit met andere dieren, zoals wasberen, papegaaien, roofvogels en apen.Gedeeltelijk uit opvang, maar ook via collega dierenpark uit binnen- en buitenland. Hierdoor werd in 1992 officieel het zoogdieren vogelpark van De Oliemeulen geopend.

(bron: teksten van www.oliemeulen.nl en nl.wikipedia.org/wiki/Dierenpark_De_Oliemeulen)
Cijfers en Bijzonderheden:

Ontstaan: 1987
Oppervlakte: 2 hectare
Aantal diersoorten: 150
Dierentuinvergunning: Ja
Sinds: 29 juli 2003

Deze kleine zoo herbergt verrassende dieren. Sommige van hen zijn zelfs in beslag genomen door de douane en in het park geplaatst. Daarnaast kan je in dit park altijd terecht, want het park is grotendeels overdekt en dus ook leuk om te bezoeken als het bijv. regent

De dieren:

Het park bevat vele reptielensoorten maar ook enkele vogels en zoogdieren zoals o.a. aapjes en kleine katachtigen.

Klik hier voor een overzicht van de dieren!

Deel jouw foto’s met ons: 

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan dierenpark de Oliemeulen!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events