Zoo Veldhoven wil u graag kennis laten maken met een exotisch stukje Veldhoven. Zowel gevleugelde als ongevleugelde dieren hebben een onderkomen gekregen dat zoveel mogelijk is aangepast aan de natuurlijke leefomgeving van het dier. Zo kan een bezoekje aan ons park niet alleen leuk, maar ook nog leerzaam zijn. Desgewenst kunt u ook rondgeleid worden door een gids zodat u naar huis gaat als een ware dierenkenner.

Het park is gespecialiseerd in papegaaien en roofvogels, maar u kunt er ook veel andere dieren vinden

(Bron logo en teksten van www.zooveldhoven.nl en https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoo_Veldhoven)

Contactgegevens

Wintelresedijk 51
5507 PP Veldhoven
Nederland

Tel: 040-7370385

E: info@zooveldhoven.nl
Of via hun contactformulier

W: www.zooveldhoven.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2018):

Maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur geopend.

Zaterdag – zondag 10.00 – 18.00 uur geopend.

Seizoen loopt van 1 maart tot 31 oktober, in de winterperiode gesloten vanaf 1 november tot en met 28 februari 2019.  

Zoovariaticket klein (368 x 227)

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Entreeprijzen (2017):

  • onder de 3 jaar is gratis
  • 3-12 jaar: € 10,00
  • >12 jaar: € 12,00
  • 65+: € 10,00
  • parkeren is gratis

Bestel je tickets online met € 1,00 korting!

Groepen:
Groepen krijgen € 1,00 korting p.p. (reserveren is gewenst)

Huisdieren:

Wij snappen dat u als dierenvriend uw (huis)dier graag overal mee naar toe neemt. Maar op het gehele terrein van Zoo Veldhoven zijn huisdieren niet toegestaan. Dit om te voorkomen dat uw of onze dieren ziektes en of verwondingen oplopen. Een uitzondering op deze regel is een hulp of blindengeleidehond. Deze honden dienen herkenbaar in dienst te zijn. Vanzelfsprekend is het ook voor deze honden verboden om volières te betreden.

Parkplattegrond:

www.zooveldhoven/plattegrond

v

Plattegrond Zoo Veldhoven (2016!)

Geschiedenis:

De stichting N.O.P. was officieel opgericht op 16 februari 1987, door Tonnie van Meegen. Voor de oprichting was hij een papegaaienhandelaar. Er kwamen veel mensen die niet meer voor hun vogels konden zorgen naar hem toe, waardoor hij in een mum van tijd een hele zolderkamer vol papegaaien had. Hij stopte toen met zijn werk als papegaaienhandelaar en richtte met enkele vrienden en zijn gezin de stichting N.O.P. op. Omdat de zolder te klein werd verhuisde ze naar een zolder boven een oude meubelfabriek in Geldrop. Al snel werd ook deze zolder te klein, en na een brand in de meubelfabriek was de stichting verhuist naar het huidige terrein, dat sinds 1992 gebruikt wordt door de stichting. Dit terrein beslaat vandaag de dag ongeveer 90.000 vierkante meter, en sinds de oprichting waren er steeds meer nieuwe volières bijgebouwd om aan het grote aanbod van de vogels te kunnen voldoen.

Het park
In het park zaten duizenden papegaaien, van ± 200 verschillende soorten (dit waren dus alléén papegaaiachtigen, andere soorten zijn niet meegerekend) ondergebracht in meer dan 500 volières en kooien van alle soorten en maten. De grootste volière (Reuzenvlucht) had een oppervlakte van 2500m². In deze volière alleen al waren meer dan 600 papegaaien van 70 verschillende soorten gehuisvest, onder andere de zwarte-roodstaart kaketoe (calyptorhynchus magnificus). Ook waren er een aantal zogenaamde achtkanten, kleinere volières waarin vogels die nog niet goed konden vliegen werden ondergebracht, als ze dan weer goed kunnen vliegen werden ze in één van de grotere volières geplaatst.

Voor de vogels die nooit meer konden vliegen was er een verblijfplaats gebouwd: ‘de Lorre-acker’. Hierin werden bijvoorbeeld papegaaien gehouden die geleeuwiekt waren door hun vroegere eigenaar.[1] De Lorre-acker had alleen een stenen muurtje als omheining.

Verder was er nog een grote tropenhal, waar vogels als neushoornvogels en toekans verbleven. Hierin was ook een groot restaurant en een speeltuin gebouwd.

Op 29 januari 2013 sprak de rechtbank Oost-Brabant het faillissement uit van Stichting Nederlands Opvangcentrum Papegaaien (N.O.P.). In verband met het faillissement was het park een jaar lang gesloten voor publiek. Ook konden er geen nieuwe vogels worden opgenomen.

Op 2 augustus 2013 werd bekendgemaakt dat het papegaaienpark weer open ging voor het publiek. Het park werd in maart 2013 overgenomen door een particuliere roofvogelhouder en voor de opening vonden er verschillende verbouwingen en schoonmaakwerkzaamheden plaats. Het park ging open onder een nieuwe naam, Zoo Veldhoven. Na goedkeuring voor een vergunning van de Ministerie van Economische Zaken ging het voormalige papegaaienpark verder als een volwaardige dierentuin. Op 19 april 2014 opende Zoo Veldhoven haar deuren.

In oktober 2016 wisselde het park weer van eigenaren. Dit keer neemt een jong Belgisch stel het park over. Na flink wat opknapwerk (her)opende het park op 5 maart 2017 haar deuren

(Bron teksten van www.zooveldhoven.nl en https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoo_Veldhoven)

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 2014 (het park bestond eerder als NOP papegaaienpark maar dat ging in 2012 failliet)
Oppervlakte: 17 hectare
Aantal diersoorten: 150
Dierentuinvergunning: Ja
Sinds: 17 oktober 2013

Bijzonder is dat je hier de dieren wel mag voeren!
De dieren zijn dol op fruit, zoals druiven, appel, mango, peer en meloen. Wanneer u zelf fruit mee wilt nemen voor de vogels, is dit prima. Mits het geen nootjes of citrusvruchten zijn. Nootjes als zonnebloempitten en (dop)pinda’s bevatten te veel olie, wat schadelijk is voor de gezondheid van de dieren. Ook citrusvruchten als citroen, sinaasappel en mandarijn zijn schadelijk voor de dieren.
Zakjes met speciale nootjes zijn te koop bij de kassa. Daarbij krijgt u een voerstokje, waarmee u veilig de nootjes aan de vogels kunt geven. In principe mogen alle dieren gevoerd worden tenzij anders aangegeven op de verblijven. Sommige dieren krijgen namelijk om medische redenen een speciaal dieet.

De dieren:

Bij Zoo Veldhoven wonen ruim 150 verschillende diersoorten. Het grootste deel daarvan bestaat uit papegaaien, parkieten, kraanvogels, roofvogels en uilen.

Klik hier voor een overzicht van onze dieren.

Niet elke soort staat  in het overzicht. We nodigen je daarom van harte uit om ons te komen bezoeken.

Deel jouw foto’s met ons:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Zoo Veldhoven!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep:  Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events