Kinderboerderij calf-159114_1280Een kinderboerderij is een boerderij die openbaar toegankelijk is voor het publiek. Op de kinderboerderij worden veel verschillende boerderijdieren in doorgaans lage aantallen gehouden. De meest gehouden dieren zijn geiten, schapen,paarden, koeien, ganzen, konijnen, varkens, kippen, eenden en vele andere (boerderij)dieren. De kinderboerderij is speciaal ingericht voor kinderen (maar ook toegankelijk voor volwassenen) om kennis te kunnen maken met de boerderijdieren. Kinderboerderijen hebben zowel een educatieve als recreatieve functie. Kinderboerderijen bevinden zich meestal in grote en middelgrote steden. Ze zijn doorgaans opgericht als lokaal initiatief vanaf de jaren vijftig toen Nederland steeds verder verstedelijkte. Met als doel om kinderen (en volwassen) in contact te kunnen blijven brengen met de boerderijdieren en te leren waar ons voedsel vandaan komt. Door deze ontstaansgeschiedenis zijn de kinderboerderijen zeer divers. De kinderboerderij is vaak eigendom van de gemeente, een stichting of vereniging of een zorginstelling. Maar ook andere vormen zijn mogelijk. Kinderboerderijen die niet toegankelijk zijn voor het (grote) publiek – maar wel openbaar zijn- kunnen omschreven worden als dierenweides.

In Nederland zijn naar schatting zo’n 450 tot 500 kinderboerderijen en dierenweides. Jaarlijks worden er bijna 30 miljoen bezoeken afgelegd aan deze locaties. Kinderboerderijen moeten, net als ieder ander bedrijf, voldoen aan de wet- en regelgeving. Om de veiligheid van bezoekers, medewerkers en dieren verder te waarborgen, is het van groot belang dat kinderboerderijen bewust en systematisch de kwaliteit en veiligheid van haar diensten (gaan) beheren. Hier draagt het Keurmerk Kinderboerderijen aan bij.

Op 31 juli 1939 werd de eerste kinderboerderij van Nederland geopend in Artis. Deze bestaat nog steeds.

Soms komt het voor dat een kinderboerderij ook exotische dieren bezit. Wanneer er meer dan 10 exotische diersoorten aan het publiek worden getoond, dient zo’n kinderboerderij volgens het Dierentuinenbesluit over een vergunning te beschikken.

(bron en tekst: https://nl.wikipedia.org/wiki/kinderboerderij )

Een hertenkamp is een afgerasterd gedeelte van een park waar herten (meestal damherten) worden gehouden. Hierdoor is het bijna altijd onderdeel van de groenvoorziening van dorp of stad.

Daarnaast worden er vaak enkele geiten gehouden en scharrelen er bijzondere soorten eenden en hoenders rond.

Een hertenkamp is vooral in trek bij kinderen, omdat zij daar de mogelijkheid hebben de dieren te voeren en ze zo van dichtbij te zien. Daarnaast zijn ze ook belangrijk voor oudere en bejaarde mensen, daarom zijn ze ook vaak te vinden bij hoogbouw.

(bron en tekst: https://nl.wikipedia.org/wiki/hertenkamp)

Nederland kent diverse hertenkampen en kinderboerderijen. Parken waarbij de nadruk ligt op kinderen. Dit houdt niet in dat sommige parken ook niets anders doen dan dieren houden, vaak zijn er ook (meerdere) speeltuinen aanwezig. Daarom kan het zo zijn dat bepaalde parken al onder een ander rubriek zijn ingedeeld en dus niet onder dit thema in de rechter zijbalk. Deze parken kunt u wel vinden via de link hieronder of via de rechter zijbalk.

Wij van Zoovaria wensen u veel plezier bij een van onderstaande kinderboerderijen!
Wilt u uw foto’s van uw bezoek met ons en anderen delen in onze speciale groep op Facebook: “Zoovaria: Passie voor kinderboerderijen“? Kijk dan rechts op deze pagina hoe u dat kunt doen!

Kinderboerderijen

Nederland kent meer dan 500 kinderboerderijen en hertenkampjes in Nederland. Hieronder staan veruit de meeste maar echt alles opnoemen is niet nodig omdat er al goede sites zijn met alle kinderboerderijen en hertenkampen.

Een goede site voor alle kinderboerderijen is die van de Vereniging van samenwerkende kinderboerderijen Nederland 

Andere interessante sites zijn:

Dierentuingids

Kinderboerderijen Actief

Kidsproof

Uit met kinderen: kinderboerderijen

Alfabetisch per gemeente gesorteerd:

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

V

W

Z

Advertentie

Ondanks de grote zorg die wij aan deze site besteden kan t zijn dat wij een kinderboerderij over het hoofd hebben gezien die wel op de website genoemd had moeten worden. Kent u zo’n kinderboerderij of exploiteert u er een en bent u niet staat niet op de site van de vereniging van kinderboerderijen? Maar u wilt wel dat deze kinderboerderij een plekje krijgt op onze website krijgt? Neem dan contact met ons op. Wij zullen dan bekijken of het park toegevoegd kan worden aan deze lijst. Zo bouwen wij samen aan de grootste lijst van Nederland. Kijk ook eerst eens in de overige categorieën:

– Dierentuinen/-parken
Vogelparken
Aquariums
Reptielenparken
Vlindertuinen
Opvangcentra
Kinderboerderijen
Musea, Bezoekers- en informatiecentra
Overige bijzondere dierenuitjes

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan een kinderboerderij in Nederland!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: passie voor kinderboerderijen

Wil j ook genieten van dierentuinen en -parken? wordt dan ook lid van onze speciale Facebookgroep voor dierenparken:
Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.

Wil je geen dierentuin nieuws meer missen, en dus altijd als eerste op de hoogte gehouden worden over geboortes, vernieuwingen, en veel meer in dierentuinen in Nederland en daarbuiten? Like dan nu onze: Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.comZoovaria events