logo de museumfabriek

logo de museumfabriek

De Museumfabriek is een museum in Enschede dat bestaat sinds 2008. De Museumfabriek is ontstaan uit een fusie van drie instellingen: Natuurmuseum Enschede, het Van Deinse Instituut en Museum Jannink en heette eerst TwentseWelle. In mei 2018 is de naam veranderd in De Museumfabriek.

De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwondert en gaat zelf aan de slag.

De samenhang der dingen
In de Museumfabriek draait het om de ‘samenhang der dingen’. Het gaat over hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar. De Wunderkammer, de grote presentatie met 25 mini-tentoonstellingen die op 6 april opent, toont de rijkdom van de collecties en de magie van alle bijzondere objecten. Je ziet hoe de mens naar de dieren kijkt bij het ontwikkelen van robots. Je leert over wereldreizigers en hun routes. Je loopt onder een sterrenhemel door. Je ervaart de magie van wit en maakt kennis met eeuwenoude sagen en legenden.

Meedoen
In de Makerspace laat je jouw creativiteit de vrije loop. Hier maak je de meest bijzondere dingen met de 3D-printer, lasersnijder, foamcutter en nog veel meer apparatuur. In de Sterrenwacht, op het dak van het museum, neem je een kijkje in het heelal. En in het BankGiroLoterij Auditorium worden lezingen en workshops georganiseerd.

De Museumfabriek bruist, kortom! Kom je meedoen?

In museum TwentseWelle wordt u verrast met verhalen over de mens in Twente. Van jagers en verzamelaars tot de maatschappij van nu. In de oude textielfabriek ‘Het Rozendaal’  vindt u een stoommachine met de weefgetouwen die hij aandreef en een compleet lös hoes. Maar ook de grote grazers die in de IJstijd in Twente leefden, zoals de mammoet en de wolharige neushoorn.

Zo bevat de collectie diverse natuurhistorische items.De natuurhistorische collectie van Museum TwentseWelle omvat ruim 76.000 objecten. Fysiek bestaat de collectie uit meer objecten, omdat een deel van de objecten als monster geteld wordt. Een monster kan derhalve bestaan uit enkele tot honderden exemplaren. De objecten zijn geregistreerd of worden nog geregistreerd in het database programma Adlib. Hiervoor wordt Adlib aangepast voor gebruik voor natuurhistorische collecties en worden de objecten gefotografeerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de collectie via de website van TwentseWelle geraadpleegd kan worden. Het huidige verzamelbeleid van TwentseWelle is voornamelijk gericht op de Euregio van Twente/Duitsland, daarnaast op Nederland en West-Europa. Wel wordt materiaal verworven buiten de aangegeven regio’s als dit materiaal de huidige collectie van TwentseWelle aanvult en meer in context kan plaatsen (bv. Trias materiaal uit de Verenigde Staten) Een deel van de natuurhistorische collectie is te zien in het “Open Depot” terwijl het grootste deel bewaard wordt in het geklimatiseerde gesloten depot. Dit gesloten depot is niet publiekelijk toegankelijk. De natuurhistorische collectie bestaat uit ongeveer 43.797 biologische objecten (Biologica) en 32.282 geologische objecten (Geologica).

De natuurhistorische collectie van TwentseWelle wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door wetenschappers uit binnen- en buitenland, maar ook voor educatie en tentoonstellingen. Door een uitgebalanceerde collectie probeert TwentseWelle een beeld te geven van de biodiversiteit van onze (regionale) natuur en geologische geschiedenis.

(Bron: logo en teksten van www.demuseumfabriek.nl)

Contactgegevens

Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede
Nederland

Tel: +31 (0)53 – 201 2099

E: info@twentsewelle.nl

Wwww.demuseumfabriek.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Dinsdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur.

Maandag: tijdens voorjaars-, herfst-, en kerstvakantie regio Noord, tweede paasdag en tweede pinksterdag geopend, van 11.00 tot 17.00 uur

Gesloten: eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Entreeprijzen (2019):

Volwassenen: € 8,50

Kinderen t/m 4 jaar: gratis

Kinderen vanaf 5 jaar t/m 17 jaar: € 5,00

Familiejaarkaart (max. 2 volwassenen en 3 kinderen, ook geldig in Rijksmuseum Twenthe): € 20,00

Studenten UT, Saxion, AKI/ArtEZ en ROC: gratis

CJP: € 6,00

Museumkaart: gratis

BankGiroLoterij-VIPkaart: gratis

Plattegrond:

Helaas heeft het museum geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

TwentseWelle is een museum in Enschede dat in het voorjaar van 2008 haar poorten opende. TwentseWelle is ontstaan uit een fusie van drie instellingen: Natuurmuseum Enschede, het Van Deinse Instituut en Museum Jannink.

Het cultuurhistorisch erfgoed van Twente wordt er gekoppeld aan het natuurhistorisch erfgoed. Deze combinatie van natuur en cultuur is uniek voor Nederland. De landelijke en internationale context krijgt daarbij de nodige aandacht. In een permanente tentoonstelling in een enorme hal wordt de bezoeker geleid door het Twente vanaf zoals het er tijdens de laatste ijstijd uitzag tot het hedendaagse (en toekomstige) Twente. Wisseltentoonstellingen op het gebied van wetenschap, zorg, industrie en landschap, een mediatheek en een sterrenwacht maken deel uit van TwentseWelle, waarin ook streekcultuur en streektaal onder de aandacht worden gebracht. De Vereniging Oudheidkamer Twente heeft een groot deel van haar belangrijke collectie, bestaande uit voorwerpen van Twents cultureel erfgoed waaronder realia, schilderijen, prenten, boeken, munten, penningen en landkaarten in langdurig bruikleen gegeven.

TwentseWelle is gebouwd in de wijk Roombeek, in de restanten van het Rozendaalcomplex, een voormalige textielfabriek. Dit cultuurcluster, waarin ook kunstenaars en 21Rozendaal-actuele kunst gevestigd zijn, is van de hand van Bjarne Mastenbroek van SeARCH Architecten uit Amsterdam. TwentseWelle maakt onderdeel uit van de zogenaamde cultuurmijl in Enschede, de route die in Enschede het Muziekkwartier in de binnenstad verbindt met het Rozendaal.

Het museum TwentseWelle werd in april 2008 geopend door koningin Beatrix. In 2009 ontving het museum de Rob de Bes Award. Deze prijs wordt door de landelijke VVV jaarlijks uitgereikt aan de meest innovatieve toeristische attractie in Nederland. In 2009 werd TwentseWelle meerjarig beneficiënt van de BankGiro Loterij. Kees van der Meiden is sinds 2007 algemeen directeur.

(Bron: tekst nl.wikipedia.org/wiki/TwentseWelle)

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 2008

Wat is er allemaal te doen in TwentseWelle?
Klik hier door naar de agenda van TwentseWelle voor de actuele activiteiten.

Deel jouw foto:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan museum TwentseWelle.

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events