Logo Het Museum Klok & PeelHet Museum Klok & Peel mag zich de laatste jaren verheugen op steeds meer bezoekers en belangstelling vanuit de samenleving. Dit geeft ons en de medewerkers van het museum veel voldoening, maar het brengt ook de verantwoordelijkheid mee deze trend in de komende jaren voort te zetten.
De komende jaren zullen voor de musea in Nederland ingrijpende veranderingen te zien geven. De contouren van het nieuwe museumbestel worden steeds meer zichtbaar. De musea worden geacht samenleving en publiek beter te dienen door het optimaal toegankelijk maken van hun collecties en het geven van een prominente plaats aan educatie. Ze worden ook geacht meer en beter te gaan samenwerken, onderling, maar ook met derden.

Naast een grote (kerk)klokken collectie heeft dit museum ook een grote collectie natuurhistorische artikelen, denk hierbij aan fossielen, opgezette dieren, dierendie in de Peel voor komen etc.

(Bron: logo en teksten van ww.museumklokenpeel.nl)

Contactgegevens

Ostaderstraat 23
5721 WC Asten
Nederland

Tel: 0493 – 691865

Einfo@museumklokenpeel.nl

Wwww.museumklokenpeel.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Het museum is 360 dagen per jaar geopend:

Dinsdag t/m vrijdag
09:30 – 17:00

Zaterdag, zondag, maandag
13:00 – 17:00

Bij evenementen
12:00 – 17:00

  • Bezoek buiten de normale openingstijden is mogelijk in overleg
  • Op 5, 24 en 31 december is het museum geopend tot 16.00
  • Wij zijn gesloten op Nieuwjaarsdag, eerste kerstdag en de carnavalsdagen (zondag, maandag, dinsdag).

Entreeprijzen (2019):
– Volwassenen: € 10,00
– Kinderen 4 t/m 15 jaar: € 5,00
– Kinderen 0 t/m 3 jaar: Gratis
– Museumkaart: Gratis
– ICOM Gratis
– Vriendenpas* of partnerpas*: Gratis

Toegangsprijzen groepen*
– Volwassenen & 65+: € 8,00
– CJP-pas: € 8,00
– Kinderen 4 t/m 18 jaar: € 4,00
– Kinderen 0 t/m 3 jaar: Gratis
* Groepstarief vanaf 15 personen

Rondleidingen (max. 20 personen)
– Rondleiding Museum Klok: € 30,-
– Rondleiding Museum Peel: € 30,-
– Presentatie en locatieRondgang: € 75,-
– Rondleider begeleid tour door de Peel: € 50,-
– Speurtochten / Speurtocht placemat €1,00/€2,50
– Audiotour Klok & Peel (NL/E/F/D): € 2,-

*Pashouders

  • Mensen met een vrienden- of partnerpas van het museum krijgen gratis toegang tot het museum.
  • Mensen met een vrienden- of partnerpas van het museum kunnen samen met hun eigen (klein)kinderen t/m 18 jaar het hele jaar het museum bezoeken.
  • Daarnaast krijgen mensen met een Museumjaarkaart gratis toegang tot het museum.
  • Met de CJP-pas kan er in het museum betaald worden.

Rolstoelvriendelijk

Het museum is rolstoelvriendelijk. Ook zijn er rolstoelen te leen. Vraag er naar bij de balie van het museum.
Museum Klok & Peel ontving in 2014 bij de ANWB-Museumcheck de hoogste score voor gastvrijheid, met een hoge score voor toegankelijkheid. Alleen bij het openen van sommige deuren is een handje hulp nodig. Ook met een scootmobiel kunt u het museum bezoeken.

Kluisjes beschikbaar

Bij de garderobe zijn kluisjes beschikbaar.

Plattegrond:

Helaas heeft dit museum nog geen online parkplattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

Jan Vriends werd geboren in 1901 in Etten-Leur.
Als jongeling studeerde hij voor onderwijzer op het internaat van de broeders te Maastricht. Na het behalen van zijn diploma in 1919 gaf hij drie jaar les op een lagere school in Den Haag.
In 1924 verhuisde hij naar Helmond; na zijn huwelijk in 1934 vestigde hij zich in Bakel. Hij studeerde Nederlands en biologie en begon rond 1930 met het schrijven van boeken over de natuur en het publiceren van artikelen in kranten en tijdschriften.

In 1947 werd Jan Vriends leraar biologie aan het Carolus Boromeus College te Helmond, later werkte hij ook als zodanig in Eindhoven en Tilburg.
Naast zijn schrijversactiviteiten trad hij ook op voor radio en later voor televisie, altijd met de bedoeling om mensen liefde voor de natuur bij te brengen.
Tijdens zijn lessen en voordrachten trachtte hij altijd het een en ander aanschouwelijk te maken door het gebruik van de meest uiteenlopende naturalia. Hij had daarvoor een uitgebreide collectie zoogdieren, schelpen, insecten en vogels verzameld, die geleidelijk zo groot werd dat er een geschikt onderkomen nodig werd.
Vanaf het moment dat hij met pensioen ging (in 1968) ging hij zijn aandacht dan ook richten op het zoeken van een dergelijke ruimte. Uiteindelijk vond hij in Asten bij de toenmalige gemeenteraad een gewillig oor. Er werd een werkgroep in het leven geroepen om de mogelijkheden te onderzoeken en het proces te begeleiden. Dit leidde in 1972 tot de oprichting van de “Stichting Natuurstudiecentrum en Museum Jan Vriends” en op 9 juni 1973 tot de opening van het nieuwe “Jan Vriends Museum” nadat in een leegstaande boerderij op de huidige locatie enkele kleine verbouwingen en aanpassingen hadden plaatsgevonden.
Pas in 1975 ontstond na ingrijpende verbouwing + nieuwbouw het huidige museum, waarin naast het Natuurstudiecentrum ook het beiaardmuseum onderdak vond.
Het succes van het Natuurmuseum was voor een niet gering deel toe te schrijven aan wat je zou kunnen noemen de “formule-Jan-Vriends”. Die formule hield in “probeer een zo breed en groot mogelijk publiek aan te spreken met een boodschap, gericht op natuur-beleving, natuur-waardering, natuur-behoud”
Een museumformule die paste bij de persoon Jan Vriends en bij de eigenschappen, die hem typeerden:
–    nieuwsgierigheid om natuurverschijnselen waar te nemen en te bestuderen.
–    een verzamelpassie, eigen aan elke museum conservator: dingen bij elkaar brengen en houden; in zijn geval naturalia
–    talent om een boodschap aan de man te brengen: de kunst van het vertellen en het schrijven.
Jan Vriends bleef aan het museum verbonden totdat zijn vrouw ziek werd en hij ervoor kiest voor haar te gaan zorgen. Zij overlijdt 3 jaar na haar echtgenoot.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1972

Oppervlakte: ?

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Museum Klok&Peel!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events