Logo MuseonHet museon wil als interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering, mensen inspireren om de wereld te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast mensen motiveren om onze wereld met respect te behandelen. Het Museon realiseert deze missie door de bezoekers een dynamische, museale leeromgeving aan te bieden. Kernbegrippen zijn innovatie en duurzaamheid, interactiviteit en dialoog, kwaliteit en excellentie. Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum in Den Haag met collecties op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde. Het Museon ligt tussen het Gemeentemuseum en het Omniversum, in het westen van de wijk Zorgvliet. De verzameling van het Museon telt circa 273.000 voorwerpen. Belangrijk zijn onder meer de verzameling voorwerpen van de Inuit (Eskimo’s) uit Groenland, waarvoor de bioloog Niko Tinbergen in 1933 de grondslag legde, een verzameling weefsels uit Indonesië en een collectie tekeningen en voorwerpen die betrekking hebben op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Een deel van de collectie is afkomstig van het Haagse Museum voor het Onderwijs dat opgericht werd in 1909, een tweetal keer verhuisde (1922 en 1929) voordat het in 1986 opging in Museon

(Bron: logo en teksten komen van www.museon.nl en wikipedia.org)

Contactgegevens

Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Nederland

Tel: +31 70 338 1338

Einfo@museon.nl

Wwww.museon.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

maandag:  gesloten*)
dinsdag:  11.00 – 17.00 uur
woensdag:  11.00 – 17.00 uur
donderdag:  11.00 – 17.00 uur
vrijdag:  11.00 – 17.00 uur
zaterdag:  11.00 – 17.00 uur
zondag:  11.00 – 17.00 uur
*) Tijdens offciele schoolvakanties (zoals aangegeven in de landelijke richtlijnen) is het Museon ook op maandag open.

Afwijkende openingstijden voorjaarsvakantie:

16 t/m 22 februari:
dagelijks 11.00 – 17.00 uur
23 februari t/m 3 maart:
dagelijks 10.00 – 17.00 uur

Het Museon is gesloten op 25 december en 1 januari. Op 24 & 31 december sluit het Museon om 16.00 uur

Toegankelijkheid:
Voor alle bezoekers met een beperking geldt dat één begeleider gratis mee naar binnen mag.
Alle tentoonstellingszalen zijn voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk. Gebruik a.u.b. de hoofdingang van het Museon, want de achteringang via de tuin van het Gemeentemuseum is niet geschikt voor rolstoelen. Er zijn 2 rolstoelen beschikbaar in het Museon (gratis). Deze zijn tijdens openingsuren te reserveren via tel. 070-3381355.

Zoovariaticket klein (368 x 227)

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Entreeprijzen (2019):

Volwassenen: € 13,00
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 8,00
Jeugd 12 t/m 18 jaar: € 10,00
Gezinskaart (2 volw. + 2 kinderen t/m 11 jaar): € 40,00
CJP-pas *): € 8,50
Museumkaart *): gratis

*) Alleen op vertoon van de geldige kaart. Een digitale afbeelding ervan is niet geldig.

Klik hier voor meer info over de toegangsprijzen en online tickets!

Plattegrond:

Helaas heeft het museon geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Het museum werd in 1904 als Museum ten bate van het Onderwijs opgericht door Frits van Paasschen, een krantenbaas die van mening was dat kinderen op school te weinig kennis maakten met industrie en daardoor later niet genegen waren een technisch beroep te kiezen. Wat hem voor ogen stond was daarom een museum over de industrie. Dat is het echter nooit geworden. Het Schoolmuseum was in 1909 gevestigd in het voormalige hotel Le Maréchal de Turenne bij de Wijnhaven. De eerste directeur was geoloog dr Herman van Cappelle, die ook het grootste deel van de collectie bijeen had gebracht en het beleid richtte geologie, biologie en volkenkunde. Het museum organiseerde van meet af aan museumlessen. Rond 1910 begon het als eerste organisatie in Nederland educatieve films te vertonen, een activiteit die in 1915 tot de oprichting van de eerste schoolbioscoop in Nederland leidde. Wegens ruimtegebrek verhuisde de bioscoop naar de Hoefkade.

Gemeentelijk museum
Het museum ontving steeds meer financiële steun van Den Haag, wat in 1920 tot overname van het museum door de gemeente leidde. Het museum wijzigde de naam naar Museum voor het Onderwijs en verhuisde naar een leegstaande kleuterschool aan de Hekkelaan. De bioscoop werd een zelfstandige dienst.
In 1923 werd jkvr. Bertha Elias (1889-1933) als directeur aangesteld, zij was de eerste vrouwelijke museumdirecteur in Nederland en vervulde deze functie tot haar overlijden. In haar tijd groeide het aantal bezoekende leerlingen tot 64.000 per jaar en het aantal medewerkers tot 17.
In 1929 ging het museum over naar een nieuw pand in de Hemsterhuisstraat, dat in 1991 weer gesloopt werd. In 1954 werd door architect Dudok een nieuw museum ontworpen, maar de bouw ging niet door. In 1985 liet de gemeente een nieuw gebouw neerzetten, een ontwerp van architect W.G. Quist. De opening geschiedde door Wubbo Ockels en burgemeester Havermans. De naam Museon is een samentrekking van Museum en Onderwijs en stamt ook uit 1985. In 1997 werd het Museon verzelfstandigd.

1904
De oprichting van de Vereening ten bate van het Onderwijs in 1904 was een initiatief van de Haagse krantenbaas Frits van Paasschen, pleitbezorger van aanschouwelijk onderwijs. Hij wilde kinderen laten zien hoe allerlei producten werden geproduceerd. “Wellicht”, zo schreef hij, “zal het gevolg zijn, dat ze zich zullen gaan toeleggen op een vak en daardoor zal misschien eindelijk verminderd worden de stroom van ongeschikte sollicitanten naar… kantoorbaantjes.”

1908
Eerste tentoonstelling, op een tijdelijke locatie.

1909
Het Museum ten bate van het Onderwijs betrekt zijn eerste gebouw, een het voormalige hotel Le Maréchal de Turenne aan de Nieuwe Markt. Herman van Cappelle werd de eerste directeur, een vrijwilligersfunctie.

1915
Het museum neemt het initiatief voor de eerste schoolbioscoop in Nederland.

1916
Het directeurschap wordt een betaalde functie.

1918
De Gemeente Den Haag neemt de filmvoorstellingen van het museum over, de Gemeentelijke Schoolbioscoop aan de Hoefkade opent zijn deuren.

1920 
De gemeente Den Haag neemt het Museum ten bate van het Onderwijs over. De naam wordt Museum voor het Onderwijs.

1922
Het museum verhuist naar een leegstaande kleuterschool aan de Hekkelaan.

1923
Het museum krijgt als eerste museum in Nederland een vrouwelijke directeur, jonkvrouw Bertha Elias.

1927
Voor het eerst wordt leerlingen met de bus van school opgehaald om een les in het museum te volgen.Verhuizing naar de Hemsterhuisstraat.

1934
Gemeentelijke Schoolbioscoop slachtoffer van bezuinigingen.

1944
Museum dicht wegens brandstofgebrek. Het biedt plaats aan onderduikers en fungeert als evacuatiecentrum.

1954
Architect Dudok ontwerpt een nieuw gebouw; het ontwerp wordt wegens bezuinigingen nooit uitgevoerd.

1986
Het museum opent zijn deuren voor het publiek aan de huidige locatie aan de Stadhouderslaan en krijgt een nieuwe naam: Museon. De architect is Wim Quist.

2005
Het Museon opent zijn nieuwe vaste opstelling Jouw Wereld, Mijn Wereld.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1904

Het museum is best groot en er zijn ook diverse activiteiten voor kinderen. Genoeg om een hele dag door te brengen

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Museon!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events