Logo Museumpark Orientalis

Al generaties lang is Museumpark Orientalis in de regio Arnhem Nijmegen een traditionele bestemming. Museumpark Orientalis is tevens het oudste openluchtmuseum van Nederland.

Museumpark Orientalis laat u de kleurrijke wereld zien van het Jodendom, christendom en islam. Hier wandelt u door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen en een woestijn. In de dorpen maakt u kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten. Start uw ontdekkingstocht in het Bedoeïenenkamp. Deze plek in ons museumpark geeft de oorsprong weer van de drie godsdiensten, met als aartsvader Abraham. Vervolg uw reis door het Joods en Arabisch dorp en bezoek de Romeinse straat met het vroeg christelijk kerkhuis. Verder bevindt zich in Orientalis een groot binnenmuseum, met de inleidende expositie Toen God nog schreef en het info-centrum De Liburna. Orientalis biedt u een vast aanbod van levendige en authentieke activiteiten en ambachten.

Natuurlijk zullen dieren ook deel uit maken van dit museum.

(Bron: logo en tekst van www.museumparkorientalis.nl)

Contactgegevens

Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
Nederland

Tel: 024-3823110

Einfo@museumparkorientalis.nl

Wwww.museumparkorientalis.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Grootste kerststal van Europa in weekenden (za & zo) tot 1 maart te bezichtigen

Zaterdagen en zondagen tot 1 maart 2019, van 12:00 tot 16:00 uur

Seizoensopening 1 maart t/m 28 oktober 2019
Dinsdag t/m zondag 11:00 tot 17:00 uur.

’s Maandags gesloten (m.u.v. feestdagen)
Koningsdag (27 april) gesloten, behalve voor groepen op aanvraag
16 t/m 19 juli (vierdaagseweek) gesloten

Entreeprijzen (2019):

Grootste kerststal van Europa in weekenden (za & zo) tot 1 maart te bezichtigen

Zaterdagen en zondagen tot 1 maart 2019, van 12:00 tot 16:00 uur
Entreeprijs volwassenen: €5,00
Entreeprijs kinderen 4 t/m 15 jaar: €2,50
Museumjaarkaarthouders: gratis entree

Reguliere seizoen vanaf 1 maart t/m 27 oktober 2019

Volwassenen: €10,50
Kinderen 4 t/m 15 jaar: €6,50
Gezinsticket (2 volwassenen + 2 kinderen) €28,50
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis entree
Rolstoelbegeleiders: gratis entree
Vrienden van Museumpark Orientalis: gratis entree
Museumjaarkaarthouders: gratis entree
Parkeermunt: € 4,00

Groepen vanaf 20 personen: 

Volwassenen: €9,00 p.p. & kinderen €5,50 p.p. Reserveren kan via

Plattegrond:

http://www.museumparkorientalis.nl/nl/plattegrond

Klik op de plattegrond voor de huidige versie en meer informatie

Klik op de plattegrond voor de huidige versie en meer informatie

Geschiedenis:

Het Museumpark Orientalis dateert uit 1911 en is daarmee het oudste openluchtmuseum van Nederland. De oorspronkelijke naam was Heilig Land Stichting. De oprichters zijn de priester Arnold Suys, de architect Jan Stuyt en de kunstenaar Piet Gerrits. Hun idee was om de bezoekers de mogelijkheid te bieden om langs de locaties uit het leven van Jezus te wandelen zonder daarvoor naar het Midden-Oosten te hoeven reizen. Dit idee kwam tot hen tijdens een gezamenlijke bedevaart naar het Heilig Land in 1905. De oprichters gingen er van uit dat het toenmalige Midden-Oosten nauwelijks veranderd was sinds de Bijbelse tijd. Om ervoor te zorgen dat de reconstructies in dit nagebouwde Heilig Land correct waren, bleef Piet Gerrits tussen 1906 en 1911 in wat nu Jordanië is wonen om gegevens te verzamelen.

Voor de locatie van het nagebouwde Heilig Land in Nederland werd gekozen voor buurtschap De Ploeg aan de rand van Groesbeek, omdat de grond hier op dezelfde manier oneffen is als in het echte Heilig Land.

De geschiedenis van Museumpark Orientalis gaat terug naar het begin van de vorige eeuw. In 1911 richtten de priester Arnold Suys, de architect Jan Stuyt en de kunstenaar Piet Gerrits de Heilig Land Stichting op. Zij waren in 1905 op gezamenlijke bedevaart gegaan naar het Heilig Land. Ze waren daar zo van onder de indruk, dat ze mensen in Nederland dezelfde ervaring wilden bieden, zonder dat men daarvoor naar het Midden-Oosten hoefde te reizen. Piet Gerrits verbleef van 1906 tot 1911 in wat nu Jordanië is om daarvoor gegevens te verzamelen.

Het doel van de Heilig Land Stichting was oorspronkelijk om de belangrijke locaties en bijbehorende gebeurtenissen uit het leven van Jezus uit te beelden. Dit idee werd in de vorm van drie routes gegoten: één route beschreef het geboorteverhaal, één gaf het lijdensverhaal weer en één ging over het openbare leven van Jezus dat chronologisch tussen de eerste twee routes inpast. Om inkomsten te genereren is het gebied rondom de route over het lijdensverhaal in gebruik genomen als begraafplaats. De gebouwen uit de begintijd zijn sinds 2003 rijksmonumenten geworden, zoals het paleis van Pilatus, de nagebouwde traditionele synagoge en de karavanserai.

Toen eind jaren ’60 de bezoekersaantallen drastisch terugliepen was een reddingsoperatie noodzakelijk. De parochie en het museum werden gesplitst en het museum kreeg haar eerste fulltime directeur. Deze nieuwe directeur verdubbelde tussen 1970 en 1988 de bebouwing in het museum en verlegde de nadruk van de biografie van Jezus naar het dagelijks leven van gewone mensen rond het jaar nul. De Romeinse stadsstraat en het vissersdorp (met een eigen meer) dateren uit deze periode.

Al sinds de jaren ’30 werd door de Heilig Land Stichting de ondertitel Bijbels Openluchtmuseum gevoerd. In 1988 werd dit omgedraaid. Het werd nu Het Bijbels Openluchtmuseum, met in het begin Heilig Land Stichting als ondertitel. Sinds 1992 is ‘Living History’ (het laten ‘bewonen’ van locaties in het museum door figuranten) een vast element in het museum. En vanaf 1993 is er ook systematisch aandacht voor de islam als de derde godsdienst, naast jodendom en christendom, die Abraham als stamvader heeft.

De huidige naam dateert uit 2007. Kort na deze naamswijziging moest het museum tijdelijk haar deuren sluiten, onder andere voor een ingrijpende renovatie van alle gebouwen die de status van rijksmonument verworven hadden. Na een succesvolle doorstart in 2012 is Orientalis weer helemaal terug.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1911

Museumpark Orientalis is tevens het oudste openluchtmuseum van Nederland.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan museumpark Orientalis!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events