Logo Natura Docet Wonderryck

Weg. Wijs. Wonderryck. Een plek van betovering.

Welkom in Wonderryck!
Een uniek belevingsmuseum en landschapscentrum waar je oog in oog staat met de natuur van het Twentse land. Dichterbij kom je niet!

Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. Maar, soms kom je ook even met beide voeten op de grond. Tussen nu en een eeuw geleden is er in de natuur veel veranderd.

Elke zaal een verhaal

Twente door de ogen van… kikker, das, torenvalk, vlinder en haas laat het landschap zien zoals de mens dat nooit kan beleven. Van hoog uit de lucht, aan de rand van het water en tussen de grassprietjes door.

Planten en dieren van Twente: een ontdekkingstocht naar vroeger en nu, een ontmoeting met wolken vol vlinders en bermen vol bloemen zoals je dat nu niet meer tegenkomt. Leer via zijn werkkamer Meester Bernink kennen in zijn eigen tijd.

De Oertijd: Bijzondere fossielen en mineralen zijn voorwerpen die als gids dienen bij een miljoenen jaren durende reis die Twente maakte van een gebied aan de Tropen tot bij de Noordzee.

Twente bij Nacht is de zaal waar nachtuilen de weg wijzen door het duister: een spannend verblijf met dieren van Twente in het donker.

Een dag met Bernink in 3D: op zoek naar een vlinder ontmoeten we samen met Bernink een steenarend die een slang probeert te vangen die net een kikker te pakken had waar de vlinder overheen vloog.

De Wonderkamers: deze geweldige zalen vol dieren tonen de fascinatie van Bernink voor alle mogelijke diversiteit die de natuur maar bieden kan. Van ijsvogel tot paradijsvogel, van vogelbekdier tot zeekrokodil.

Funky Forest – uniek in Nederland

Water stroomt, bomen groeien en vlinders vliegen. Funky Forest is een interactieve presentatie waarin kinderen deel worden van een digitale wereld die ze zelf maken. Bedoeld voor de leeftijd van 4-12 jaar (… maar wedden dat ‘grote mensen’ straks staan te trappelen om er ook in te mogen!)

(Bron: Logo en teksten van http://www.wonderryck.nl/)

Contactgegevens

Oldenzaalsestraat 39
7591 GL Denekamp
Nederland

T: + 31 (0)541 351325

E: info@wonderryck.nl

Wwww.wonderryck.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

maandag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur
zaterdag en zondag van 12 uur tot 17 uur

gesloten op 1e kerstdag en oud- en nieuwjaarsdag

Entreeprijzen (2019):

– vanaf 16 jaar en ouder:€ 9,50 p.p.
– 4 tot 16 jaar: € 5,00 p.p.
– kinderen tot 4 jaar: gratis
– Vrienden van en Museumkaart: gratis
– Groepen vanaf 10 personen: € 8,00 p.p.
– Groepen kinderen: € 4,50
– Gids voor een rondleiding of excursie: € 50,00
– Audiotour: gratis
– Het museum is rolstoeltoegankelijk.

Plattegrond:

Helaas heeft het museum geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Stichting Natura Docet

In 1911 is Natura Docet ontstaan waarna in 1913 de ‘Vereniging van Vrienden van Meester Berninks’ Museum Natura Docet’ ter ondersteuning van behoud en voortbestaan van de collectie en het werk van Meester Bernink is gestart. In 1966 volgde de oprichting van de Stichting Natura Docet. Het doel van de stichting was destijds als volgt geformuleerd:  ‘De Stichting heeft ten doel het inrichten, beheren, uitbreiden en in stand houden van het museum voor Natuurlijke historie genaamd Meester Bernink’s Museum “Natura Docet, gelegen in de Gemeente Denekamp, verder te noemen “het Museum”, en van het natuurreservaat “het Molenven”, gelegen in de Gemeente Weerselo, zulks in de ruimste zin van het woord. Het doel der Stichting kan niet in wezen gewijzigd worden.’ In de periode hieropvolgend ontstond een nauwe band met de Provincie Overijssel waardoor Natura Docet zich als Provinciaal Museum mocht benoemen.

Met de doorontwikkeling van het oorspronkelijke museum Natura Docet tot belevingsmuseum en landschapscentrum Natura Docet Wonderryck Twente was een wijziging van de doelstelling van de Stichting, en verandering van naamstelling van de stichting, aan de orde. De verandering van de doelstelling is goedgekeurd bij besluit van de kantonrechter te Almelo. De statuten van de nieuwe Stichting Museum en Landschapscentrum Natura Docet Wonderryck Twente Museum zullen binnenkort ter inzage komen te liggen.

De band met de Provincie Overijssel is nog steeds een bijzondere. In de huidige beleidsperiode, 2013-2016, van Gedeputeerde Staten van de Provincie Overijssel is Natura Docet Wonderryck Twente onderdeel van de culturele basisinfrastructuur van de Provincie.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1911

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Natura Docet Wonderryck!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events