Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center2018-05-01T21:54:34+00:00

Logo NaturalisNaturalis is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Het werd op 28 januari 2010 opgericht in Leiden als NCB Naturalis, een fusie van het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis. Sinds de zomer van 2012 wordt de naam Naturalis Biodiversity Center gebruikt.

In ruim tweehonderd jaar heeft Naturalis heel wat natuurhistorische objecten weten te verzamelen. Tot voor kort als drie onafhankelijke organisaties: het  Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis.

Toen in 2010 het besluit werd genomen de krachten te bundelen ontstond één van de grootste collecties ter wereld.

Tot 2 september 2018 is de tentoonstelling GIF te zien in Naturalis.
DE REST VAN HET MUSEUM IS GESLOTEN IVM EEN VERBOUWING!

GIF!

Duik in de giftige wereld van dr. Freek Vonk! Maak kennis met het gila-monster, een vogelspin en Freeks favoriet: de koningscobra. Aangenaam!

Naturalis-onderzoeker en gif-expert dr. Freek Vonk neemt je mee in de wereld van gif. Je maakt kennis met allerlei levende dieren: slangen, spinnen, kikkers… Maar ook planten en mineralen kunnen giftig zijn. Waarom? En hoe werkt gif eigenlijk? Freek en zijn collega-onderzoekers leren je via filmpjes meer over het nut en de noodzaak van onderzoek naar gif. Je kunt GIF! bezoeken tot en met 2 september 2018. Bestel je tickets voor GIF! (de rest van het museum is gesloten).

Er is natuurlijk van alles te doen: sta met je neus bovenop een bijzondere gif-demonstratie of kijk mee over de schouder van onze dierverzorger. Hij verzorgt elke dag de giftige dieren uit de tentoonstelling. Zou jij dat durven, een giftige spin voeren? Kom ook en ontdek van alles over gif.

Wilde bijen expositie

Naturalis zoemt! Bezoek onze wilde bijen expositie en leer alles over onze zoemende vrienden.

Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie

Een leven lang graven, schuieren, braken, behangen en tussendoor: bestuiven. Véél bestuiven. Wilde bijen spelen een heel belangrijke rol in de bestuiving van onze landbouw- en fruitgewassen. Toch zijn het onbekende, onbeminde beestjes. Hoogste tijd dus voor een ode aan de wilde bij!

‘Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie’ staat vanaf 21 april 2018 in elf natuurmusea verspreid door het land. Je leert er alles over het leven van de bij en dus ook dat het niet goed met ze gaat. Gelukkig geeft de expositie ook ideeën over hoe je in actie kan komen om de wilde bij te helpen. De expositie is gemaakt door de SNNC, het samenwerkingsverband van natuurmusea in Nederland en is onderdeel van de landelijke campagne Nederland Zoemt, met op 21 en 22 april de Nationale Bijentelling. In Naturalis duurt de wilde bijen expositie ‘Nederland Zoemt’ van 21 april t/m 31 augustus 2018.

Voor alle activiteiten tijdens het Bijenweekend (21 & 22 april) bij Naturalis kijk je in onze agenda.

Benieuwd naar één van de andere elf musea waar de expositie te bewonderen is? Kijk op Nederland Zoemt.

(Bron: Logo en teksten van www.naturalis.nl en van nl.wikipedia.org/wiki/Naturalis_Biodiversity_Center)

Contactgegevens

Bezoekadres:
Darwinweg 2
2333 CR Leiden
Nederland

Postadres:
Postbus 9517, 2300 RA Leiden

T: 071 751 96 00

F: 071 751 96 66

E: contact@naturalis.nl
Of via hun contactformulier

Wwww.naturalis.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2018):

Naturalis is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Op 25 december, 1 januari en 27 april is Naturalis gesloten.
Het grootste gedeelte van het museum is wegens verbouwing gesloten tot medio 2019
Om rijen te voorkomen werkt Naturalis kan je gemakkelijk en snel online je ticket bestellen.
De rest van het museum is gesloten wegens verbouwing!!!
Zoovariaticket klein (368 x 227)

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Entreeprijzen (2018):

Bestel je tickets voor GIF! en de wilde bijen expo online.

Volwassenen: €12,-
kinderen: €9.-.

Heb je vragen over de e-tickets? Kijk bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via tickets@naturalis.nl.

Bestel hier je online ticket.

Plattegrond:

Helaas heeft Naturalis geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Naturalis kent ondanks zijn nieuwe naam als organisatie een lange historie. Op 9 augustus 1820 besloot Koning Willem I tot de stichting van ’s Rijks Museum van Natuurlijke Historie. In 1878 werden de geologische en mineralogische verzamelingen afgescheiden, om het nieuwe Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie te vormen. Uiteindelijk werden in 1998 de activiteiten weer samengevoegd met de oprichting van Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis. Het werd op 7 april van dat jaar geopend door Koningin Beatrix.

De basis voor het Zoölogisch Museum Amsterdam werd gelegd in 1838 met de oprichting van het Genootschap ‘Natura Artis Magistra’: de natuur als leermeesteres van kunst en wetenschap. De geschiedenis van het Nationaal Herbarium Nederland, dat een Leidse, Utrechtse en Wageningse tak kende, gaat terug tot 1829 toen Koning Willem Iper Koninklijk Besluit opdracht tot de oprichting van het Rijks-herbarium gaf.

Op 28 januari 2010 werden het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Zoölogisch Museum Amsterdam en het Nationaal Herbarium Nederland samengevoegd tot Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB) Naturalis. De collecties en het personeel werden samengebracht in Leiden. Het uiteindelijke doel van de samenwerkende partijen is een volledige fusie. In 2013 fuseerde ETI BioInformatics, door UNESCO in 1990 opgericht, met Naturalis Biodiversity Center. Hiermee werd de groep die zich wijdt aan de informatica van biodiversiteit versterkt. Zo werd de Catalogue of Life (Species 2000) er ondergebracht en werd bijgedragen aan de Global Biodiversity Information Facility

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1820

Een van de grootste natuurhistorische collecties in Nederland!

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Naturalis!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events
Wij maken gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik van de website te analyseren en te kunnen verbeteren.
Ik ga akkoord
Privacy Policy