Logo Natuurmuseum BrabantNatuurmuseum Brabant is het natuurmuseum over natuur en landschap van Noord-Brabant. Het is gevestigd aan de Spoorlaan in Tilburg, in de voormalige villa van lakenfabrikant Guillaume J.D. Pollet. De collectie van Natuurmuseum Brabant bestaat uit opgezette dieren van alle soorten en maten, dieren ‘op sterk water’, gedroogde planten, stenen, mineralen, fossielen en oudheidkundige objecten.
Met name de insectencollectie en het herbarium zijn van grote wetenschappelijke waarde. Er wordt studie aan gedaan door onze eigen conservatoren en door andere instituten. Werkgroepen van de KNNV Tilburg helpen de conservatoren daarbij en dragen, o.a. door veldwerk in natuurgebied de Kaaistoep, bij aan de groei van de verzameling.

In Natuurmuseum Brabant ontdek je op een leuke, interactieve manier alles over het leven van planten en dieren, met een speelse knipoog naar de mens.

In de OO – ZONE doe je zelf natuuronderzoek aan echte materialen- als je acht jaar of ouder bent.
Onze tentoonstelling ‘Brabant in de Ban van Buiten’ laat je kennismaken met het prachtige Brabantse landschap en zijn bewoners. In ‘De Reis’ ga je –in een echte trein!- op reis van leven tot aan de dood. En dan hebben we het nog niet over onze tijdelijke tentoonstellingen.

(Bron: Logo en teksten van http://www.natuurmuseumbrabant.nl/)

Contactgegevens

Spoorlaan 434
5038 CH  Tilburg
Nederland

T:  +31 13 5353935

E: info@natuurmuseumbrabant.nl 

of: receptie@natuurmuseumbrabant.nl

Wwww.natuurmuseumbrabant.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Natuurmuseum Brabant is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag. Op maandagen, Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

krokusvakantie 2019

vakantie midden
ma 25 feb geopend 10-17
vakantie zuid
ma 4 mrt geopend 10-17

Entreeprijzen (2019):
– Kinderen t/m 3 jaar gratis
– 4-17 jaar € 9,95
– Volwassenen € 11,95
– 65 + € 10,95 (vrijdags gratis!)
– CJP 13-17 jaar € 8,95
– CJP >18 jaar € 10,95
– WNF Rangers € 8,95 (Gratis met coupon)
– Vrienden NMB gratis
– Museumkaart gratis
– KNNV-leden afdeling Tilburg: gratis
– Brabants Landschap: gratis
– Natuurmuseum Brabantpas: € 1,65

Wanneer u gebruik maakt van een arrangement, betaalt u altijd de prijs die op de coupon of op het arrangement vermeld staat. Eventuele kortingsacties of andere kortingen zijn dan niet geldig.

Groepen:
(vanaf 10 personen, prijzen per persoon)
– groep volwassenen: € 10,95
– groep kind 4-17: € 9,95
– groep 65+: € 10,95

Overige prijzen:
– verjaardagsfeestje kind € 14,25
– verjaardagsfeestje begeleider € 12,35
– rondleiding € 56,50
Voor een Verjaardagsfeestje is het noodzakelijk om te reserveren.

uitrijkaart parkeergarage Knegtel: € 4,75

Plattegrond:

Helaas heeft het Natuurmuseum Brabant geen online plattegrond beschikbaar

Geschiedenis:

In 1935 werden de deuren van Natuurhistorisch Museum Tilburg geopend. Het werd opgericht door de Gemeente Tilburg, samen met de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (het tegenwoordige Arcadis). Het museum was toen gehuisvest in de voormalige intendantswoning van Koning Willem II, tegenover het paleis. Een enthousiaste groep natuurliefhebbers van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) stond aan de wieg van een mooie verzameling. Die liefhebbers zijn er nog steeds, ze helpen het museum bij het op peil houden van de collectie.

In die eerste jaren werd het museum geleid door een leraar biologie van de Rijks-HBS, dr. A. Liernur. In 1954 is hij opgevolgd door de heer W. van Boextel. In die eerste decennia heeft het museum een enorme collectie opgebouwd. Die collectie stond steeds in dienst van het hoofddoel van het museum: het bevorderen van de waardering voor de natuur, wat later natuur- en milieueducatie is gaan heten.

Begin jaren ’60 had het museum het heel moeilijk. Het werd bijna wegbezuinigd en het gebouw moest worden gesloopt voor de aanleg van de Paleisring. Heel Tilburg ging in die tijd op de schop voor de ‘modernisering’. Collecties en tentoonstellingen werden ondergebracht in een noodgebouw aan de Kloosterstraat, een voormalige textielververij.

Het museum overleefde dit alles, vrijwel alle scholen in de stad kwamen er met hun klassen naartoe. In 1976 ging Van Boextel met pensioen en werd hij opgevolgd door drs, A. van Berge Henegouwen. Onder zijn leiding en die van zijn opvolger (1979), dr. F. Ellenbroek, heeft het museum een enorme groei en professionalisering doorgemaakt. In 1985 kon het museum verhuizen naar zijn huidige locatie: de voormalige Lagere Technische School aan de Spoorlaan, inmiddels een Rijksmonument. In de jaren ’90 werd een milieueducatief centrum aan het museum toegevoegd, dat inmiddels helemaal in het museum is geïntegreerd.

Vanaf 1993 heet het museum Noordbrabants Natuurmuseum en – kortheidshalve – is dat in 2003 veranderd in Natuurmuseum Brabant. Het museum wordt ondersteund door gemeentelijke, provinciale en landelijke subsidies en vervult in Brabant een voortrekkersrol, die in 2006 bekroond werd met de Brabantse Museumpenning.

In 2004 opende Natuurmuseum Brabant een nieuwe permanente expositie volgens een heel nieuw, veel breder concept: van een museum over de natuur veranderde hiermee het museum in een museum over het leven. Het museum stelt sinds de oprichting en tot op de dag van vandaag de mens centraal: de mens als beheerder van de natuur, de mens als product van een biologische én culturele evolutie.

In 2010 werd een nieuw hoogtepunt aan de geschiedenis toegevoegd: de OO – ZONE werd geopend, het Ontdek- en Onderzoeksdomein voor Natuur. In dit gloednieuwe concept kunnen bezoekers vanaf hun onderzoekstafels met een scanpas zelf echte materialen uit de vitrinelades halen. Het bleek een enorm succes. In 2011 kreeg het museum ook het naastgelegen pand van het voormalig Scryption in bruikleen. Sindsdien is er het prachtige skelet van een Potvis te bewonderen en verzorgt het museum er tentoonstellingen.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1935

De collectie van Natuurmuseum Brabant bestaat uit opgezette dieren van alle soorten en maten, dieren ‘op sterk water’, gedroogde planten, stenen, mineralen, fossielen en oudheidkundige objecten.
Met name de insectencollectie en het herbarium zijn van grote wetenschappelijke waarde. Er wordt studie aan gedaan door onze eigen conservatoren en door andere instituten. Werkgroepen van de KNNV Tilburg helpen de conservatoren daarbij en dragen, o.a. door veldwerk in natuurgebied de Kaaistoep, bij aan de groei van de verzameling.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Natuurmuseum Brabant!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events