Natuurmuseum 'De Wielewaal'

Lou en Marijke Rijneveld begonnen in 1998 het natuurmuseum op de voormalige boerderij. Het natuurmuseum geeft een blik op de prachtige en gevarieerde natuur van Het Groene Hart. Bijna alle opgezette dieren en vogels zijn slachtoffer van het verkeer. Door het steeds drukkere verkeer en de oprukkende bebouwing verdwijnen steeds meer unieke natuur- en cultuurlandschappen. Lou brengt met muurschilderingen de opgezette vogels en dieren weer terug in hun unieke omgeving. Hiermee wordt een sfeervol beeld gegeven van de rijke natuur om ons heen.

Inmiddels is de verzameling zo ver uitgebreid dat er verschillende expositieruimtes zijn waar de vogels en dieren bewonderd kunnen worden. Daarnaast bieden de ruimtes mogelijkheden voor vergaderingen, bijeenkomsten en kinderfeestjes.

Op het terras kunt u genieten van een kop koffie of thee met eigengebakken koek, met een prachtig uitzicht op de boerentuin. In de verschillende seizoenen kunt u genieten van de bloemenpracht en de moestuin met oude gewassen. In het najaar verkopen we pompoenen, sierkalebassen en andere producten van het land.

Het museum is rolstoelvriendelijk. Bovendien is er een aangepast toilet aanwezig.

(Bron: logo en teksten van www.museumdewielewaal.nl)

Contactgegevens

Tiendweg 26
3411 NB Willige Langerak (Lopik)
Nederland

Tel. 0182 384454

Emarijke@museumdewielewaal.nl

Wwww.museumdewielewaal.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Het natuurmuseum is geopend van zaterdag 25 februari ( vanaf de voorjaarsvakantie) t/m  dinsdag 31 oktober,

Vanaf 25 februari tot en met 31 oktober geopend
op de volgende openingstijden.

Maandag:    gesloten (behalve in de vakanties, dan vanaf 13:00)
Dinsdag:      10:00u – 17:00u
Woensdag:  10:00u – 17:00u
Donderdag: 10:00u – 17:00u
Vrijdag:        10:00u – 17:00u
Zaterdag:     10:00u – 17:00u
Zondag:       gesloten

De klompenwinkel is het gehele jaar geopend.
Van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Entreeprijzen (2019):

Binnen onze openingstijden bent u altijd welkom om een bezoek te brengen aan het museum, de tuin en het terras.
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een speurtocht.
In ons museumwinkeltje verkopen we souvenirs, kaarten en cadeauartikelen.

Entree voor het museum (2019):
€ 4,50 voor volwassenen.
€ 2,50 voor kinderen tot 12 jaar.

Plattegrond:

Helaas heeft het museum geen online parkplattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Doordat het museum helemaal uit eigen initiatief en uit eigen hand is opgezet zit er achter elke vogel en elk schilderij wel een verhaal. De informatiebordjes bij de preparaten laten precies zien waar de vogel gevonden is en wat de doodsoorzaak is. De geschilderde landschappen vertellen hun verhaal door hun geschiedenis maar ook vanwege de bijzondere natuur die er voorkomt.

De Middelste molen van Cabauw
Een van de muurschilderingen laat de Middelste molen van Cabauw zien. Achter dit schilderij zit een verhaal: de oorsprong van de boerderij. In Cabauw stond in 1773 een rij van drie molens die de polders van Lopik bemaalden. Molenaar Cornelis Versteegt pachtte en bewoonde de middelste molen van 1855 tot 1884. In 1884 besloot hij om zijn geluk in Amerika te beproeven. Met zijn vrouw en acht kinderen ging hij met de Holland-Amerikalijn naar Amerika. Het gekochte land bleek er bij aankomst niet te zijn: Hij was bedrogen. Omdat zijn vrouw erg veel heimwee had keerden ze zonder geld terug in Nederland. De molen was inmiddels weer verpacht. De Familie probeerden hun nieuwe bestaan in Willige Langerak op te bouwen. Cornelis werd boeren-timmerman. Al gauw bouwde hij ook boerderijen. Toen zijn dochter Merrigje plannen kreeg om met Laurens Rijneveld te trouwen bouwde hij op een buitenstuk van de Rijnevelden een Boerderij. Deze boerderij werd rond 1904 gebouwd.
Tot op de dag van vandaag wordt deze boerderij door Rijnevelden bewoond. Lou Rijneveld als derde generatie.

Toekomst
Inmiddels is het natuurmuseum uitgebreid en bezit het een unieke collectie van vogels en dieren uit de omgeving. Maar de drijfveer blijft het zelfde. Het gaat niet om de hoeveelheid vogels en de grootte van de collectie, maar om het bewust maken van de unieke natuur om ons heen. Het museum heeft nu drie expositieruimten die met elkaar één geheel vormen.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1998

Leuk gezellig klein museum.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Natuurmuseum ‘De Wielewaal’!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events