Logo natuurmuseum Fryslan

Logo natuurmuseum Fryslan

Het Natuurmuseum Fryslân een museum voor kinderen, ouders en grootouders, natuurliefhebbers en iedereen die wel eens een potvis van nabij wil zien, een rondje boven Fryslân wil vliegen of over de bodem van een sloot wil lopen. Zelf doen en beleven staat centraal in het museum en maken dit tot het natuurleukste museum van Fryslân!
De natuur van Fryslân: Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden.
In de tijdelijke expositiezaal zijn wisselende tentoonstellingen te zien waardoor er altijd iets nieuws te bekijken is.
atriumbamboe Het atrium is het centrale hart van het museum. De voormalige binnentuin van het weeshuis is in 2005 voorzien van een glazen kap. Op deze manier is een prachtige ruimte ontstaan; buiten en binnen tegelijk.

(Bron: Logo en teksten van www.natuurmuseumfryslan.nl)

Contactgegevens

Schoenmakersperk 2
8911 EM Leeuwarden
Nederland

T: 058 233 22 44

E: info@natuurmuseumfryslan.nl

Wwww.natuurmuseumfryslan.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

dinsdag t/m zondag
10.00 – 17.00 uur

In de voorjaarsvakantie 16 februari t/m 3 maart: dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Het museum is gesloten op Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Eerste Kerstdag.

In de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus extra vroeg en ook op de maandagen!

Entreeprijzen (2019):

Wegens technische problemen is de OnderWaterSafari voor onbepaalde tijd gesloten. We zijn aan het onderzoeken hoe we deze problemen op een structurele manier kunnen oplossen. De verwachting is dat dit een paar maanden in beslag zal nemen.

De hier vermelde prijzen zijn inclusief OnderWatersafari. Omdat deze zaal tijdelijk gesloten is, krijgt u € 4,- korting op de entree. Deze korting is verwerkt in het ticketingsysteem.

– Volwassene: € 13,-
– Kinderen t/m 3 jaar: gratis
– Kinderen van 4 t/m 15 jaar: € 10,-
– Museumkaart, ICOM: gratis
– Cultuurkaart met CJP korting:
t/m 15 €7,00 boven de 15 jaar €8,50
– Vrienden: gratis (Ook vriend worden? Klik dan hier)
– 65+ : € 11,00
– Studenten:  €8,50
Het kan voorkomen dat een tijdelijke expositie dusdanig groot
en duur is, dat op de normale entreeprijs een toeslag wordt
geheven.

– Groepen vanaf 10 personen: € 11,- (mits van te voren gemeld!)

– Honden zijn in het museum niet toegestaan, uitzonderingen worden er gemaakt voor hulphonden.

Plattegrond:

Helaas heeft het museum geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Het Natuurmuseum Fryslân is in 1923 ontstaan. Zoals zoveel natuurmusea is ook dit museum ontstaan uit particulier initiatief. Enkele Leeuwarder natuurliefhebbers staken de koppen samen en besloten dat het hoog tijd werd dat er in Leeuwarden een natuurmuseum zou komen.
fugeltsje Gerrit Bosch (r) en Vollema in de Alde Feanen (1927). Vollema was rijksveldwachter te Grou en voorzag Bosch dikwijls van vogels.
De belangrijkste initiatiefnemer was Gerrit Bosch (in de volksmond Fûgeltsje Bosch geheten). In 1923 riep de toen dertigjarige Bosch alle natuurliefhebbers in Friesland op om zich in te zetten voor de oprichting van een Natuurhistorisch museum. Zijn eigen collectie van ‘ongeveer 150 opgezette vogels, 100 vogelhuiden en enkele zoogdieren’ was het begin. Op dit moment (2014) bevat de collectie ruim 280.000 voorwerpen.
Het museum heeft in de eerste jaren een zwervend bestaan gekend. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het museum in het gebouw in de Heerestraat. Daar heeft het tot 1987 gezeten. Tegen die tijd was het museum volkomen uit z’n krachten gegroeid en werd het hoog tijd dat er een nieuw onderkomen werd gevonden.

Uiteindelijk werd dat het Nieuw Stadsweeshuis aan het Schoenmakersperk. Dit historische gebouw midden in de oude binnenstad van Leeuwarden betekende een enorme uitbreiding van het vloeroppervlak van het museum. Het Nieuw Stadsweeshuis heeft van 1675 tot 1953 als weeshuis gefunctioneerd. In de toptijden woonden er honderden wezen in het huis.
meisjesslaapzaal 1939 1024. Na de sluiting van het weeshuis is de Stichting Het Nieuwe Stadsweeshuis opgericht. De Stichting beheert het vermogen dat het weeshuis uit nalatenschappen en schenkingen had opgebouwd. Met het geld uit het fonds kunnen activiteiten gesubsidieerd worden voor de Leeuwarder jeugd of een ander sociaal en/of maatschappelijk doel in Leeuwarden.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1923

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Natuurmuseum Fryslân !

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events