logo de bastei

logo de bastei

Het Natuurmuseum Nijmegen was een natuurmuseum in Nijmegen. Het museum was van 1978 tot oktober 2017 gevestigd in de voormalige Nieuwe Synagoge aan de Gerard Noodtstraat te Nijmegen.

Het museum heeft een grote verzameling dieren, planten en stenen, die afkomstig zijn van het Gelderse rivierengebied. Het Natuurmuseum Nijmegen heeft een collectie van ruim 35.000 objecten van muizenschedels tot mammoetbotten. Het museum beschikt over een documentatiecentrum met vele functies ook voor onderwijs.

Op 28 juni 2014 zijn het natuurmuseum en museum De Stratemakerstoren gefuseerd tot Stichting De Bastei. Per 2 oktober 2017 sloot het museum om vanaf januari 2018 verder te gaan in de in de Stratemakerstoren aan de Waalkade. De Bastei werd op 19 mei 2018 geopend.

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Duik het museum in en ga op reis door verleden, heden en toekomst. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland raak je het verleden en ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers. Beleef hoe de rivier hier stad en natuur verbindt!

Een brug in tijd en ruimte

Passend bij onze oudste stad van Nederland, de drukst bevaren rivier van Europa en de rijke natuur van nationaal landschap de Gelderse Poort slaat De Bastei een brug tussen historie en eigentijdse kwesties.

De locatie aan de Waalkade is daarvoor ideaal: de geschiedenis van de rivier gaat hier terug tot de vorming van het landschap en de vroegste geschiedenis van de stad. De archeologische vondsten bieden een unieke kans om kennis te nemen van de relatie die de stad vanouds heeft met de rivier. Dwaal door de historische straten van de stad en raak het Nijmegen van de 13e eeuw aan!

Ook riviermanagement is een belangrijk en actueel thema binnen het verhaal van de rivier. Zo zorgen rivierverruimingsprojecten in en rondom Nijmegen voor een klimaat-bestendig rivierenlandschap, waarbij veiligheid en ruimte voor natuur hand in hand gaan. In De Bastei Academie kun je zelf proberen de rivier vorm te geven, en bouw je mee aan de toekomst van het rivierenlandschap.

Educatie

Boek met je klas een veldles of groepsbezoek aan ons museum. De uitleenservice verzorgt de uitleen van meer dan 40 verschillende leskisten. Vooral voor het basisonderwijs zijn deze in te zetten bij lessen over natuur, milieu, wetenschap en techniek. Leskisten zijn vaak methode vervangend, onder het motto ‘niet meer, maar wel beter’.

Scholen uit gemeente Nijmegen kunnen bij ons terecht voor advies en informatie over NME-voorzieningen in de buurt.

Collectie

Met ruim 100.000 objecten is onze collectie uitgegroeid tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling. Particulieren of educatieve instellingen kunnen onder bepaalde voorwaarden objecten lenen uit onze collectie, bijvoorbeeld voor een lezing of spreekbeurt. Zo is het verre verleden ineens tastbaar als een leerling een miljoenen jaar oud fossiel in handen heeft.

(Bron: Logo en teksten komen van debastei.nl)

Contactgegevens

Gerard Noodtstraat 121
6511 ST Nijmegen,Nederland

Tel: 024-3297070

E: info@natuurmuseum.nl

Wwww.natuurmuseum.nl

Feiten

  • Ontstaan: 1980

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Gesloten: eerste kerstdag, oudjaarsdag, nieuwjaarsdag, eerste paasdag, Koningsdag, vrijdag van de Vierdaagse.

Zoovariaticket klein (368 x 227)

Klik op het ticket voor alle online prijzen

Entreeprijzen (2019):

Volwassene: € 8,00
Kind (4 t/m 15 jaar)  € 5,00
Gezinskaart*: € 21,00
Vriend van De Bastei: gratis
Museumkaart**: gratis
BankGiro Loterij VIP-kaart: gratis
Groepen v.a. 10 personen
korting van € 1,00 p.p. (vooraf reserveren)
CJP, Cultuurkaart, Studenten: € 5,00
Bibliotheekpas, LUX-pas: korting van € 1,00
BSO-groepen: € 4,00 p.p.
* Een gezinskaart is geldig voor 2 (groot-)ouders en 2 à 3 kinderen.
** De Museumkaart is ook te koop in De Bastei.

Scholen:
– Museum-/veldlessen: € 3,00 p.p.
– Museum-/veldles inclusief museumbezoek: € 4,00 p.p.
– Rondleiding Bastei: € 4,00 p.p.

Rondleidingen:
€ 50,00 per rondleiding (exclusief entree, maximaal 15 personen, alleen op afspraak, minimaal een week van tevoren boeken via boekingen@debastei.nl)

Plattegrond:

Helaas heeft het museum geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Het Natuurmuseum Nijmegen werd in 1980 opgericht. De collectie van het Natuurmuseum Nijmegen bestond toen voornamelijk uit Nijmeegse schoolverzamelingen met veel exotische objecten. Een belangrijke oude schoolcollectie is de Canisius collectie, een verzameling natuurhistorische objecten die in augustus 1983 aan het Natuurmuseum werd geschonken door het Nijmeegse Canisius College. Na 1990 werd de collectie enthousiast uitgebreid met natuurhistorische objecten uit de regio. Het relatieve aandeel van de schoolverzamelingen nam af. De collectie groeide uit tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1980

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Natuurmuseum Nijmegen!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events