Logo Natuurpark Lelystad het Flevo landschap

Het Natuurpark Lelystad is een natuurrijk recreatiegebied bij Lelystad dat beheerd wordt door de stichting Het Flevolandschap. Het is ontstaan in de jaren 1970 omdat Artis, de dierentuin in Amsterdam, behoefte had aan extra ruimte voor grote hoefdieren. In het park worden op grote omheinde terreinen allerlei dieren gehouden die in het wild niet vaak meer voorkomen. Het totale gebied is 400 hectare groot.

Een aantal van de dieren vormt onderdeel van een fokprogramma dat herintroductie in het wild of versterking van nog aanwezige populaties mogelijk maakt.

In het park zijn ook een gereconstrueerde prehistorische nederzetting en een scheepswrak uit de 19e eeuw te bezichtigen.

Het bezoekerscentrum, de fietspaden en wandelroutes zijn vrij toegankelijk. Auto’s kunnen betaald en bewaakt worden geparkeerd. Begunstigers van Het Flevo-landschap parkeren gratis. Het park is toegankelijk voor mensen met een handicap. Er zijn ANGO-rolstoelen en fietsen te huur.
Oog in oog staan met een kudde galopperende przewalskipaarden of een rotte wroetende zwijnen? Of een dierentoren vol bijzondere bewoners bekijken? Ooit ooievaars zien broeden in een hoge boom? Of een groep kalveren van Pater Davidsherten zien ravotten? Het is allemaal mogelijk in Natuurpark Lelystad. Voor veel Flevolanders is dit park een begrip en dé plek om een ochtend of middag rond te dwalen in wat wel ‘het landgoed van Het Flevo-landschap’ wordt genoemd.

Het park is geen natuurgebied in strikte betekenis, maar wel een zeer natuurrijk terrein met een afwisselend, waterrijk en parkachtig landschap. Er leven met uitsterven bedreigde diersoorten zoals wisent, Przewalskipaard, otter, bever en Pater Davidshert. Ook minder bedreigde diersoorten zoals wild zwijn, edelhert, eland en ooievaar zwerven er rond. Natuurlijk ontbreekt de ‘echt wilde’ fauna niet. Overal in het park zijn ree, konijn, vos, wezel, hermelijn of bunzing waar te nemen. De vogelbevolking in dit afwisselende landschap met vooral loofhout is bijzonder rijk. In de Prehistorische Nederzetting wordt getoond hoe mensen leefden in de tijd dat grote hoefdieren nog algemeen voorkwamen. In Natuurpark Lelystad wordt met succes meegewerkt aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s van natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland. Natuurpark Lelystad is internationaal bekend geworden door herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië en wisenten in Rusland en Letland.

Een bezoek aan Natuurpark Lelystad begint bij het bezoekerscentrum. De gastheren en gastvrouwen vertellen u graag over de vele bezienswaardigheden en bijzonderheden in het park. Bij hen kunt u ook terecht als u wilt weten welke activiteiten er zijn, zoals rugzakroutes, speurtochten, excursies of workshops.

Het bezoekerscentrum verkoopt verschillende streekproducten, leuke dingen voor kinderen en diverse boeken. Ook is er een leerzame ontdekwand, kinderen kunnen zelf een eigen beverburcht bouwen en er draait een mooie natuurfilm voor jong en oud. Daarnaast zijn er verschillende opgezette dieren te zien.

Naast het bezoekerscentrum ligt restaurant Willem Barentsz, waar u kunt genieten van een drankje of een maaltijd en van het prachtige uitzicht over de grote plas! Buiten het bezoekerscentrum is nog veel meer te beleven. Er liggen een natuurspeelpark, een watertuin en een buitentheater.

Op zoek naar een leuk uitstapje? Wat dacht u ervan om oog in oog te komen staan met een kudde galopperende przewalskipaarden, imposante edelherten of wroetende zwijnen? Wel eens een eland of wisent in het echt gezien? Ooit ooievaars zien broeden? Of Pater Davidsherten zien ravotten? Het is allemaal mogelijk in Natuurpark Lelystad. Het is soms wel even zoeken, de dieren leven in zeer ruime gebieden.

Het park, is zo ingericht dat bezoekers zich er thuis voelen en al snel in de ban komen van het boeiende leven van de dieren. Kilometers lange fiets- en wandelpaden slingeren door het bosrijke terrein, waardoor een wandeling of fietstocht een ontdekkingstocht door de natuur is. In het bezoekerscentrum kunt u fietsen huren, zodat u het volledige park kunt bezoeken. Voor de kinderen is er ook voldoende te zien en te beleven. Zij kunnen hun kennis bijspijkeren met een speurtocht of rugzakroute, of zich uitleven in de speeltuin. Een bezoek aan Natuurpark Lelystad is dan ook zeker de moeite waard.

Elke dag om 15.00 uur worden de otters gevoerd. Heb je een vraag aan de boswachter? Stel hem meteen.

(Bron: Logo en teksten van www.flevo-landschap.nl/gebieden/gebied-detailpagina/23/natuurpark-lelystad)

Contactgegevens

Bezoekerscentrum:

Vlotgrasweg 11
8219 PP Lelystad
Nederland

Tel: 0320 – 286 130

E: n.v.t.

Wwww.flevo-landschap.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Natuurpark Lelystad is 24/7 geopend

Bezoekerscentrum:

Dagelijks open van 12.00 tot 17.00 uur.
Van november t/m februari dagelijks van 12.00 tot 16.00 uur.

Entreeprijzen (2019):

Bezoekerscentrum:

De toegang is gratis

Parkeren kost €3,-
U kunt ook fietsen huren voor €5,50 per dag

Geschiedenis:

Helaas hebben we nog niks kunnen vinden over het ontsaan van het park

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1970

Klik hier voor alle dagelijkse en bijzondere activiteiten!

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Natuurpark Lelystad!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events