Logo rundveemuseum Aat GrootesDe Stichting Rundveemuseum Aat Grootes heeft in het Westfriese dorp Aartswoud een rundveemuseum opgezet. Een ‘levend’ museum waarin tal van bedreigde oude Hollandse rundveerassen door raszuivere fok voor ondergang worden behoed. Een museum met een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijden.

Sinds april 2016 is het Rundveemuseum door de Stichting Zeldzame Huisdieren erkend als Educatief Centrum. Deze stichting waakt over het levend erfgoed van ons land en zet zich in voor het behoud van authentieke landbouwhuisdieren. En dat sluit precies aan bij de doelstelling van het Rundveemuseum. Vee van eigen bodem is het behouden waard.

De veestapel wordt gerund door tien mensen met een verstandelijke beperking, die door dat werk een zo gewoon mogelijk maatschappelijk bestaan zullen leiden. Een museum tenslotte dat samen met de gerenoveerde stolpboerderij van Aat Grootes nog altijd de geest ademt van het eind van de negentiende eeuw.

In het museum wordt voorlichting gegeven over de oorspronkelijke koeienrassen. Er staan onder andere rode en zwarte lakenvelders, de zwarte Blaerkop, een Witrik, een zwartbonte Fries. De historie van de stolpboerderij en niet te vergeten de figuur Aat Grootes komen uitgebreid aan bod in het museum.

Na een voorbereidingsperiode van 7 jaar is in maart 2012 gestart met de bouw van het museum. De bouw werd in het najaar van 2012 afgerond en op 26 april 2013 is het museum onder grote belangstelling feestelijk geopend. Een prachtig moment voor iedereen die zich heeft ingezet voor het eerste ‘Levende’ museum van Nederland.

(Bron: Logo en teksten van www.rundveemuseum.nl)

Contactgegevens

Schoolstraat 43
1719 AT  Aartswoud
Nederland

Tel.Meindert Nieuweboer (voorzitter): 06-53739345
Aart de Wit (secretaris): 06-13924199

Einfo@rundveemuseum.nl

Wwww.rundveemuseum.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Het Rundveemuseum is in de periode van 22 april tot 15 september
geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 16.30 uur.

In het winterseizoen (15 september- 21 april) wordt er op de eerste zondag van elke maand een ‘Open Stal Zondag’ gehouden van 13.00 uur tot 16.30 uur. Voor speciale themazondagen en gewijzigde openingstijden: zie onder Nieuws.
In verband met onze theatervoorstellingen op het erf is het museum op 27 mei en 3 juni voor normaal bezoek gesloten.

Groepen met rondleiding kunnen het museum op afspraak  info@rundveemuseum.nl  bezoeken, ook buiten de openingstijden.

Ook is het museum buiten de openingstijden te reserveren als inspirerende vergaderlocatie of voor een andere bijeenkomst.

Toegangsprijzen (2019):

Volwassenen: € 3,50 per persoon

Kinderen 4 t/m 12 jr: € 1,50

Kinderen 0 tot 4 jr: gratis

Ook kan op afspraak een rondleiding worden verzorgd voor groepen van minimaal 10 personen.

Geen pin aanwezig!

Plattergrond:

Het museum heeft helaas nog geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Het Rundveemuseum dankt zijn naam aan Aat Grootes, de vroegere eigenaar en bewoner van de boerderij. Met zijn vrouw Alie en hun kinderen Piet, Marijke en Gré heeft hij er gewoond en gewerkt tot zijn dood in 1998.

Hij was een karakteristieke man die hield van het plattelandsleven in Aartswoud. In de zomer herkenbaar aan zijn overall en met een rode zakdoek op zijn hoofd. In de zomer molk hij zijn 20 koeien in het land. In de winter stonden de koeien op stal in de stolpboerderij.

Verre reizen waren niet aan Aat Grootes besteed. Zijn leven speelde zich af in en om het dorp Aartswoud. De vele verhalen en anekdotes die over hem zijn opgetekend geven u in het Rundveemuseum een beeld van het plattelandsleven in de twintigste eeuw.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 2013

Oppervlakte: ?

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Rundveemuseum Aat Grootes!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events