logo Teylers Museum

Het Teylers museum is lid van de Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties (SNNC) en bevat ook een mooie collectie waar dieren centraal staan. Daarnaast zijn er altijd activiteiten voor kinderen.

(bron: logo, teksten van www.teylersmuseum.nl)

Contactgegevens

Spaarne 16
2011 CH Haarlem
Nederland

Tel: 023-5160960

E

Wwww.teylersmuseum.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

– di t/m vrij: 10:00 – 17:00 uur
– za,zo & feestdagen: 11:00 – 17:00 uur

Het museum is gesloten op:
– maandag
– Nieuwjaarsdag (1 januari)
– 1e Kerstdag (25 december)

Entreeprijzen (2019):

– Volwassenen: €14,00
– 6 t/m 17 jaar: €2,00
– Groepen (v.a.10 personen): €12,00
– CJP: €8,00
– Combiticket*: €15,00
* Met het combiticket bezoekt u zowel Teylers als het Frans Hals Museum voor maar vijftien euro. Het ticket is 48 uur geldig. Let op: er kan een toeslag geheven worden bij grote tentoonstellingen in het Frans Hals Museum en/of Teylers Museum.

GRATIS ENTREE VOOR
– 0 t/m 5 jaar
– Museumkaart (tijdens Watteau vragen ze een toeslag van €2,00)
– Vrienden
– I Amsterdam City Card
– Vereniging Rembrandt
– ICOM
– HaarlemPas
– BankGiro Loterij VIP-KAART

Tickets zijn verkrijgbaar bij de kassa. U kunt ook online tickets kopen.

Gratis audiotour
Wil je meer weten over de fraaie gebouwen en de bijzondere collecties? Beluister dan onze audiotour boordevol boeiende verhalen. Hij is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans. De audiotour is gratis af te halen bij de museumkassa.

Gratis rondleiding
Elke zondag is er onder het motto “Teylers Tour” om 14.00 uur een gratis rondleiding (excl. entree) langs de hoogtepunten in Teylers Museum, aangeboden door de Vrienden van Teylers Museum. Reserveren is niet nodig.

Tijdens de voorjaars-, herfst- en kerstvakantie is Teylers Museum extra geopend op maandagen van 11:00 uur tot 17:00 uur 

Plattegrond:

Helaas heef het museum geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Teylers Museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Levend in de tijd van de Verlichting had hij grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Vanuit de gedachte dat kennis de mensheid kon verrijken, legde hij op beide terreinen verzamelingen aan. In zijn testament bepaalde hij dat zijn vermogen moest worden ondergebracht in een stichting die onder meer de bevordering van kunst en wetenschap tot doel had.

Het eerste museum van Nederland

De uitvoerders van Teylers testament besloten het eerste museum van Nederland te bouwen waarin voorwerpen van kunst en wetenschap verenigd zouden worden. De boeken dienden voor studie, de natuurkundige instrumenten werden gebruikt voor demonstraties, terwijl over de tekeningen werd gediscussieerd tijdens kunstbeschouwingen. Fossielen en mineralen speelden een rol bij de openbare lessen.

Het gebouw

Achter Teylers woning in de Damstraat werd een ‘boek- en konstzael’ gebouwd. Deze Ovale Zaal werd in 1784 opengesteld voor bezoekers en is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. Teylers Museum is hiermee het eerste museum van Nederland, dat vanaf 1784 onafgebroken voor het publiek is opengesteld en waar de collecties in hun authentieke samenhang te zien zijn. Het gebouwencomplex van Teylers Museum beslaat meer dan 200 jaar bouwgeschiedenis. Pieter Teyler van der Hulst, naar wie het museum genoemd is, woonde in het huis aan de Damstraat 21. Na zijn dood werd achter het woonhuis in 1784 de Ovale Zaal voor publiek geopend. Vijftig jaar later vonden de eerste uitbreidingen voor de bibliotheek en kunstverzamelingen plaats. Bij het eerste eeuwfeest in 1878 besloot men tot de bouw van een nieuwe entree aan het Spaarne en de twee fossielenzalen en instrumentenzaal, nu de eerste zalen van het museum. Ruim honderd jaar later was Teylers Museum weer aan uitbreiding toe. In 1996 werd nieuwe vleugel geopend met een grote tentoonstellingszaal, een educatief paviljoen en een museumcafé.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1784

Het museum was het eerste museum van Nederland!

Zien en doen
Wil je weten wat er te zien en te doen is?

Bekijk het overzicht van onze tentoonstellingen en activiteiten.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Teylers Museum!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events