logo rijksuniversiteit GroningenHet Universiteitsmuseum van rijksuniversiteit Groningen is sinds 1934 een wetenschapsmuseum in het academische hart van de studentenstad Groningen. Het museum heeft een veelzijdige collectie, waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar over lopen.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de universiteit in de Nederlandse stad Groningen. De universiteit is gesticht in 1614 en daarmee één van de oudste universiteiten van Nederland.

Klassieke bovenzaal
De bovenzaal van het museum is ingericht als klassieke museumzaal met grote vitrinekasten waarin allerlei voorwerpen uit de 400-jarige geschiedenis van de universiteit zijn tentoongesteld, van medische preparaten tot wetenschappelijke instrumenten.

Anatomiekamer
De anatomiekamer is ingericht als een anatomisch theater. Te zien zijn bijzondere anatomische preparaten en modellen.

Daarnaast zijn er diverse wisselende voorstellingen en tentoonstellingen.

(Bron: logo en tekst van www.rug.nl)

Contactgegevens

Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a
9712 EA Groningen
Nederland

Tel: 050-3635083

E: universiteitsmuseum@rug.nl

Wwww.rug.nl/society-business/university-museum

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Dinsdag t/m zondag 13 – 17 uur.
N.B.: wegens een herinrichting van de zalen is de vaste collectie van het museum tot en met mei 2019 niet toegankelijk.

Feestdagen Gesloten :
Koningsdag (27 april)
Bevrijdingsdag (5 mei)
Hemelvaart (25 mei)

Entreeprijzen (2019):

Volwassenen: €3,00
0 t/m 4 jaar: Gratis
5 t/m 18 jaar: €1,50
CJP-Pas: €1,50
Museumjaarkaarthouders: Gratis
Studenten en medewerkers RUG: gratis

Het Universiteitsmuseum heeft voor groepen een speciale rondleiding uitgestippeld met een bezoek aan het Universiteitsmuseum, het Academiegebouw en enkele andere gebouwen.

Plattegrond:

Helaas heeft het museum geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Het Universiteitsmuseum werd door Prof.dr. A.G. Roos, rector magnificus, in 1932 opgericht in navolging van Leiden en Utrecht. Op zijn oproep aan hoogleraren en alumni ontving hij schenkingen en bruiklenen die een basis vormden voor het museum. De portretten, instrumenten, apparaten en documenten werden ondergebracht in het Corps de Garde, hoek Oude Boteringestraat en Lopende Diep.

In 1934 werd daar het Universiteitsmuseum geopend. Echter, de gevaarlijke omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog dwongen in 1944 tot sluiting. Na de oorlog verhuisde het museum naar de zolder van het academiegebouw waar in 1949 de heropening plaatsvond.

Sinds 1987 is het Universiteitsmuseum gehuisvest in het voormalige gebouw van de Universiteitsbibliotheek aan de Zwanestraat. De verzameling omvat een periode van bijna vier eeuwen. Jaarlijks komen er veel voorwerpen bij, zoals collecties wetenschappelijke instrumenten van laboratoria en instituten. Naast deze eigen verzameling beheert het museum de kunstvoorwerpen in het academiegebouw, waaronder de hoogleraarportretten in de senaatskamer.

In 2003 krijgt het Universiteitsmuseum de collectie van het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw en het Anatomisch Museum onder haar beheer als gevolg van sluiting van deze beide (eveneens universitaire) musea.

Na een reorganisatie, verbouwing en uitbreiding opent op 3 juni 2004 het vernieuwde Universiteitsmuseum haar deuren voor het publiek. Door het nieuwe ontvangstpaviljoen met mogelijkheid voor recepties is de ingang van de Zwanestraat verplaatst naar de Oude Kijk in ’t Jatstraat, wat een betere bereikbaarheid biedt.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1934

Kom elke eerste woensdag van de maand naar het Natuurspreekuur in het museum! Heb je een steen, schelp, een bot van een dier, een dode vlinder of iets anders uit de natuur? En heb je er altijd al meer over willen weten? De natuurexperts van het Universiteitsmuseum zitten voor je klaar.

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan museum van Rijksuniversiteit Groningen!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events