logo Universiteitsmuseum UtrechtGa samen op onderzoek uit en ontdek de wetenschapper in jezelf in het Universiteitsmuseum Utrecht. Hier kijk je mee over de schouder van wetenschappers van vroeger en van nu. Trek een labjas aan en doe zelf proefjes in het Jeugdlab. Museumtuin de Oude Hortus is, met zijn kassen vol exotische bomen en planten, een verrassend stuk groen midden in de stad: elk seizoen weer anders!

Daarnaast zijn er blijvende tentoonstellingen met opgezette dieren en met dieren op sterk water. Het museum is niet alleen een kijk museum, maar je kan er ook heel veel doen.

Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Hierbij staan wetenschapseducatie en -communicatie centraal en maken we gebruik van de rijke collectie academisch erfgoed.

Het museum is ingebed in de Universiteit Utrecht, daardoor zijn er korte lijnen naar actueel onderzoek en is er nauwe samenwerking met wetenschappers van hoog niveau.

Het gaat in het Universiteitsmuseum niet zozeer om het overdragen van kennis, maar over het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van begrip over hoe wetenschap werkt. Wij willen voorloper zijn op gebied van wetenschapscommunicatie en een belangrijke rol spelen in het tonen van de maatschappelijk impact van Utrechts onderzoek.

Wetenschapswijsheid, onderzoekend leren en actieve publieksparticipatie zijn daarom belangrijke uitgangspunten voor het Universiteitsmuseum.

Ga op onderzoek uit en ontdek de wetenschapper in jezelf in het Universiteitsmuseum Utrecht. Interessante en vreemde voorwerpen zoals opgezette dieren, skeletten en een deeltjesversneller geven een beeld van wetenschap en onderwijs van de Universiteit Utrecht. Museumtuin de Oude Hortus is een verrassend stuk groen midden in de stad. Elk seizoen is hier iets anders te zien. Je vindt er exotische bomen en planten zoals de Ginkgo biloba en de Victoria amazonica.

(Bron: logo en teksten van www.universiteitsmuseum.nl )

Contactgegevens

Lange Nieuwstraat 106
3512 PN Utrecht
Nederland

Tel: (030) 253 80 08

Einfo.museum@uu.nl 

Wwww.universiteitsmuseum.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Het Universiteitsmuseum is zeven dagen per week geopend van 10 tot 17 uur.

Het museum is gesloten op Koningsdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Op kerstavond en oudjaarsdag is het museum tot 16 uur geopend.

Entreeprijzen (2019):

Entreeprijzen museum en Oude Hortus
Volwassen: €8,00
tot 18 jaar: €4,50
tot 4 jaar: gratis
Museumkaart, ICOM-kaart, NVON-kaart en SVTE-kaart: gratis
Vrienden: gratis
Pabostudenten en docenten basis, voortgezet- en hoger onderwijs: gratis
Studenten en medewerkers van UU & UMC: gratis
Vrienden van het U-fonds met alumnipas: gratis
Studenten (niet UU): €4,50
65-plus: €4,50
U-pas: 50%
CJP: €4,50
Groepskorting museum (bij 10 of meer personen) per volwassene: €5,00

Tip! Familiekaart voor €22,50
Twee volwassenen en twee kinderen jonger dan 18 jaar. Elk extra kind krijgt 50% korting op de gebruikelijke entreeprijs.

Entreeprijs Oude Hortus (excl. Museumbezoek)
Eenmalig toegang Oude Hortus: €2,50
Onbeperkt toegang met het Hortusabonnement: €15,00*
Museumkaart en ICOM-kaart gratis
Vrienden: gratis
Studenten en medewerkers van UU & UMC: gratis
Vrienden van het Universiteitsfonds: gratis
* Je mag met een Hortusabonnement altijd één introducé meenemen.

Rondleidingen en entreeprijs groepen (op afspraak, vanaf 10 personen)
Tarief per rondleiding van 1 uur (exclusief entree p.p.): €50,00
Tarief per rondleiding van 1,5 uur (exclusief entree p.p.): €65,00

Plattegrond:

Helaas heeft het museum geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

De geschiedenis van de tuin van de Universiteit Utrecht gaat ver terug. In eerste instantie werd de tuin in 1639 aangelegd bij Sonnenborgh, waar nu het gelijknamige museum is gevestigd. In 1723 bleek Sonnenborgh te klein. De Hortus Botanicus werd daarom ingericht aan de Nieuwegracht. Daar deden studenten kennis op over planten, met name hun medicinale kracht.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden de Universiteit en de tuinen grotendeels naar De Uithof. De tuin raakte hierdoor in verval. Met deze dreiging werd de Stichting Vrienden van de Oude Hortus opgericht. Deze voerde met succes actie. Met de komst van het Universiteitsmuseum was het tweede leven van de tuin een definitief feit.

Wetenschap in de Oude Hortus

Medische wetenschap
Bij de start van de Hortus in 1639 heeft de tuin een duidelijk medisch accent: de Hortus op Sonnenborgh is gericht op de kennis van geneeskrachtige planten. De tuin heet dan ook Hortus Medicus. Ook nu heeft deze medische tuin een plek in de Oude Hortus als de Regiustuin. De verschillende perken in de Regiustuin bevatten uiteenlopende planten en kruiden met een geneeskrachtige werking.

Plantensystematiek
Wanneer in 1724  de Hortus verhuist naar de Nieuwegracht, ligt in Europa de nadruk op het in kaart brengen van de plantenwereld. De botanische wetenschap ontwikkelt zich onder bezielende leiding van de Zweedse arts en natuuronderzoeker Carolus Linnaeus. In 1735 verblijft hij drie jaar in Nederland en verricht baanbrekend werk op het gebied van plantensystematiek. Ten behoeve van deze wetenschap wordt de tuin ingedeeld in plantenfamilies.

Horti Ultraiectini Index
In Utrecht springt botanicus en chemicus Van Wachendorff het meest in het oog. De hoogleraar ontwikkelt in 1747 een eigen plantensysteem, de Horti Ultraiectini Index. Om zijn systeem te demonstreren, laat hij de tuin opnieuw aanleggen en werkt hij met plantennummers die naar zijn index verwijzen. Ook laat hij ten behoeve van zijn systeem een tweede oranjerie bouwen.

Landhuishoudkunde
In de eerste helft van de negentiende eeuw komt er aandacht voor de wetenschappelijke grondslagen en technologie van land-, bos-, en tuinbouw. Onder hoogleraar Jan Kops wordt naast plantkunde ook landhuishoudkunde gedoceerd. In 1815 werd Kops benoemd tot hoogleraar in de landhuishoudkunde en de kruidkunde te Utrecht. Uit memoires van oud-studenten van Kops blijkt dat zijn kennis van de botanie verouderd was en dat hij de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied niet meer heeft kunnen volgen.

Plantenfysiologie
Aan het eind van de negentiende eeuw neemt de aandacht voor de plantenfysiologie toe. Op dit vakgebied is de Utrechtse botanie zeer succesvol. Plantensystematiek verdwijnt definitief naar het tweede plan.

Voor de tuin heeft dit grote gevolgen, de studie naar de (chemische) processen in een plant vereist een heel andere omgeving dan de plantensystematiek. De bouw van een groot botanisch laboratorium, deels in de tuin, is een logische keus. Voor de beplanting betekent dit dat de kweek van materiaal voor plantenanatomie steeds meer grond in beslag neemt.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1918

Klik hier voor wat er te zien en te doen is

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Universiteitsmuseum Utrecht!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events