Logo komt van http://www.vsmm.nl/

Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum bestaat uit twee collecties.

Het Valkerij Museum geeft een beeld van de valkerij in de periode 1650 tot en met 1850, een periode waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het “vederspel”.
Het Sigarenmakerij Museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865 tot de neergang.

De schakel tussen Valkerij en Sigarenmakerij is de rijke Engelse valkenier Richard Hamond, een tijd lang woonachtig in Valkenswaard. Bij zijn overlijden in 1845 liet hij een kapitaal van 24.000 gulden na aan Jan van Best, die het in 1865 gebruikte om er een sigarenfabriek mee te starten.

In het Valkerijmuseum is alles te zien uit deze vervlogen tijden. Hoe leefden de mensen, wat trok hen aan in de valkenvangst, hoe en waar vingen en trainden zij hun valken?
Ervaar de fascinatie hoe ze rondgelopen hebben aan het hof van de Europese koningen, met hun valk op de hand, maar ook thuis belangrijk waren: de valkeniers uit Valkenswaard. Herbeleef de geschiedenis en maak kennis met de hedendaagse valkenier.

(Bron: logo en teksten van www.vsmm.nl)

Contactgegevens

Oranje Nassaustraat 8b
5554 AG Valkenswaard, Nederland

Tel: 040-2045111

E: info@vsmm.nl 

Wwww.vsmm.nl

Routebeschrijving

Openingstijden (2019):

Dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17.00 uur
Zondag na afspraak voor groepen van minimaal 10 personen

Het museum is gesloten: Nieuwjaarsdag, Carnaval, Koningsdag, Hemelvaart, eerste en tweede Kerstdag, oudejaarsdag.

Entreeprijzen (2019):

– Volwassenen: € 6,00 per persoon
– Volwassenen vanaf 65 jaar: € 4,00 per persoon
– Kinderen van 7 tot 18 jaar: € 4,00 per persoon
– Kinderen tot 7 jaar: gratis
– Museumkaart: gratis
– C.J.P. paspoort: 50% korting
– Groepen vanaf 15 personen: € 4,00 per persoon
– Schoolklassen: € 2,00 per persoon
Het is mogelijk om met PIN te betalen.

Groepbezoek:

Boekingen tijdens openingsuren mogelijk vanaf 8 personen.

Boekingen buiten de officiële openingstijden zijn op afspraak en in overleg mogelijk bij een groepsbezoek van minimaal 20 personen. Voor een groepsbezoek op zondagmiddag geldt minimaal 10 personen.

Groepsbezoek is niet mogelijk op de feestdagen dat het museum gesloten is (zie openingstijden).

Alle boekingen zijn inclusief gratis rondleiding.

Het heeft onze voorkeur als u voor uw boeking onderstaand inschrijfformulier gebruikt.
Eventueel kunt u ook via email (info@vsmm.nl) of telefonisch contact met ons opnemen

Plattegrond:

Helaas heeft het museum geen online plattegrond beschikbaar.

Geschiedenis:

Nadat Jan van Oorschot in 1974 was gepromoveerd met het proefschrift “Vorstelijke Vliegers en Valkenswaardse Valkeniers sedert de 17e Eeuw” is in 1976 de Stichting Museum Valkenswaard opgericht. In 1980 kent een drie weken durende tentoonstelling “Vier Eeuwen Valkerij Valkenswaard” grote belangstelling.

Op 25 januari 1986 opent burgemeester Bartels het Cultuurhistorisch Museum in de oude huishoudschool aan de Oranje Nassaustraat. In mei 1992 verhuist het museum naar het pand Markt 17, huize Gyrath. In januari 2001 verhuist het museum naar het gerenoveerde pand Carolus in de Oranje Nassaustraat. De naam van het museum verandert in 2004 in “Valkerij en Sigarenmakerij Museum”. In 2006 wordt het Sigarenmakerij Museum vernieuwd, dat op 24 april van dat jaar door de heer Hans Wiegel wordt geopend. Het museum wordt in juni 2007 erkend als geregistreerd museum in het Nederlands Museumregister. Het Valkerij Museum wordt grondig vernieuwd in 2008, waarna de toenmalige minister van landbouw, mevrouw Gerda Verburgh, het nieuwe museum op 22 januari 2009 feestelijk opent. Het Valkerij Museum is in 2010 lid geworden van de wereldorganisatie van de valkerij, The International Association for Falconry and Conservation of Birds of Prey (IAF). Het 25 jarig jubileum van het museum is in 2011 groots gevierd met een receptie, het opzetten van een historische vangplaats op de Leenderheide, een gelegenheidsexpositie “Tabaksplanters en koelies op Sumatra” en een theatervoorstelling over de valkerij en de sigarenmakerij.

Cijfers en bijzonderheden:

Ontstaan: 1976

In het Valkerijmuseum is alles te zien uit deze vervlogen tijden. Hoe leefden de mensen, wat trok hen aan in de valkenvangst, hoe en waar vingen en trainden zij hun valken?
Ervaar de fascinatie hoe ze rondgelopen hebben aan het hof van de Europese koningen, met hun valk op de hand, maar ook thuis belangrijk waren: de valkeniers uit Valkenswaard. Herbeleef de geschiedenis en maak kennis met de hedendaagse valkenier

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan het Valkerij en sigarenmuseum Valkenswaard!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep: Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events