Logo Stichting De PaardenkampStichting de Paardekamp is een stichting dat een rusthuis biedt aan paarden en pony’s.

Nederland telt naar schatting zo’n 45.000 bejaarde paarden en pony’s. Paarden zijn de trouwste en hardst werkende vrienden van de mens. Toch is er voor veel paarden na hun twintigste geen plaats meer. Daarom besloot de Soester dierenbeschermer de heer C.J. ’t Hart in 1962 om De Paardenkamp op te richten: een rusthuis waar oudere paarden en pony’s van een welverdiende en goed verzorgde oude dag kunnen genieten. De heer ‘t Hart begon destijds met een klein vervallen schuurtje op een stukje ruw land. Inmiddels heeft De Paardenkamp drie boerderijen in beheer met genoeg graas- en stalruimte voor ruim 120 paarden en pony’s.
De locaties van De Paardenkamp liggen te midden van de natuurgebieden van de Utrechtse heuvelrug, in het dorp Soest. Paardenliefhebbers van jong tot oud zijn van harte welkom om de paarden te bezoeken op de locaties Boerderij Vosseveld en Boerderij Het Gagelgat.

Bij zo’n bezoek kunt u zelf kiezen wat u wilt. Een rondleiding door een van onze medewerkers, een film kijken over ons werk, zomaar wat rondlopen, de paarden aandacht of iets lekkers geven, een kopje koffie drinken in de bezoekersruimte van Vosseveld, even struinen in  het winkeltje van Vosseveld (hebbedingetjes voor paardenliefhebbers) of het Gagelgat (streek- en moestuinproducten), ontdekken hoe het boerenleven hier was in de interactieve verhalenroute in Het Gagelgat, een speurtocht doen of een rondwandeling maken langs de kuddes in onze weiden.

Geschiedenis

Soester dierenbeschermer ‘t HartIn 1962 is De Paardenkamp opgericht door de heer C.J. ‘t Hart, secretaris van de Dierenbescherming afdeling Soest. Hij was een dierenbeschermer in hart en nieren en haalde overal en nergens oude dekens, voederbakken en vooral voer vandaan voor de honden en katten in het asiel.Zo kwam hij ook op het abattoir voor slachtafval. Daar zag hij op een dag een oud, afgedankt paard staan, gereed voor de slacht. Dat bracht hem op het idee een rusthuis voor paarden te starten. Hij vond dat paarden na een werkzaam en dienstbaar leven een rustige oude dag verdienen.

Al 500 pensionado’s
Op 19 januari 1962 was stichting De Paardenkamp een feit en in april kwam de eerste bewoner: boeren werkpaard Corrie uit Markelo werd welkom geheten door maar liefst 400 bezoekers. Na Corrie hebben inmiddels al ruim 500 paarden en pony’s hier van hun pensioen kunnen genieten. Goed verzorgd door deskundige medewerkers, vertroeteld door vrijwilligers, bezoekers en natuurlijk door hun voormalige eigenaren/verzorgers.

De bewoners van De Paardenkamp
In het begin kwamen er voornamelijk werkpaarden: van de schillenboer, de melkboer, de groenteboer of de bode. Maar er waren ook politiepaarden, orgelpaarden en zelfs een circuspaard. Heel bijzonder was Elsje, die jarenlang de ponytram van de dierentuin in Amersfoort had getrokken en pas op haar 50ste jaar is overleden: het oudste paard in Nederland ooit. Meer lezen over onze oud-bewoners.

Uitbreiding
Sinds de jaren tachtig krijgt De Paardenkamp zóveel plaatsingsverzoeken dat er een lange wachtlijst is ontstaan. De mogelijkheid tot uitbreiding in 2004 is dan ook met beide handen aangegrepen. In De Birkhoeve konden nog eens 60 paarden worden ondergebracht.

(Bron: logo, foto’s en tekst van: www.paardenkamp.nl)

Routebeschrijving

Contactgegevens

Boerderij Vosseveld
Bezoekadres:
Birkstraat 96 Soest
3768 HL Soest, Nederland

Tel: 035 6016089

E: info@paardenkamp.nl

Boerderij Het Gagelgat
Bezoekadres:
Birkstraat 107 Soest, Nederland

Tel: 035 6012325

E: info@gagelgat.nl
Of via hun contactformulier

W: www.paardenkamp.nl

Elke dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur, behalve op Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Eerste Kerstdag.

Op de eerste zaterdag van september sluiten de poorten om 14.00 uur.

De toegang is gratis maar een donatie voor de stichting wordt zeer op prijs gesteld.
Stichting de Paardenkamp heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar.

Advertentie

adverteren op zoovaria.com
Ontstaan: 1962
Oppervlakte: 10 hectare
Aantal diersoorten: 10
Dierentuinvergunning: nee

U bent van harte welkom voor een bezoek en rondleiding. Tijdens onze openingstijden kunt u altijd terecht. Komt u met meer dan acht personen, dan is het handig om van tevoren contact op te nemen.

Wat is er te doen?
Bij zo’n bezoek kunt u zelf kiezen wat u wilt. Een rondleiding door een van onze medewerkers, een film kijken over ons werk, zomaar wat rondlopen, de paarden aandacht of iets lekkers geven, een kopje koffie drinken in de bezoekersruimte van Vosseveld, even struinen in het winkeltje van Vosseveld (hebbedingetjes voor paardenliefhebbers) of Het Gagelgat (streek- en moestuinproducten), ontdekken hoe het boerenleven hier was in de interactieve verhalenroute op Het Gagelgat, een speurtocht doen of een rondwandeling maken langs de kuddes in onze weiden.

Onze bezoekers
Jaarlijks bezoeken ruim 25.000 mensen De Paardenkamp en dat aantal groeit. Mensen uit alle windstreken, jong en oud, alleen of in groepsverband, met de hele klas of met de familie. Ook voormalige eigenaars/verzorgers komen graag langs om hun paard of pony te bezoeken.

De Paardenkamp biedt al sinds 1962 onderdak aan oude(re) paarden. Sinds de oprichting hebben ruim 500 paarden en pony’s van een mooi pensioen kunnen genieten. Momenteel telt de Paardenkamp 120 bewoners.

Klik hier voor een overzicht van de bewoners van de Paardenkamp

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Stichting De Paardenkamp!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

Zoovaria events