Logo stichting LeeuwStichting Leeuw is een opvangcentrum voor grote katachtigen, en ligt op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna.

Er is bijna geen dier dat meer tot de verbeelding spreekt dan de leeuw. Zijn kracht, snelheid en uitstraling maken de leeuw zowel geliefd als gevreesd. Echter, de tijd dat de leeuw onbevreesd in het wild kon leven is al lang voorbij. Tijgers, leeuwen en andere katachtige roofdieren worden wereldwijd ernstig bedreigd. Stichting Leeuw wil dieren in nood weer een toekomst in het wild geven.

Stichting Leeuw heeft op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna een groot opvangcomplex gebouwd waar katachtigen kunnen worden opgevangen. Het centrum is een tussenstation voor gepensioneerde circusdieren, dieren die om diverse redenen een dierentuin moeten verlaten en dieren die gered worden van slechte leefomstandigheden. Stichting Leeuw werkt samen met lokale partijen in het buitenland om grote parken te creëren waar opgevangen dieren in (semi) vrijheid kunnen leven. Raszuivere dieren die sterk genoeg zijn om in het wild te overleven zullen uiteindelijk weer vrijgelaten worden in de natuur. Oudere dieren, dieren met lichamelijke of geestelijke gebreken en dieren van een gemengd ras zullen een zo vrij mogelijk bestaan tegemoet gaan in grote omheinde parken.

Om de dieren voor te bereiden op hun leven in het (semi) wild is er in het opvangcentrum een speciale hal ontwikkeld. Er wordt daarnaast ook gewerkt aan de bouw van een jaagsimulator. Zodra deze in gebruik genomen wordt zal deze bijdragen aan een verbeterde conditie, het aanwakkeren van het jachtinstinct en het verrijken van de kwaliteit van leven in gevangschap voor alle katachtigen in het opvangcentrum. Bezoekers zijn van harte welkom in het opvangcentrum. Het centrum bevindt zich op Landgoed Hoenderdaell. Met een entreekaart voor Hoenderdaell kun je ook het opvangcentrum bezoeken. Hoenderdaell doneert een deel van haar inkomsten aan Stichting Leeuw.

(Bron: logo, foto’s en tekst van www.stichtingleeuw.nl)

Contactgegevens

Van Ewijckskade 1
1761 JA Anna Paulowna, Nederland

223 – 53 1388

Wwww.stichtingleeuw.nl

Routebeschrijving

Stichting Leeuw ligt op Landgoed Hoenderdaell en is open wanneer het landgoed open is:

Landgoed Hoenderdaell is zeven dagen per week geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur.
De kiosk is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

Tijdens openingsuren kun je door een poort die ook geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens.

Prijzen van de tickets aan de kassa incl. entree Landgoed Hoenderdaell:

– Kinderen onder de 4 jaar: gratis
– Boven de 4 jaar: € 10,00
– Parkeren is gratis
– Honden zijn niet toegestaan

Stichting Leeuw heeft zelf geen parkplattegrond, maar op het overzicht van Landgoed hoenderdaell zie je het centrum liggen.

Klik op de plattegrond voor meer informatie

Klik op de plattegrond voor meer informatie

Advertentie

adverteren op zoovaria.com
Ontstaan: 2012
Oppervlakte: 5 hectare
Aantal diersoorten: 10
Dierentuinvergunning: Ja (van Landgoed Hoenderdaell)

EEN VEILIG HAVEN
Zodra nieuwe dieren in het Stichting Leeuw opvangcentrum van Landgoed Hoenderdaell aankomen, wordt er alles aan gedaan om ze op hun gemak te stellen. Ze krijgen de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan hun nieuwe thuis. Het Stichting Leeuw opvangcentrum bestaat uit een grote hal met daaromheen de binnenverblijven en daarbuiten de buitenverblijven. Ieder buitenverblijf heeft 1, 2 of zelfs 3 binnenverblijven.

De meeste dieren moeten apart gevoerd worden en daarom heeft ieder dier een eigen binnenverblijf. In de buitenverblijven kunnen de dieren wel samen zijn. De binnenverblijven zijn 15 vierkante meter. Er zijn buitenverblijven in verschillende maten. Kleine katachtigen hebben een buitenverblijf van 100 vierkante meter, een alleenstaande tijger heeft een buitenverblijf van 200 vierkante meter en een leeuwenkoppel heeft bijvoorbeeld een buitenverblijf van 400 vierkante meter. Uiteraard is (tijdelijke) opvang slechts een van de doelstellingen van Stichting Leeuw. Uiteindelijk wordt ernaar gestreefd opgevangen dieren weer in het (semi) wild te laten leven in hun land van afkomst.

NET ALS IN HET WILD
De grote hal wordt als een soort ‘uitlaatplaats’ voor de dieren gebruikt. Als de dieren dit willen kunnen ze een paar keer per week een uitstapje van een uur, halve dag of hele dag maken naar de grote hal. Er wordt in de hal alles aan gedaan om de dieren nieuwe en interessante indrukken op te laten doen. Dit wordt gedaan door middel van nieuw speelgoed, nieuwe geuren, gebruik van andere materialen of het verstoppen van voer. Door iedere keer weer nieuwe belevenissen voor de dieren te creëren, blijven ze het leuk vinden om naar de grote hal te gaan. Binnenkort zal de jaagsimulator in gebruik genomen worden en zullen de dieren één voor één voorbereid worden op hun toekomstige leven in het (semi) wild.

Over het algemeen brengen de dieren de meeste tijd door in hun buitenverblijven. Daar hebben ze verhogingen, gras, zand, een bad, speelgoed en de meeste ook bamboeplanten. In de zomer als het warm is slapen de dieren veel of gaan ze in bad om af te koelen, net zoals in het wild. De dieren worden gevoed in de namiddag, rond sluitingstijd van Landgoed Hoenderdaell. In de winter zijn de dieren vaker in hun binnenverblijf te vinden. Hier hebben ze vloerverwarming en kunnen ze lekker comfortabel liggen in een bedje van vers hooi.

U vind bij stichting Leeuw verschillende grote katachtigen.

Klik hier voor een overzicht en meer informatie over deze dieren!

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Stichting Leeuw!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

Zoovaria events