logo 't Swieneparredies’t Swieneparredies is een opvangcentrum voor varkens in het Groningse Nieuw Scheemda. Hier krijgen de varkens, die vaak uit een privécollectie komen, een goed oude dag of ze worden herplaatst.

In 2013 zijn de deuren geopend van de BIG expo. Deze leuke en leerzame expositie hebben zij overgenomen van het natuurmuseum Friesland. In deze expositie zie je dat varkens niet alleen als karbonades op ons bord liggen. Deze leuke, lieve, grappige dieren leven al sinds mensenheugenis met ons samen.

Geschiedenis

‘t Swieneparredies is een initiatief van de in 2005 overleden Violette Sanders. In 1996 verhuisde Violette van Blijham naar Nieuw Scheemda, omdat een grote boerderij meer mogelijkheid biedt, om bezoekers te ontvangen. “Het varken moet weer onder de mensen”, aldus Violette. En dat lukt aardig, want sinds de feestelijke opening van de expositieruimte in de schuur van haar boerderij, op 27 september 1999, kwamen al duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland bij Violette en haar varkens over de vloer. Je vraagt je af waarom zet iemand zich zo in voor varkens ? Het antwoord geeft Violette in het voorwoord van haar boek “Het varken als gezelschapsdier” Leest u maar:

“VARKENS? Die vieze beesten?” Dat was steevast de reactie van mensen, wanneer ik als jong meisje vertelde dat varkens zulke leuke dieren zijn. Vrijwel niemand kon of wilde geloven dat varkens zindelijk zijn, sociaal en intelligent. Men “wist” immers dat ze in de mest rollen, dom, lui en vraat zuchtig zijn. Het verbaasde mij dat varkens bij zo veel mensen zo’n ongefundeerde reactie van afschuw opwekten en ik nam mij toen heilig voor om het voor dit ten onrechte zo verguisde dier op te nemen.

In 1993 verscheen in het Groninger Dagblad een paginagroot artikel over ‘t Swieneparredies en mijn leven met varkens. Varkensliefhebbers reageerden enthousiast en hartverwarmende reacties stroomden binnen.

Mensen blijken een ingewikkelde relatie te hebben met het varken. Het is een bijzondere band, vol genegenheid, afkeer, sentimentaliteit, schuldgevoel en bovenal onwetendheid. Een kortademig, dik rond varken dat nauwelijks nog kan lopen, vindt men komisch en vertederend, terwijl een gezond actief zwijn menigeen angst inboezemt of op z’n minst ontzag.

Biggetjes stelen onze harten. De film over het biggetje Babe was een enorm kassucces en inspireerde helaas weer veel mensen tot de ondoordachte aanschaf van een varkentje. Het varken fascineert ons. Het dier is groot en zwaar en toch elegant. Het is sterk en eigenzinnig, maar ook trouw en gezellig. En het kan de pest krijgen. Dan worden ze massaal vernietigd en heeft iedereen medelijden bij het zien van de tv-beelden.

Maar waar kun je nog varkens ontmoeten of leren kennen? Miljoenen varkens in ons land leiden een verborgen bestaan in hightech stallen. Het dier is onbereikbaar geworden voor de buitenstaander. Dit maakt de behoefte aan voorlichting over varkens alleen maar groter.

(Bron: logo, foto’s en tekst van www.swieneparredies.nl)

Contactgegevens

Pastorieweg 8
9943 TG Nieuw Scheemda
Nederland

Tel: +31 (0)598-446262/06-23952333

E: info@swieneparredies.nl
Of via hun contactformulier

W: www.swieneparredies.nl

Routebeschrijving

Openingstijden vrij bezoek:

Van 4 april tot en met 18 oktober:
– elke zondag geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur
– In deze periode zijn we tijdens de schoolvakanties Noord Nederland van woensdag tot en met zondag geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Wilt u het Swieneparredies op een andere moment bezoeken? Graag even bellen voor een afspraak.
Ook wanneer ons wilt bezoeken met een groep vanaf 15 personen, graag even bellen voor een afspraak.

– Volwassenen: € 4,-
– Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 2,50
– Kinderen 0 t/m 4 jaar: Gratis
– Groepen vanaf 15 personen: per persoon (alleen op afspraak): € 3,-
– Scholen en zorginstellingen: per persoon (alleen op afspraak): € 2,-

U betaald de entree in ons bezoekerscentrum.

Het Swieneparredies heeft helaas geen online parkplattegrond.

Bijzonderheden:

Ontstaan: 1993
Oppervlakte: 6 hectare
Aantal diersoorten: 10
Dierentuinvergunning: Nee

Naast de varkens kunt u ook een varkensmuseum bezoeken.
In 2013 zijn bij ons de deuren geopend van de BIG expo. Deze leuke en leerzame expositie hebben wij overgenomen van het natuurmuseum Friesland. In deze expositie zie je dat varkens niet alleen als karbonades op ons bord liggen. Deze leuke, lieve, grappige dieren leven al sinds mensenheugenis met ons samen.

Kom kennismaken met de voorouders van het varken en leer hun geschiedenis kennen. Ontmoet vreemde snuiters en bijzondere exemplaren. Maar leer ook hoe slim varkens zijn en wat ze te vertellen hebben met hun staart.

DONATEUR WORDEN
Iedere maandelijkse bijdrage is welkom.
Als kleine stichting hebben we helaas nog geen nieuwsbrieven etc.

Rekeningnummer: NL08 TRIO 0197 7515 63
t.n.v. Stichting ‘t Swieneparredies

Snel en veilig een eenmalige donatie schenken via Ideal, Paypal of E-bon

Snel en veilig een eenmalige donatie schenken via Ideal, Paypal of E-bon

De dieren:

HIER DRAAIT ALLES OM VARKENS
Ontmoet en leer hier het varken hier kennen!

Deel jouw foto’s:

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan ’t Swieneparredies!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen?
Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

adverteren op zoovaria.com

Advertentie

Zoovaria events