logo Vogel en zoogdierenopvang de Mikke

Vogel- en zoogdierenopvang De Mikke is één van de vijf k1 kustasielen in Nederland en één van de erkende vogelasielen. Zieke en gewonde vogels, egels en andere zoogdieren worden er verzorgd met als doel ze weer in de natuur terug te brengen.

Het asiel draagt de naam “De Mikke”. Mikke is een oud Walchers woord voor Visdiefje. Er is voor het Visdiefje gekozen omdat dit de eerste vogel was, die na zijn verblijf bij de opvang, weer de vrije natuur in ging.
Het werk in een kustasiel is voor een deel anders dan dat van een asiel in het binnenland. Hierbij moet u vooral denken aan de vogels die overwinteren op zee. Deze vogels hebben een grote kans met olie te worden besmeurd. Het verwijderen van de olie en het genezen van de betreffende vogels bevat dan ook een belangrijk deel van onze werkzaamheden. Ieder jaar komen er ongeveer 200 olievogels naar ons toe. Maar bij een olieramp ligt dit aantal natuurlijk veel hoger.
Zoals u al in de naamgeving kunt lezen worden er onder andere in De Mikke ook egels opgevangen. In Nederland is de egel een beschermd en tevens een zeer nuttig dier. De meest voorkomende bedreigingen voor de egels zijn het verdwijnen van hun leefmilieu en het verkeer. Ook sterven ze vaak door het eten van vergiftigde slakken en insecten.

Geschiedenis

De grondslag voor de stichting is gelegd door mevrouw Liesbeth Baukema. In het begin telden zij en andere werklozen dode vogels op het strand. Ze vonden vaak levende slachtoffers en het idee van een vogelopvangcentrum was geboren. Na veelvuldig overleg met diverse instanties en met behulp van de heer Schaap, controleur van de Vogelwet, kreeg mevrouw Baukema een vergunning van het (toenmalige) Ministerie van Landbouw en Visserij om zieke en gewonde vogels uit de natuur op te vangen en te verzorgen.

In mei 1983 werd de Stichting Vogelopvang Walcheren opgericht. De Stichting kreeg een tijdelijk onderkomen in een oude wagenschuur op het landgoed Ter Hooge, dat net buiten Middelburg ligt. Het was een open schuur en een deel was afgeschermd met strobalen. Hierachter stonden de meest vreemdsoortige kooien, hokken en in elkaar gezette onderkomens voor de vogels. Voor in de schuur was een aanrecht met koud water en een vrieskist.

Aan de buitenkant van de schuur werden door de vrijwilligers enkele volières gebouwd. Een kleine, oude caravan in de schuur fungeerde als kantoortje en behandelkamer. Er kon water worden gewarmd voor het schoonmaken van de hokken en om vis te ontdooien en voor de  koffie natuurlijk. Al met al was het zwaar voor de medewerkers. Stel je voor dat je in een open schuur met gierende oostenwind, vorst en sneeuw met ijsklompjes als voeten en rode worstjes als vingers bevroren vis moet doorsnijden. Of dat je verwonde zwanenpoten moet insmeren met uierzalf. De wondjes kwamen door de betonnen vloer, alhoewel er heel veel stro lag waarop de zwanen konden zitten. Klik hier voor de gehele geschiedenis.

(Bron: logo, foto’s en tekst van http://www.demikke.nl/nl/home.htm)

Contactgegevens

Koudekerkseweg 131A,
4335 SL Middelburg,
Nederland

Tel: 0118 – 628 288

E: demikke@zeelandnet.nl

Of via hun contactformulier

Wwww.demikke.nl

Routebeschrijving

OPEN VOOR BEZOEK:

Elke dag van 14.00 tot 16.00 uur

De toegang is gratis al wordt een donatie zeer op prijs gesteld
Vogel- en zoogdierenopvang de mikke heeft helaas geen online parkplattegrond beschikbaar.

Advertentie

adverteren op zoovaria.com
Ontstaan: 1983
Oppervlakte: 0,5 hectare
Aantal diersoorten: 100
Dierentuinvergunning: nee

Donateur

De kosten van inrichting, voer, medicijnen, vervoer, energie en schoonmaakmiddelen kunnen niet gedragen worden zonder de financiële steun van donateurs en andere begunstigers. De Stichting Vogel- en Zoogdieropvang Zeeland moet alle kosten bestrijden uit de bijdragen van instellingen, particulieren en gemeentesubsidies.

Met een toenemend aantal patiënten en niet te vergeten de hoge kosten van voer en medicijnen, met daarnaast de nodige verbouwingen aan het asiel, is er een groot tekort, DUS ………… HELP ONS!! Wordt nu donateur, u steunt daarmee de stichting en ontvangt jaarlijks de vogelkrant. U kunt ook éénmalig een bijdrage storten op IBAN NL 71 INGB 0005545590 t.n.v. Vogel-en Zoogdieropvang Zeeland.

Klik hier voor het formulier!

Over vogels valt veel te vertellen, zowel over hun verzorging als over de manier waarop u een dier het beste naar het asiel kunt vervoeren. U kunt hiervoor contact opnemen met ons. Onze verdere opvang voor vogels bestaat uit: de opvang van jonge vogels zonder ouders en vogels besmet met botulisme (een ziekte met verlammingsverschijnselen bij vogels) en vele andere oorzaken en ziekten.

Zoals u al in de naamgeving kunt lezen worden er onder andere in De Mikke ook egels opgevangen. In Nederland is de egel een beschermd en tevens een zeer nuttig dier. De meest voorkomende bedreigingen voor de egels zijn het verdwijnen van hun leefmilieu en het verkeer. Ook sterven ze vaak door het eten van vergiftigde slakken en insecten.

Meer informatie over de zoogdieren? Klik hier

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de foto’s van uw bezoek aan Vogel en zoogdierenopvang de Mikke!

Wil je je foto’s graag ook delen met anderen? Zet dan ook jouw foto’s in onze speciale Facebookgroep Zoovaria: Passie voor dierentuinen en diergerelateerde dagjes uit, zo kunnen duizenden andere mensen ook van jouw foto’s genieten.
De mooiste foto’s delen we dan natuurlijk dan ook op onze eigen Zoovaria Facebookpagina!

Geen Facebook? Mail je 5 beste foto’s naar info@zoovaria.com en geef duidelijk aan dat we je foto’s mogen delen!

Advertentie

Zoovaria events